Töltött káposzta, mákos bejgli és koronavírus karácsonyra? - Tombolnak a fertőző légúti betegségeket okozó vírusok

Forrás: https://www.fulorrgegekozpont.hu/hirek/natha-vagy-arcureggyulladas-ismerje-fel-a-kulonbseget -
láz légúti fertőzés torokfájás koronavírus influenza
A légúti figyelőszolgálat jelentése szerint közel 336 ezren fordultak orvoshoz egy hét alatt légúti vagy influenzaszerű panaszokkal. A megbetegedéseket többségben továbbra is a koronavírus okozza.

A vírusok terjedését elősegítik az ünnepekkel járó tömeges bevásárlások, rendezvények és családi találkozások is – tudtuk meg dr. Moric Krisztinától a Fül-orr-gége Központ fül-orr-gégész, allergológus és klinikai immunológus orvosától.

Szezonja van

Tombolnak a felső légúti megbetegedést okozó vírusok. Forrás: https://www.fulorrgegekozpont.hu/hirek/natha-vagy-arcureggyulladas-ismerje-fel-a-kulonbseget

A koronavírus karácsonyra is velünk marad

"A Covid19 a súlyos akut légzőszervi szindrómát okozó SARS-CoV-2 vírus által okozott betegség. A betegség nagyon sokrétű tünetegyüttest okoz. Mivel az influenzához hasonlóan a koronavírus is felső légúti megbetegedésként kezdődik (lázzal, torokfájással, fejfájással, köhögéssel, általános gyengeséggel és izomfájdalommal jár), a kettőt nehéz megkülönböztetni egymástól" – magyarázza Moric doktornő.

"Emellett a koronavírus fertőzésben az ízérzékelés és/vagy szaglás elvesztését is tapasztalhatjuk, és gasztrointesztinális tünetek, gyomor- és bélrendszeri problémák (pl. hasmenés) is kialakulhatnak. A betegség lefolyása változatos, a beteg életkora, valamint társbetegségei egyaránt befolyásolják.

Sokan csak enyhe, megfázásszerű légúti tüneteket tapasztalnak, de súlyosabb esetben előfordulhat légzési nehézség és légszomj, mellkasi fájdalom, zavartság is, és kórházi kezelésre is szükség lehet. A koronavírus főként a 60 év felettiek, a várandós nők, valamint a krónikus betegségekkel küszködőknél (cukorbetegség, elhízás, magas vérnyomás, a tüdőt és a légutakat érintő krónikus betegségek, szívbetegség, legyengült immunállapot) okozhat súlyos tüneteket – hangsúlyozza.

A légúti figyelőszolgálat keretében kijelölt 24 kórház adatai alapján az 50. héten 339 fő került kórházba súlyos, akut légúti fertőzés (SARI) miatt, közülük 46 fő részesült intenzív, illetve szubintenzív ellátásban. Az adatok szerint elsősorban a két évnél fiatalabbak és 60 évnél idősebbek köréből kerültek ki nagy számban az ellátást igénylők" - tette hozzá a szakember.

Hogy valóban kellemesen teljenek az ünnepek – a szakember tanácsai

Lehetőség szerint kerülje a zsúfolt beltéri helyeket és rendezvényeket!

• Ha munkahelyén sok kollégával dolgozik egy térben, érdemes sokszor, rövidebb ideig átszellőztetni a helyiségeket.
• A gyakori, vízzel és szappannal való kézmosás, az alkoholtartalmú kézfertőtlenítők használata jelentősen csökkenthetik a fertőzés terjedését.
• Legyen fokozottan elővigyázatos, ha a közönséges náthához hasonlító tüneteket észlel magán!
• Minden vírusfertőzés esetében maradjon otthon, igyekezzen kerülni a társas helyzeteket, hogy ne adhassa át a fertőzést másoknak!
• Az influenza elleni védőoltás felvétele továbbra is erősen ajánlott a fokozottan veszélyeztetettek közé tartozó 60 éven felüliek, valamint a különféle krónikus betegségekben szenvedők és a csökkent immunitású személyek számára.
• A Covid19 megelőzésének leghatékonyabb módja szintén a védőoltás, amit az influenza oltáshoz hasonlóan, elsősorban a rizikócsoportok számára ajánlott felvenni.

Forrás: Fül-orr-gége Központ

Ez is érdekelhet:

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.