földrengés emberkereskedelem gyerekkereskedelem szegénység Haiti
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A borzalmas földrengés után Haitin megnégyszereződött a gyerekkereskedelem. A kicsiket elrabolják, vagy sokszor a saját szüleik adják el őket.

A szörnyű földrengés előtt Haitin közel 2000 gyereket raboltak el évente, a tragédia óta azonban ez a szám - a becslések szerint - vélhetően megnégyszereződött. Az emberkereskedők készpénzzel a kezükben várják a kétségbeesett szülőket, hogy megvásárolják a gyermekeiket. Hamis ígéretekkel győzik meg őket, miszerint a gyerekre szerető család vár Amerikában vagy Európában.

AFP
AFP


Többnyire azonban az elrabolt kicsik a Dominikai Köztársaságban kötnek ki, ahol prostitúcióra vagy egyéb bűncselekményekre kényszerítik őket. A szülők soha többet nem láthatják gyermekeiket,és az a kevéske pénz, amit értük kapnak, alig elég pár hónapra. Egy 38 éves asszony, Melissa Nau például arról számolt be, hogy öt gyermeke közül négyet fejenként 76 pennyért - 250 forintnak megfelelő összegért - adott el.

A helyzeten számos civilszervezet, többek között az UNICEF is igyekszik segíteni. "A jóhiszemű szülőknek fogalmuk sincs arról, hogy gyerekeik nem Amerikába vagy Európába kerülnek, és valójában mi történhet velük. Megpróbáljuk megállítani a csempészeket, miközben a határról viszik ki őket, de a reptereket és a táborokat is ellenőrizzük" - mondta az UNICEF szóvivője. A hamis iratok miatt és a megfelelő eszközök hiányában azonban nagyon nehéz kiszűrni a csempészett gyerekeket. Ráadásul Haitin jelenleg nincsen jogszabály, amit ezekben az esetekben használhatnának.

Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!



Ki lesz a Szuperdada? Indul a verseny!http://www.life.hu/anyaskodj/ovisoklettetek/20110221-ki-lesz-magyarorszag-elso-szuperdadaja-a-lifenetwork-tv-vetelkedoje.htmlÖrömteli reggelek a kisgyermekes családokban (x)http://www.life.hu/anyaskodj/20110221-oromteli-reggelek-a-kisgyermekes-csaladokban.htmlAgyhártyagyulladás miatt kellett amputálni a kislány végtagjaithttp://www.life.hu/anyaskodj/20110221-agyhartyagyulladas-miatt-amputaltak-charlotte-nott-vegtagjait.htmlKi lesz Magyarország első szuperdadája? - Íme, a jelöltek!http://www.life.hu/anyaskodj/ovisoklettetek/20110221-keressuk-magyarorszag-elso-szuperdadajat-a-jeloltek.htmlAlekosz számítógépes játék főszereplője letthttp://www.life.hu/anyaskodj/20110218-alekosz-szamitogepes-jatek-foszereploje-lett.htmlHalálra verhették a kéthetes csecsemőthttp://www.life.hu/anyaskodj/20110218-halalra-verhettek-a-kethetes-csecsemot.htmlKarcsúsító blézerek pocakosoknakhttp://www.life.hu/anyaskodj/aza9honap/20110217-karcsusito-blezerek-kismamaknak.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.