Láthatatlan barátok: sokat árulnak el a gyerekről

barát játszótárs fikció gyermek pszichológia
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nem kell megijednie senkinek, ha azon kapja gyermekét, hogy magában elmélyülten diskurál a szobája mélyén. Szinte biztos, hogy nem történik más, mint képzeletbeli barátjával folytat élénk párbeszédet. A pszichológia sokáig károsnak tartotta a fantáziapajtások jelenlétét, mára azonban sokat változott a helyzet megítélése.

Néhány évvel ezelőtt Amerikában végeztek kutatást a gyerekek között a képzeletbeli barát témájában. A kutatásban részt vevő gyermekek 65 százalékáról derült ki, hogy volt élete első hét évében olyan barátja, aki csak a képzeletében létezett. Ez azt jelenti, hogy a gyerekek több mint felénél teljesen természetes módon volt jelen a gyerekkor első néhány évében egy vagy több fantáziafigura, amely különböző szerepeket töltött be a kicsi életében.

thinkstockphotos.com
thinkstockphotos.com

Porszem manó és rózsaszín léggömb

A barátok, amelyek a gyerekek fantáziájában kelnek életre, nem feltétlenül emberi figurák. Lehet a lény állat, mesehős, de akár egy tárgy is. A variációk tárháza éppen olyan gazdag, mint amilyen megdöbbentően izgalmas lehet a gyermeki képzelet. És természetesen a lény, a kutya, a tenyérben is elférő kislány, vagy éppen az elefánt csodálatos képességekkel bír, és az a minimum, hogy beszél, mozog, együtt jön-megy a gyerekkel, akinek hű kísérője.

Kérdésed van? Fordulj bátran szakértőnkhöz, Deliága Éva pszichológushoz!


képzeletbeli társ

thinkstockphotos.com
thinkstockphotos.com

Az egyik legfontosabb szerepjáték?

A fantáziabarát létezése miatti aggódók egyik legfontosabb érve az volt, hogy az ilyen baráttal együtt élő gyerekek zárkózottabbak, nehezebben tanulnak meg nyitni a külvilág felé, és kommunikációs nehézségekkel küzdenek. Nos, úgy tűnik, mindezt cáfolják a tapasztalatok, hiszen a fantáziapajtások megjelenítése, életben tartása és változatos tulajdonságokkal való felruházása színes és gazdag képzelőerőről tanúskodik, ahogy a mesebeli társsal zajló párbeszédek kifejezetten segítik a gyerekek kommunikációs fejlődését.

Gyerekszáj: A Ti gyerkőcötök miket mond?


szerepjátékfantáziabarát

thinkstockphotos.com
thinkstockphotos.com

Lehetek a gyerekem barátjának a barátja?

Sokan teszik fel a kérdést, hogy mi a helyes szülői magatartás, ha észleljük a fantáziapajtás megjelenését az otthonunkban. Az első tanács csakis az lehet, hogy fogadjuk el létezését, és ha a gyerek egyáltalán hajlandó részleteiben is megosztani velünk a baráttal való kapcsolatát, akkor figyeljünk nagyon, hiszen nyitott könyvvé válhat előttünk a kicsi, aki éppen a baráttal való játék során hozza tudomásunkra vágyait és félelmeit. Máskor tükröt tart elénk, hiszen az fog a játék, a megfigyelt párbeszéd során visszacsengeni, ahogy mi szólunk hozzá, ahogy mi kérjük, ahogy mi utasítjuk, ahogy kommunikálunk vele, ahogy viselkedünk, ha éppen elönt minket a harag. Máskor nincs tükör, csak az ámulat, amikor a játékán keresztül nagylelkűen bevezet minket abba a titokzatos világba, amit gyermekléleknek neveznek.

A pszichológus szerint természetes jelenség

Gazdag Enikő pszichológus szerint a képzeletbeli barát jelenléte teljesen természetes dolog, nem kell megijednie a szülőnek, ha hirtelen felbukkan a gyerek életében egy láthatatlan társ. Az viszont feladat, hogy elfogadjuk, sőt megértsük, hogy mi a valódi szerepe a barátnak. Óvatosan ki kell deríteni, mi célból érkezett: félelem oldása miatt, vagy magányos a kicsi, esetleg semmi "rossz" nincs a háttérben, csak gazdag képzelete nem ismer határokat. Az egyke gyerekekre jellemzőbb a barát megteremtése, ennek oka a nyilvánvaló egyedüllétben keresendő, esetleg a testvér utáni vágyát fejezi ki így, de egy nagy krízis is előcsalogathatja a fantáziapajtást - ilyen lehet a válás vagy egy közeli hozzátartozó elveszítése.

Természetesen arra kell törekedni, hogy a gyerek velünk akarja megbeszélni a problémákat, ugyanakkor a nevelés során hasznát is vehetjük egy láthatatlan lénynek - ilyen lehet a nehezen elalvó, a sötéttől félő gyerek számára, ha megerősítjük abban, hogy láthatatlan barátja vele marad, vigyáz rá. De nem szabad manipulálni ezzel a kicsit, kifejezetten helytelen úgy rávenni például a borsófőzelék elfogyasztására, hogy közben azt hangsúlyozzuk, hogy mindezt látja a barátja.

A legtöbb esetben az iskoláskor kezdetén búcsúznak el a gyerekek a képzeletbeli barátoktól, ebben az időszakban ugyanis az érdeklődésük általában egyre inkább a kortársak felé fordul. Szakemberhez csak akkor kell fordulni, ha még ekkor sem tűnik el a képzelt jászótárs.


A FELNŐTTEKNEK IS LEHETNEK KÉPZELETBELI BARÁTAIK!
http://videa.hu/flvplayer.swf?v=Wpvm23lcgo0l6Li4

Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!


A facér szülőké a jövő - A statisztikák szerinthttp://www.life.hu/anyaskodj/20110318-a-facer-szuloke-a-jovo-a-statisztikak-szerint.htmlMiért jó, ha a gyerek kevesebbet tanul?http://www.life.hu/anyaskodj/mariskolabajartok/20110311-tankotelezettseg-korhataranak-csokkentese-pro-es-kontra.htmlBizarr gyerekkönyvek, amit jobb, ha nem veszünkhttp://www.life.hu/anyaskodj/mariskolabajartok/20110304-bizarr-gyerekkonyvek-amit-soha-ne-vegyel-meg.html10 szörnyű játék, amit inkább ne vegyél a gyerekednek!http://www.life.hu/anyaskodj/20110215-10-szornyu-jatek-amit-inkabb-ne-vegyel-a-gyerekednek.html6 évesen a bugyimba nyúlt a nagyapahttp://www.life.hu/anyaskodj/ovisoklettetek/20110215-a-pedofilia-aldozatai-felnottkorban-is-szenvednek.htmlSegítség, maszturbál a gyerekem!http://www.life.hu/anyaskodj/ovisoklettetek/20110211-maszturbacio-gyerekkorban-mit-mond-a-pszichologus.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.