Tévhit, hogy mennyi vizet kell innunk egy nap - tények és tévhitek

Forrás: pixabay.com -
víz mennyiség ivás tévhitek vízivás
Télen is fokozottan oda kell figyelnünk a vízivásra, annak ellenére, hogy nincs plusz 30 fok és nem izzadunk folyamatosan, hiszen a testünknek így is tökéletesen kell működnie. Sok szakember állítja, hogy az átlagos 2 liter/napos vízfogyasztás az egészséges, ami korán sem annyira megalapozott. De mégis miért? És akkor most mennyi az annyi? Lássuk!

Azzal mindenki tisztában van, hogy testünk működésének lételeme a víz. Az agyunkra, az izmunkra, a bőrünkre, a csontozatunkra, az izmainkra, egyszóval szervezetünk egészére kihatással van az, mennyi vizet fogyasztunk naponta. Te tudod, mennyi az ideális mennyiség? Van-e ilyen mérték egyáltalán? Ha valakit megkérdezel arról, vajon mennyi folyadékot kellene fogyasztanunk egy nap, biztosan a minimum másfél-két litert mondaná. Ez viszont nem ilyen egyszerű. Vannak olyan tényezők, amik merően befolyásolják ezt az értékhatárt.

Ha eszem is iszom közben?

Tudtad, hogy minden, amit megeszünk, tartogat vizet számunkra? Ugyanis az étel vizet is tartalmaz, a nyers zöldségek és gyümölcsök ráadásul kifejezetten sokat: a görögdinnye és az eper például több mint 90 százalékban folyadékból áll. De természetesen ahány ember, annyiféle étrend, a különböző szokások pedig más-más mennyiségben tartalmaznak vizet. Azonban mégis fontos, hogy minden összeadódik és hozzájárul szervezetünk hidratálásához.

Ha mást iszom, mint a víz, az is számít?

Kávé, tea, cola - ezek az italok nagyban tartalmaznak koffeint, ami dehidratálttá teheti a szervezetünket, éppen ezért ha fogyasztunk hasonló italokat, ne felejtsük el a hidratációt! Mindig legyen nálunk pluszban egy pohár víz. Ellenben a házilag kipréselt gyümölcslevek, friss limonádék szuper választás lehet a folyadék bevitelére!

A zöldtea kiváló folyadékforrás. Forrás: pixabay.com

A nagy kérdés: mennyit is?

A valódi kérdés tehát az, hogy az elfogyasztott élelmiszerekkel, vízzel és egyéb folyadékokkal együtt mennyi vizet kell naponta bevinnünk a szervezetünkbe? A nagy igazság az, hogy nincs egyetlen jól bevált recept számunkra. Személyes szükségletünk a többek között függ korunktól, testsúlyunktól, általános egészségi állapotunktól, fittségünktől, sőt még az éghajlattól is. A National Academies of Sciences a nők számára körülbelül 2,7, a férfiak számára pedig 3,7 liter mennyiségű vizet javasol naponta. Ez azonban csak egy általános iránymutatás, amely nem támaszkodik egyértelmű tudományos tanulmányokra.

Egyszóval ha mégis szeretnénk konkrétumokat megtudni, muszáj a szervezetünkre hagyatkoznunk. Testünk szomjúsággal jelzi, ha hidratációs szintje csökken, amire pedig a víz a legjobb orvosság.

A vízivás nagyon fontos Forrás: pixabay.com

A megoldás tehát pofonegyszerű!

Hallgass önmagadra, hallgass a szervezetedre. Te is hallottad már a következő mondást?

Aki eleget iszik, állítólag nem szabadna durván éreznie, ha szomjas. Ne várd meg, míg jelez a tested, hidratálj, amennyit csak tudsz. A víz életünk legfontosabb alkotóeleme, még sincs egy bevált recept arra, mennyi az annyi. Egyszerűen csak figyeld meg magadat. Mikor vagy szomjas, mikor izzadsz többet, mikor sportolsz, egyszóval hogyan működik a te saját szervezeted. Ne feledd, a kávé és a cola nem a legjobb megoldása a folyadékbevitelnek, ügyelj a mértékekre!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.