Súlyos fizikai és mentális problémákhoz vezethet a stressz: küzdj meg vele

Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2022 Dikushin Dmitry/Shutterstock. No use without permission./Dikushin Dmitry -
feszültség szorongás stressz önbecsülés alvás minőség
Mai rohanó világunkban kevesen gondolnak bele, hogy a stressz és a rengeteg elvárás mellett mennyi apró, feszültséggel teli szituációval kell még megküzdenünk a mindennapokban, ami hosszú távon súlyos fizikai és mentális sérülésekhez vezethet, ha nem veszünk róla tudomást.

Mivel az ilyen stresszorok – szervezetre ható külső körülmények – mikroméretük miatt szinte észrevétlenek maradnak, hajlamosak vagyunk megfeledkezni róluk és fittyet hányni rájuk. De ha naponta több tucat mikrostressz ér minket, az végül érzelmi kimerültséghez, kiégéshez, súlyosabb esetben, akár depresszióhoz is vezethet. Ezekkel a módszerekkel azonban könnyedén csökkenthetjük a kialakult feszültséget.

Tanuljunk meg nemet mondani

Sajnos túl gyakran mondunk igent lehetetlen kérésekre is. De a határok felállításával máris kevesebbet fogunk stresszelni. Szavakkal és tettekkel jelöljük ki mások számára, hogy nekünk mi fér bele és mi nem. Bizonyos határok felállítására szükségük van, ha összpontosítani szeretnénk saját feladatainkra, el akarjuk érni a céljainkat, élvezni szeretnénk az élet apróbb pillanatit és meg akarjuk teremteni a munka és magánélet közti egyensúlyt.

Rakjunk rendet magunk körül

A rendetlen otthon látványától a kortizol nevű stresszhormon szintje is megemelkedik a szervezetünkben. A tisztaság és az átláthatóság ezzel szemben azt az érzetet kelti, hogy van kontrollunk az életünk felett. Bármilyen meglepő, de egy kiadós selejtezés pozitív hatással van a lelkiállapotunkra. Nem mellesleg, az ősz eleji nagytakarítással óránként akár 250 kalóriát is elégedhetünk.

Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2022 Dikushin Dmitry/Shutterstock. No use without permission./Dikushin Dmitry

Sétáljunk egy nagyot a szabadban

A testmozgás oldja a feszültséget. A rendszeres sportolás, legyen az séta, jóga vagy úszás, új energiákkal tölti fel a testünket, helyreállítja a kedélyállapotunkat, segít ellenállni a stressznek és javítja az alvás minőségét. A gyakori edzés beépítve a mindennapjainkba bizonyítottan segít eltávolodni a stresszt és a szorongást okozó gondolatoktól, ezáltal növeli a fizikai teljesítményünket és a koncentrációs képességünket.

Igyunk meg egy csésze gyógyteát

Mi az az egy dolog, amit azonnal megtehetünk, hogy enyhítsük a stresszt? Hagyjuk abba, amit csinálunk, és készítsünk egy finom teát magunknak. A kamilla pl. hatékonyan segít ellazulni, enyhíti a stresszt, valamint jelentősen hozzájárul a depresszió, a szorongás kezelésében. Jótékony hatásait lefekvés előtt is kiélvezhetjük, amennyibe képtelenek vagyunk elaludni.

Szánjunk időt a meditációra

A meditáció rendszeres gyakorlása rengeteg előnnyel jár, ráadásul nincs szükség semmilyen eszközre sem, ha belevágnánk. Az ősi tradíció bizonyítottan csökkenti a stresszt, javítja az alvás minőségét, növeli a figyelmet, segít megtalálni a belső békét, növeli az önbecsülést, segíti a pánikbetegség tüneteinek csökkentését és javítja a hangulatot. Ha nehezen megy a meditáció, próbáljuk ki a jógát - írja a Bors.

Ezek is érdekelhetnek:

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.