5 ok, amiért a nők tovább élnek, mint a férfiak

Forrás: Shutterstock -
hormon várható élettartam testmozgás kockázat egészség
Köztudott, hogy a nők átlagosan tovább élnek, mint a férfiak, de kevesen vannak tisztában azzal, hogy ez miért van így. Szerepet játszanak benne a hormonok, de az életvezetés és egészségtudatosság is befolyásolja ezt. 

Ösztrogén

A szakértők szerint az ösztrogén hormonnak nagy szerepe van abban, hogy a nők hosszabb életűek. Dr. Robert Segal a Huffpostnak elmondta, hogy az ösztrogén rugalmasan tartja az ereket, így csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek, kiváltképpen az érelmeszesedés kialakulásának esélyét.

Magasabb kockázatú magatartás

A férfiak általában egészségtelenebbül élnek, mint a nők, magyarázta Dr. Rohit Vuppuluri, kardiológus. Úgy véli, hogy a férfiaknak nagyobb valószínűséggel vannak olyan szokásai, mint a dohányzás, alkoholfogyasztás, kábítószer-fogyasztás és a táplálkozásukra is kevésbé figyelnek oda. Ezek növelik a például a tüdő- és májbetegségek vagy a cukorbetegség kockázatát.

Ezen túlmenően a férfiak általában veszélyesebb munkát végeznek, mint a nők, és nagyobb valószínűséggel vezetnek meggondolatlanul, és nagyobb kockázatot vállalnak a sportban is, ami olyan sérülésekhez vezethet, amelyek megrövidíthetik az életüket.

Forrás: Shutterstock

A nők egészségesebb ételeket választanak

A férfiak elfojtják érzelmeiket

Az érzelmek elfojtása számos egészségügyi problémához vezethet: növelheti a stresszszintet, megemelheti a kortizolszintet, befolyásolhatja az alvást. Ezek növelhetik a depresszió és a szorongás kialakulásának valószínűségét.

A nők nagyobb valószínűséggel fordulnak orvoshoz

Dr. Vuppuluri elmondta, hogy a férfiak könnyebben bagetellizálják az egészségi problémáikat, ritkábban vesznek részt szűrővizsgálatokon, sőt, többnyire betegen is dolgoznak és a gyógyszerszedésre is gyakrabban mondanak nemet, ami krónikus betegség - mint a cukorbetegség, magas vérnyomás - esetén szintén csökkenti a várható élettartamot.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.