alacsony vérnyomás vérnyomásmérés életmódvaltás kezelés
Tévhit, hogy az alacsony vérnyomás jót tesz a szervezetnek, súlyos esetben akár ájulást is okozhat. Érdemes minden esetben kideríteni, hogy mi okozza az alacsony vérnyomást.

Ezt kell tudni a vérnyomás értékekről

A higanymilliméterben megadott vérnyomás tulajdonképpen az az erő, amellyel a vér az artériák falát nyomja a szív működése során. Szisztolésnak nevezzük az első helyen szereplő vérnyomásértéket, azaz amikor a szív összehúzódik és a vért az erekbe pumpálja, illetve diasztolésnak a második helyen szereplő értéket, amikor a szív elernyed és feltöltődik vérrel. Az optimális vérnyomás értéke 120/80 Hgmm és 140/90 Hgmm között alakul, e fölött magas, míg 90/60 Hgmm alatt alacsony vérnyomásról beszélünk.

Tévhit, hogy az alacsony vérnyomás jót tesz a szervezetnek. Forrás: 123rf.com

Ájulást is okozhat az alacsony vérnyomás

Az alacsonyt vérnyomást nem gyógyszerrel kezelik

Az alacsony vérnyomást a magassal szemben jellemzően nem gyógyszerekkel kezelik, hanem igyekeznek a kiváltó okot megszüntetni. Dr. Menyhárt Orsolya hozzátette: „A másodlagos alacsony vérnyomásnál a kiváltó társbetegségek, okok kezelése általában megszünteti a panaszokat. Előfordulhat az is, hogy a magas vérnyomásra felírt készítményekből szed túl sokat a beteg, és emiatt lesz túl alacsony a vérnyomása. Tévhit, hogy az alacsony vérnyomás jót tesz a szervezetnek, így nem cél az sem, hogy 120/80 HGmm alá menjenek tartósan a vérnyomás értékek. Ha azt látjuk a hipertónia kezelése során, hogy valakinek folyamatosan ez alatt van a vérnyomása, akkor érdemes a szedett gyógyszerek mennyiségét átgondolni."

A primer alacsony vérnyomással élőknek is elsősorban életmódbeli változtatásokat javasolnak. Mivel a vérnyomás nagyban függ a folyadékháztartástól, javasolt a sok folyadék bevitele és a rendszeres mozgás, ami szintén megemeli a vérnyomást. A koffein is segíthet, de nem a kávé az elsődleges megoldás, mert az hirtelen emeli meg az eleve magasabb pulzusszámot, hanem inkább a zöld tea, ami plusz folyadékot jelent lassabban leadott koffeintartalom mellett.

Ez is érdekelhet:

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.