Nem csupán "halott sejtek temetője" - Elfelejtett szervünk eltávolítása növeli a rák kockázatát

Forrás: Science Photo Library via AFP/SEBASTIAN KAULITZKI/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Sebastian Kaulitzki/Science Phot -
szívműtét szerv csecsemőmirigy rák immunitás
A csecsemőmirigy, ami a gyerekkori immunitás szerves részét képezi, felnőttként is nagyon fontos szervünk, írja a Iflscience. Az erről szóló tanulmány - amelyben azt ismertetik -, hogy a csecsemőmirigy eltávolítása súlyos kockázatokkal jár - a The New England Journal of Medicine című folyóiratban jelent meg.

A csecsemőmirigyet sokáig a "haldokló sejtek temetőjének" - mintegy evolúciós balesetnek - tartották és úgy gondolták, felnőttkorra elveszíti a funkcionalitását. Olyannyira, hogy néha szívműtét során el is távolítják, hogy a sebészek jobban hozzáférhessenek a szívhez és a főbb erekhez. Most azonban kiderült, ez az elfelejtett szerv, amely a tüdőlebenyek között, a szegycsont mögött található, nem olyan haszontalan, mint gondolnánk.

A csecsemőmirigy eltávolítása növeli a daganatos megbetegedések kockázatát. Forrás: Science Photo Library via AFP/SEBASTIAN KAULITZKI/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Sebastian Kaulitzki/Science Phot

„A csecsemőmirigy-eltávolított emberek tanulmányozása során felfedeztük, hogy erre a szervre feltétlenül szükség van az egészséghez. Ha ez nincs meg, akkor az emberek halálozási és rákkockázata legalább a kétszerese" - írta Dr. David T. Scadden a tanulmány vezető szerzője.

A felfedezést empirikus vizsgálat során tették, így egyelőre a pontos ok-okozati összefüggés nem ismert. Annyi azonban biztos, hogy a csecsemőmirigy eltávolítását alaposan mérlegelni kell, ugyanis az a rettegett daganatok kialakulásának megnövekedett kockázatával járt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.