Óriási változás a divatvilágban: Lejárt a piszkafák ideje!

modell topmodell kifutó szépségipar szépség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Végre megtörtént, melyre a normális, telt vagy sportos idomú nők olyan régóta vártak: a divat irányadói hivatalosan is bejelentették, hogy mostantól az egészséges modellek korát éljük majd.

Forrás: AFP
Forrás: AFP


Már csak néhány hét választ el bennünket a nagyszabású New Yorki-i őszi divathéttől, így az Amerikai Divattervezők Szövetsége ezt az időszakot találta a legalkalmasabbnak arra, hogy figyelmeztesse a tervezőket a bemutatók vezérgondolatára - miszerint a kifutókon a modellek mostantól az egészséget és a jókedvet hirdessék. Ez az elgondolás a modellek testi és lelki megóvása miatt vált égetően fontossá.

A szövetség elnöke, Diane von Furstenberg levélben üzent az érintetteknek, kifejezve, hogy ez a döntés azért is nagyon jelentős, mert ép testben ép lélek lakozik, és ha a nők odafigyelnek az egészségükre, az kihat az életük további területeire is. A közleményben a következők állnak:

- A cégek vegyék észre, amikor egy lánynak kisebb étkezési rendellenességei lesznek, mert ezek később komoly betegséggé válhatnak.

- Ha egy modellnél komoly táplálkozási problémákat tapasztalunk, ahelyett, hogy továbbra is foglalkoztatnánk, biztosítsuk számára a gyógykezelés lehetőségét. Azok a modellek, akik pedig a gyógyulás után ismét munkába állnak, legyenek folyamatos ellenőrzés alatt foglalkoztatva.

- A divattervező cégek szervezzenek előadásokat, ahol hozzáértők beszélnek az étkezési problémákról, azok felismeréséről és a gyógyítás folyamatáról.

- Tizenhat éves kor alatti lányok ne szerepeljenek divatbemutatókon, tizennyolc éves korig pedig ne vállalhassanak a lányok éjfél utáni munkákat, és a munkaidő alatt biztosítsák számukra a rendszeres szüneteket.

- A modellek kapjanak folyamatosan életmóddal és testedzéssel kapcsolatos tájékoztatást, és a munka alatt biztosítsák számukra az egészséges és tápláló étkezéseket, illetve a megfelelő folyadékbevitelt.

- Azt is biztosítani kell a modelleknek, hogy a színfalak mögött is rendelkezésükre álljanak az egészséges dolgok, ezzel párhuzamosan pedig fontos a dohányzás és az alkoholfogyasztás viszaszorítása - és persze biztosítani kell számukra a dohányfüstmentes környezetet is.

A hírt Takács Nóra nemzetközi modell, az OzoneNetwork csatorna műsorvezetője kommentálja:

Forrás: www.noratakacs.com
Forrás: www.noratakacs.com
Enni vagy nem enni? Kényes téma. Szeretnék tisztázni valamit az elején. Nem értek egyet a modellvilág kóros soványságával, de azzal sem, ha valaki elhízik pusztán azért, mert megállás nélkül műanyag kajával tömi magát. Arany középút!
Amikor modell voltam, én rendesen ettem. Mármint kinek mi a rendes. Soha az életben nem bírnék megenni két hatalmas tányér tésztát egymás után, vagy végiglakmározni egy többfogásos vacsorát. Mert egyszerűen nem bírok annyit enni és kész. Viszont amit megkívánok, meg is eszem. Volt is belőle baj nem egyszer. Mert a modellügynökségek azt szeretik, ha minél vékonyabb valaki. A német ügynökségem azt mondta, hogy ha nem fogyok le 4 kilót 1 hét alatt, postafordultával hazaküldenek. Én próbáltam. Kocogtam, nem ettem kenyeret csak szárított micsodákat, zöldséget, gyümölcsöt, halat. Igazából tök jó volt, de egy kilót sem fogytam. Aztán kiválasztottak egy munkára, úgy, ahogy voltam. Az ügynökség megenyhült és maradhattam, de a kifutónak a közelébe sem engedtek.
Már nem modellkedek. Ugyanannyit eszem, ugyanolyan vékony vagyok, mert egyszerűen mindig is ilyen voltam. Ezért indulhattam egyáltalán neki ennek az egésznek. Mert vannak szakmák, ahol a testi adottság alapfeltétel. Egy vadászpilóta nem lehet égimeszelő, mert nem fér bele a gépbe. A díszszázadban pedig nem masíroznak alacsony srácok, mert az nem mutat olyan jól. Ezzel semmi baja a lányoknak. Egy rakás daliás fiatalember egyenruhában klassz látvány. Egy rakás vékony, magas lány a kifutón viszont már kiveri a biztosítékot. Mert nők vagyunk, és nőtársaink felett könnyen és örömmel törünk pálcát. Különösen, ha ennyire a kirakatban vannak. Nos, ha minden igaz, akkor ennek vége. Mert érkeznek a formás modellek! Mindenki megelégedésére. Úgyhogy aki eddig hülyére fogyózta magát a vékonyka modellek miatt, az kenjen kenyeret, dőljön hátra, mert jön a kánaán! Vagy mégsem? Ha igaz is lenne, hogy eltűnnek a piszkafák (amit egyébként évek óta ígérnek), szemünkben a szálka megmarad. Mert most jönnek a jó nők! Akik csinosak, szép arcúak, dús keblűek, mosolygósak és nem cigiznek. Vagyis pont olyanok, mint mi. Vagy mégsem?







Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.