A stressz szerepe a daganatok kialakulásában

Forrás: Thinkstock -
betegség agydaganat Bajor Imre stressz daganatok egészség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egyes feltételezések szerint a stressz nagyon erős kockázati faktor a daganatos megbetegedések kialakulásában, más feltételezések azonban cáfolják ezt.

Bajor Imre színművész aggasztó állapotban van. Jelenleg Kínában folyik gyógykezelése. Felesége, a további találgatások elkerülése érdekében elmondta, hogy párjának agydaganata van, valamint azt is, hogy véleménye szerint az agydaganat kialakulásában jelentős szerepe volt a stressznek.
A Life.hu is szerette volna megtudni, hogy valóban állhat e stressz a daganatos megbetegedések kialakulása mögött.

Forrás: Thinkstock

Stressz, az univerzális kockázati tényező

Tökéletesen ellentmondó álláspontokra bukkanhatunk a témával kapcsolatban: a kutatók egy része szerint a rövid ideig tartó stressz nincs hatással a daganatos megbetegedések kialakulására, se a már meglévő daganat növekedésére. Egy egészséges ember szervezete jó eséllyel birkózik meg a váratlanul jelentkező, de nem túl gyakori stresszes helyzetekkel. A hosszantartó stresszes helyzetek megítélése már más, sok kutató elismeri, hogy okozhatnak olyan változásokat a szervezetben, a hormonháztartásban, amely különféle megbetegedésekhez vezethet. Ilyen lehet például a depresszió, de az alvászavarok vagy a fejfájások jelentős része mögött is állhat tartós stressz.

Akad szakember azonban, aki ennél is továbbmegy: szerintük a hosszantartó stressz az immunrendszerre is gyakorolhat negatív hatást, így a már meglévő daganatos megbetegedés folyamatába is képes beavatkozni. Ám a kijelentés igazságtartalmát jelen pillanatban is több párhuzamosan futó kutatásokkal próbálják meg igazolni, vagy cáfolni.

A legriasztóbb azonban kétségkívül azoknak az egészségügyi szakembereknek az álláspontja, akik szerint mindazoknál, akik állandó stresszben élnek, igenis meglehetősen magas kockázattal kell számolniuk daganatos megbetegedés tekintetében. Véleményük szerint szervezetünkben folyamatosan keletkeznek és pusztulnak el daganatos sejtek (az immunrendszer képes azokat hatástalanítani), ám tartós stressz esetén ez a védelem meggyengül és a daganatos sejtek képesek elszaporodni.

Gazdag Enikő pszichológus, a Life.hu szakértője szerint a stressz egyértelműen negatív hatással van a szervezet működésére. "A stressznek a legkülönfélébb betegségek előidézésben, felerősödésében is szerepe van, így a daganatos betegségek, akár az agydaganat kialakulásának hátterében is meghúzódhat. Sőt azt sem szabad elfelejteni, hogy a stressz általános negatív hatása azokon a területeken jelentkezik rendkívül erősen, amely terület az egyén életének más problémáit szimbolizálja. A torok betegsége például azt, amikor rendszeresen benn rekednek a szavak, amikor gátolt a kommunikáció, a tüdő betegségei a korlátozott szabadságot jelezheti, az agy betegségei mentális-kognitív problémákat jeleníthetnek meg."

Forrás: Thinkstock

Agydaganat
Agydaganatnak az a daganat nevezhető, amely magából az agyból vagy annak valamelyiksejtjéből indul ki. A mindennapi gyakorlatban azonban nem csak az agyból, hanem az agy közelében elhelyezkedő szövet vagy képletből eredő daganatokat is agydaganatnak nevezik, például azokat, amelyek az agyalapi mirigyből, a tobozmirigyből vagy az agyidegek valamelyikének a csontos koponyaüregen belüli szakaszából, esetleg az agyburkok sejtes elemeiből indulnak ki.
a koponyacsontból kiinduló daganatos elváltozásokat, még akkor sem, ha befelé az agy irányába növekednek, sem nevezik agydaganatnak. Továbbá más szervek daganataiból a vérárammal az agyállományba kerülő sejtekből kiinduló áttéteket sem tekintik agydaganatnak.
Az agy és gerincvelői daganatok oka a mai napig nem tisztázott pontosan.
Kialakulása mögött ismertek ugyan kockázati tényezők, melyek a következőek lehetnek:
- koponya röntgenbesugárzása (különösen, ha gyerekkorban történik)
- vegyi anyagokkal való érintkezés (formaldehyd, vinylchlorid monomer, acrylnitritek)
- Koponyasérülések

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.