Melengető dekortippek, hangulatos zugok - 2. rész

otthon dekoráció lakberendezés ősz
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az igazán otthonos lakás savát-borsát a textíliák adják. A különböző színű, mintázatú és anyagú függönyökkel, terítőkkel, takarókkal vagy párnákkal a legegyszerűbb az éppen aktuális évszakhoz igazítani a helyiségek hangulatát.

Milyen színeket és mintákat válassz?

A színválasztásnál egyértelmű, hogy a meleg árnyalatok domináljanak - mint pl. a barna, narancs, napsárga, okker, vörös, sötétzöld, királykék. Ha ügyesen válogatsz, ezeket számtalan változatban variálhatod egymással. Ha mintás anyagokat szeretnél, akkor se feledkezz meg ezekről a színekről. Nagyon divatosak most a növényi motívumok, pl. a falevelek, virágminták vagy más természeti ábrák, akár tájképek. Tetszetősek a fonott vagy copfminták is, amelyek a nagymamád által kötött kedvenc pulcsira emlékeztetnek.


Fókuszban a meleg textilek

A hűvös, sőt zimankós időhöz vastagabb, melegebb textilek illenek. Válassz az ősziesítéshez vagy téliesítéshez bátran kötött vagy horgolt anyagokat. De válogathatsz plüsst vagy polárt is, például ágytakarónak, ágyterítőnek vagy a díszpárnák huzatának. A lényeg, hogy a hideg napokon kedvet kapj, hogy bevackold magadat közéjük. Asztalterítőnek a vászon a legjobb döntés, de a díszterítők készülhetnek bársonyból, brokátból vagy selyemből is. A nehezebb drapériák alól egyedül a függönyök kivételek, az ablakaidat inkább átlátszó, áttetsző anyagokkal dobd fel, hogy minél több fényt engedjenek be.

Nappali

Mivel a nagyszoba általában a család és a lakás központja, ennek a hangulata szinte a legfontosabb. Első pillantásra ez tűnik a legnehezebb feladatnak, pedig a nappali "felmelegítése" a legegyszerűbb. Először is az alapbútorokkal és a fal színével harmonizáló árnyalatokat kell kitalálnod, majd jöhet az alkotás!

A Life.hu tippje:
Cseréld le a függönyöket melegebb árnyalatúra, de az anyagok lehetnek könnyebbek, világosabbak és áttetszőbbek. Minden szoba központja a kanapé és más ülőalkalmatosságok, ezekre is nagy gondot kell fordítanod - néhány új díszpárna, egy-két takaró, és máris kész az új hangulatú nagyszobád! Persze a drapériákon kívül más kiegészítőkkel is operálhatsz.

Hálószoba és gyerekszoba

A hálószoba kicsit nehezebb ügy, hiszen nincs annyira szem előtt, a hangulata mégis erősen befolyásolja a kedvedet.

A Life.hu tippje:
Először is vegyél néhány új ágynemű-garnitúrát, de a gyerekeknek variáld a színeket: ők általában jobban értékelik a hercegnős vagy szuperhősös mintákat, mint a sárga-barna-vörös faleveleket. És természetesen az általános függöny-, ágytakaró-, asztalterítő-csere se maradjon el.


Fürdőszoba

A fürdőszoba viszont keményebb dió, hiszen ez általában nem egy bútorokkal telezsúfolt helyiség, sem fotel, sem kanapé, de még asztal sincs benne.

A Life.hu tippje:
Ha van ablak a fürdőszobádban, kezdheted a függönyök ősziesítésével és téliesítésével. Ha nem vagy ennyire szerencsés, akkor válassz az évszakhoz illő új törülközőgarnitúrát vagy új zuhanyfüggönyt.

Konyha és étkező

A konyha és az étkező a családi élet másik fontos színtere. Itt is számtalan variációt találhatsz ki, a már többször említett függönycserén kívül. Az étkezőben például szép őszi vagy téli hangulatú asztalterítővel kezdd a harmonizálást. A székekre is vehetsz új huzatokat vagy párnákat. A konyhában pedig díszelemként használható konyharuhákat akaszthatsz fel.

A Life.hu tippje:
Őszi vagy téli tájat ábrázoló falvédővel is feldobhatod ezeket a helyiségeket. Ha nem csak textileket szeretnél elhelyezni a konyhában vagy az étkezőben, tegyél több helyre gyümölcsös tálakat vagy kosarakat. De csodás lehet egy csokor őszi virág falevelekkel vagy néhány szál fenyőág, más örökzöldek vagy a színes mikulásvirágok.

Paucsics Veronika

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.