K2-vitamin: az érelmeszesedés elleni harc új szereplője

K2-vitamin vitamin érelmeszesedés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy hazánkban még kevéssé ismert vitamin segíthet abban, hogy a kalcium ne rakódjon le az erekben. A K2-vitamin fontos szerepét az érelmeszesedés elleni harcban egyre több orvosi kutatás erősíti meg. .

Kiemelkedő orvosi felfedezés, hogy egy vitamin, mégpedig konkrétan a K2-vitamin akadályozza a kalcium lerakódását az erekben, sőt, egyre több bizonyíték azt mutatja, hogy akár még vissza is fordíthatja az érelmeszesedést. A közelmúltban ismerték fel, hogy a K2-vitamin hiánya is felelős lehet az érelmeszesedés kialakulásáért.

„Magyarországon a szív- és érrendszeri megbetegedések jelentik a vezető halálokot, ezek pedig nagy részben az érelmeszesedés talaján alakulnak ki. Fontos tudni, hogy a szív- és érrendszeri betegségek sokáig tünetmentesek lehetnek, időnként egészen a legutolsó szakaszig, amikor bekövetkezik a váratlan, súlyos következményekkel járó esemény – mondja prof. dr. Gellér László, a Városmajori Szív-és Érgyógyászati Klinika osztályvezető főorvosa, a Magyar Kardiológusok Társaságának elnökségi tagja. – Mindezért rendkívül fontos a megelőzés!"

Magyarországon a szív- és érrendszeri megbetegedések jelentik a vezető halálokot, ezek pedig nagy részben az érelmeszesedés talaján alakulnak ki Forrás: Shutterstock/Image Point Fr

A K2-vitamin ebben jelentős szerepet játszhat, tekintve az elmúlt évek során összegyűlt orvosi kutatások eredményeit. Számos kutatás vizsgálta a K2-vitamin-bevitel és a szívbetegségek közötti összefüggéseket. Hogy csak néhányat említsünk, a 16.057 fős European Prospect-EPIC vizsgálatban azt találták, hogy a K2-vitamint nagyobb mennyiségben fogyasztók körében ritkábban fordul elő szívkoszorúér-betegség. A 4807 fős holland Rotterdam vizsgálatban a magasabb K2-bevitel jelentősen csökkentette egyes szívbetegségek kockázatát és a halálozást. A spanyol PREDIMED vizsgálatban pedig azoknál, akik megnövelték a K2-vitamin-bevitelüket, alacsonyabb volt a bármely ok miatti halálozás kockázata.

Hogyan akadályozza a K2-vitamin az erek meszesedését?

Az érelmeszesedés során az egészséges, rugalmas verőerekben először kásaszerű anyag jelenik meg, amely kalcium-lerakódás következtében megkeményedik, ún. meszes plakkokat hozva létre. Ezek a plakkok csökkentik az erek rugalmasságát, és akadályozzák a tápanyagok és az oxigénszervekhez való eljuttatását. Szervezetünkben egy MGP nevű fehérje feladata, hogy megakadályozza a kalcium lerakódását az erekben. Ez a fehérje megköti a vérben levő felesleges kalciumot, hogy ne rakódjon le az erek falában. Ám ez a fehérje csak aktív állapotban képes elvégezni e rendkívül fontos feladatát, amihez K2-vitaminra van szüksége (ez a vitamin aktiválja a fehérjét). Ha nincs elég K2-vitamin a szervezetünkben, akkor az MGP fehérjéknek csak egy része aktiválódik. Így az optimálisnál kevesebb fehérje lesz működőképes, és idővel kialakulhat az érelmeszesedés, az aorta- és szívbillentyű-meszesedés stb. Ezen funkciója miatt a K2-vitamin abszolút alapvető fontosságú a szív egészsége szempontjából.

Egy MGP nevű fehérje feladata, hogy megakadályozza a kalcium lerakódását az erekben Forrás: Shutterstock/Luchschenf



„Inaktív formájában az MGP fehérje a szív- és érrendszeri betegségek különböző formáival társul, beleértve a fokozott artériás merevséget, az erek és a billentyűk meszesedését, az inzulinrezisztenciát és a szívelégtelenséget, amelyek végső soron növelik a kardiovaszkuláris halálozások számát. A K2-vitamin pótlása erősen összefüggésbe hozható a szív- és érrendszeri eredmények javulásával az erek meszesedése és az artériás merevség módosítása révén. A klinikai vizsgálatok arra utalnak, hogy a szívbetegek túlélése javult K2-vitamin-pótlással. Összefoglalva elmondható, hogy a K2-vitamin-pótlás ígéretes kiegészítő lehetőség a szív- és érrendszeri problémák kezelésében" — folytatja a kardiológus professzor.

Miben található meg a K2-vitamin?

A K2-vitamin erjesztett ételekben található, pl. a savanyú káposztában, illetve állati eredetű ételekben, mint a tej, tojás, sajt. Az ipari állattartás miatt ezek az ételek K2-vitamin tartalma ma már lényegesen alacsonyabb, mint dédszüleink korában, így gyakran kevesebbet fogyasztunk belőle, mint amennyire szükségünk lenne.

K2-vitamin található az állati eredetű ételekben, mint a tej, tojás, sajt Forrás: Shutterstock/Maria Medvedeva



A D-vitamin félmunkát végez a K2-vitamin nélkül

A K2-vitamint, és a sokféle pozitív hatásáról ismert D-vitamint a természet „egy párnak" szánta, mivel számos esetben egymás hatását egészítik ki. Igaz ez a szív- és érrendszernél is. A D-vitamin elősegíti az erek egészségét segítő MGP fehérjék képződését, de ezek a fehérjék csak akkor lépnek működésbe, ha a K2-vitamin által aktiválásra kerültek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.