szexuális együttlét párkapcsolat szexuális vágy szülés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A szülés utáni szexuális életről a pároknak eltérőek lehetnek az elképzeléseik. A férfiak az első hetekben talán elfogadják, hogy nincs hozzá kedvünk és csak finoman próbálkoznak - ám a későbbiekben türelmetlenebbek lehetnek. Vajon mit kell ilyenkor tennie a nőnek? Normális, ha hónapokig nem kívánjuk a szexuális együttlétet?

Nem szabad erőltetni

Ha nincs kedved a szexhez, ne engedj a kényszernek. Sok nő nem él szexuális életet a szülés utáni időszakban - ez teljesen természetes. Mielőtt ebből félreértések születnének, beszéld ezt meg a pároddal, és fogadjátok el egymás igényeit. Élvezhetitek másként is az együttléteket: egy masszázs, egy ölelés is érezteti szeretetet, a közelséget és az intimitást.

Erőltetni a dolgot azért sem lehet, mert számos nehezítő körülményt egyszerűen képtelenség kiiktatni. Ilyen többek között a hüvelyi váladékozás, mely szülés után még jó néhány hétig eltart - ha ez fájdalommal, viszketéssel, illetve kellemetlen szaggal társul, feltétlenül orvoshoz kell fordulni -, a fáradtság, a gáttáji érzékenység, illetve fájdalom, vagy az, hogy azt az időt, amikor a gyerek alszik, azt te is pihenésre fordítod. A legokosabb, ha hagyod a dolgokat megtörténni: szeresd a párod, és legyél türelmes, a szexuális életed fokozatosan visszatér majd a régi kerékvágásba anélkül, hogy ebből problémák adódnának.

Ha nem kívánsz teherbe esni, védekezz már közvetlenül a szülést követő időszakban is. Az, hogy nemrégiben szültél, még nem jelenti azt, hogy nem vagy képes ismét teherbe esni. Ha szoptatsz és fogamzásgátló tabletta szedése mellett döntesz, akkor a csak progeszteront tartalmazó fogamzásgátlót fogja javasolni a nőgyógyász. Az összetett, ösztrogént is tartalmazó tabletták csökkenthetik a tej mennyiségét.

Így lehet könnyebb a kezdés






Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.