Soványan is lehetsz kövér - a karcsú testalkat nem jelent egészséget

Forrás: Shutterstock/Dean Drobot -
táplálkozás zsigeri zsír magazin testalkat edzés
Sokan vannak, akik hetente több tíz kilométert lefutnak vagy heti 4-5-ször edzenek, ám ezen felbuzdulva úgy gondolják, hogy a gyorséttermi ételt is megengedhetik maguknak, hiszen rengeteget sportolnak, nem hízhatnak meg. És olyanok is akadnak, akik hétköznap ugyan odafigyelnek a táplálkozásukra, de hétvégenként eleresztik magukat és akármit is elfogyasztanak, az alkoholt is beleértve. Közülük sokan hiába vékonyak, a testzsírszázalékuk meglepően magas. 

Ha igaz lenne az elképzelés, hogy egy jó kardioedzésért cserébe következmények nélkül ehetünk akkor, azt és annyit, amikor, amit és amennyit szeretnénk, mindannyian rohannánk futni a szabadba vagy a futópadra. Ám az elképzelés nyilvánvalóan hibás, mégis többen gondolják úgy, hogy a hétköznapi edzéd kompenzája a hétvégi zabálást, vagy a mindennapi rossz táplálkozást. A valóság az, hogy a rendszeres és akár intenzív sport sem tudja egészen visszafordítani a rossz étrend negatív hatásait.

Forrás: Shutterstock/Dean Drobot

Hiába látszol vékonynak, ha a testzsírszázalékod magas

Mindannyian hallottuk már a „sovány kövér” kifejezés, amit a soványnak látszó, de magas testzsír százalékkal bíró emberekre mondanak. Az edzőtermet gyakran látogató, magát nem kímélő, sokat sportoló, ám mindenféle gyorsételeket, ultrafeldogozott élelmiszereket fogyasztó emberen a közvetlenül a bőr alatt található, mondhatni csipkedhető zsír csekély mértékű lehet, talán nincs is rajta egy csepp sem, ám ettől még a szerveit körüvevő zsigeri zsír nagyon is ott lehet a szervezetében. Márpedig a bőrfelszín alatt felhalmozódott, nagy mennyiségben kevésbé esztétikus – bár ez ízlés dolga – zsírnál lényegesen veszélyesebb zsigeri társa.

Forrás: Shutterstock

A magas cukor-, só- és szénhidráttartalmú feldolgozott élelmiszerek fogyasztásából származó zsigeri zsír felhalmozódása ugyanolyan kockázatokhoz vezethet, mint a nagy haskörfogat, vagyis a látványos elhízás. Például a szervezetben keringő nagy mennyiségű zsigeri zsír az artériákban lerakódva okozhat érszűkületet, így akadályozza a vér szabad áramlását a test többi szövetébe, ezzel pedig növelve a szívroham és a stroke kockázatát.

A fizikai aktivitás és az étrend minőségének hatásait vizsgáló egyik legnagyobb tanulmányban a kutatók azt találták, hogy azok, akik rendszeresen mozogtak, de bármit ettek, nagyobb halálozási kockázatnak voltak kitéve, mint azok, akik sportoltak és egészséges ételeket választottak.

Futhatsz akármennyit, akármilyen gyorsan, a rossz minőségű ételeket nem tudod lekörözni

Ha fogyni szeretnél, kalóriadeficitet kell létrahoznod, azaz több kalóriát kell elégetned, mint amennyit fogyasztasz. A magas kalóriatartalmú zsíros ételek rendszeres fogyasztása azonban komoly edzéskihívást jelenthet, hiszen az egyik módja a súlycsökkentésnek az, ha sportolással több energiát használsz fel, mint amennyit étkezéssel bevittél. Ha sok energiadús ételt fogyasztasz, egy darabig növelheted az edzések számát vagy intenzitását, de hamar eléred a határaidat, aminek az oka az, hogy a gyorsételek és a cukros italok tele vannak üres kalóriákkal. A feldolgozott élelmiszerek, mint például a szénsavas italok és az édességek, alig vagy egyáltalán nem tartalmaznak tápanyagot. A vitaminok, fehérjék és rostok hiánya miatti állandó éhségérzet nem éppen motiváló, ha az ember növelni akarja a sportteljeítményét.

Forrás: Thinkstock

Az üres kalóriák, zsíros ételek átmenetileg adnak egy nagyobb energialöketet, de a hosszú vagy nagy intenzitású edzés fenntartásához nem elegendőek. A gyors kifáradás miatt lerövidülő vagy nem elég hatékony mozgással felhasznált minimális energián túl a korábban bevitt és fennmaradó minden üres kalória zsírként raktározódik el a szervezetben.

Megfelelő tápanyagbevitel nélkül teljesen mindegy, milyen típusú edzést végzel. Az erősítő edzéssel ugyan több kalória éghet el, mint kardióval, ugyanakkor, aki gyenge minőségű élelmiszerekből visz be kévés tápanyagot, megnehezíti az izomépítést, és a megerőltető edzés utáni regenerációt is lelassítja. Az izomépítéshez érdemes magas fehérjetartalmú ételeket, például csirkét, lazacot fogyasztani.

Nem kell mindenről lemondanod, amit szeretsz, elég, ha mértékkel fogyasztod a kevésbé egészséges kedvenceidet

Szakemberek szerint egészséges nem attól leszel, hogy lemondasz mindenről, amit szívesen eszel. Sem a cukor, se más szénhidrátok démonizálása nem célravezető. A kulcs a mérték. Ne legyen bűntudatod, hogy megeszel egy szelet tortát, mert ezzel a hozzáállással csak korlátozva érzed magad, ami egyenes út a visszaeséshez és feladáshoz. Az ételre ne kalóriaként gondolj, hanem üzemanyagként, mely a testedet működteti. Minél jobb minőségű az üzemanyag, annál jobb a működés. Ha így tekintesz az ételre sokkal könnyebb lesz az egészséges ételverziók választása.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.