A konyhaszekrény az egész helyiség hangulatát meghatározza. Szerepének fontosságát borsos ára is mutatja, hiszen csillagászati összegeket is elkérhetnek egy mutatós konyhabútorért.

Ha unod a sajátodat, vagy már annyira kopott, hogy cserére szorul, de nincs több tízezer - vagy akár több százezer - forintod, ne aggódj: már 20 000 forint is elég ahhoz, hogy régi szekrényedet új köntösbe bújtathasd.

Dekorálj!

Az egyik legegyszerűbb és legolcsóbb trükk a konyhabútor ajtajainak megújítása dekorfóliával vagy lemosható öntapadós tapétával. Ezeket saját magad is felragaszthatod, csak arra figyelj, hogy pontosan méretre vágd a tapétát vagy a fóliát, a szekrényt pedig por- és zsírmentesítsd, és csak akkor helyezd fel a tapétát vagy fóliát, amikor az már teljesen száraz. A felhelyezésnél fontos, hogy apró mozdulatokkal, lassan haladj, hogy minden levegőbuborékot kiszoríts a fólia alól.

Thinkstock

Ma már kapni öntapadós üvegtapétát is, ennek még szebb és érdekesebb a felülete, ezenkívül vízálló és fényáteresztő. A tapéta helyett dekorfóliával vagy falmatricával is feldobhatod az ajtókat, ez ugyan költségesebb megoldás. Utóbbi ára 2000-5000 forint méterenként, míg az általában fél méter széles tapétának nagyjából 600 forint métere.

Cseréld le a fogantyúkat!

Ha a nagyobb felületekkel elkészültél, akkor kicserélheted az ajtók fogantyúit is - ez az apró változtatás is sokat dob a bútoron. Hatalmas választékot találsz a nagyobb barkácsboltokban, vásárolhatsz például gombfogantyút, ami egy csavarral egyszerűen rögzíthető, vagy kétcsavaros fogantyút. Az áruk sem túl borsos, darabonként 300-400 forintba kerülnek. Egyszerűen egy csavarhúzóval szereld le a régit, és tedd fel az újat, a hatás máris más.

Thinkstock

Le az ajtókkal!

Ha a konyhaszekrény úgynevezett frontjai már olyan állapotban vannak, hogy azon a dekorfólia nem segít - vagy éppen nem lennél elégedett azzal a megoldással -, akkor érdemesebb lecserélni őket. Ez nem feltétlenül jelent hatalmas munkát, egy kis barkácskészséggel megáldva te is elvégezheted - természetesen magát a cserét, amennyiben asztalossal vágattál új ajtókat, vagy barákácsboltban beszerezted őket. A barkácsáruházakban rendkívül széles a választék a frontok terén, ha azonban az esztétikai szempontokon túl az anyagiak is érdekelnek, valódi fa típusok helyett olcsóbb, úgynevezett mdf-lapokat válassz. Vásárlás előtt mérd le az eredeti ajtókat, hogy az áruházban vagy az asztalosnál pontos másolatokat tudjanak neked készíteni. Ne felejtsd el kérni, hogy a csavarok helyét is fúrják ki, hogy azzal se legyen gondod.

Az ajtók cseréjéhez szükséged lesz csavarhúzóra, csavarokra és zsanérra, mely az ajtókat tartja - amennyiben utóbbiak a szerkényen jók, használhatod azokat. Ha nem szeretnél ezzel bajlódni, a barkácsbolt helyett az asztalost válaszd, ő minden munkát elvégez. Az ajtócsere nem tartozik az olcsó megoldások közé, általában alapvetően 20 000 forint körül mozog az ár, de ha okosan választasz asztalost vagy vásárolsz lapokat a barkácsboltban, több ezer forintot is megtakaríthatsz.

Thinkstock

Bővítsd a szekrényt!

Nemcsak bővítheted a szekrényed, de külsején is sokat változtathatsz, ha a felső konyhaszekrény fölé vagy alá - vagy akár az oldalához, amennyiben van hozzá hely - polcokat készíttetsz. Ehhez szintén méricskélned kell, és a méretekkel együtt elmenni a barkácsboltba vagy az asztaloshoz. A polcok anyagát is megválaszthatod, lehet natúr fa, vagy a szekrény frontjával megegyező színű mdf-lap is - hangsúlyozzuk, hogy utóbbi olcsóbb. Ha nem vagy született barkácsmester vagy nincs hozzáértő segítséged, érdemes inkább asztalost kérni a polcok felhelyezéséhez is, hogy biztonságban tudd magad és persze a polcon tárolt dolgokat. Szakemberrel a szekrény aljába is készíttethetsz kerekeken guruló fiókot, amivel még több helyet használhatsz ki. Ez körülbelül 5000-6000 forintba kerül, a polcok ára mérettől és anyagtól függően körülbelül 6-8000 forint.

Nagy tavaszi boltkörkép - Tavaszi trendek a lakberendezésbenhttp://www.life.hu/hazitunder/lakberendezes/20110417-nagy-tavaszi-boltkorkep-tavaszi-trendek-a-lakberendezesben.html A hálószoba színe árulkodik a személyiségedrőlhttp://www.life.hu/hazitunder/lakberendezes/20110321-a-haloszoba-szine-arulkodik-szemelyisegedrol.html Mi a kedvenc színed? Árulkodik rólad!http://www.life.hu/hazitunder/lakberendezes/20110214-a-kedvenc-szined-elarulja-milyen-a-szemelyiseged.html A csábító, erotikus hálószoba receptje - Így dekorálj!http://www.life.hu/hazitunder/lakberendezes/20110208-a-csabito-erotikus-haloszoba-receptje-igy-dekoralj.html Siker és boldogság: így használd a színeket!http://www.life.hu/hazitunder/lakberendezes/20110127-igy-hasznald-a-szineket-a-feng-shui-szerint.html Dobd fel a fehér falat extra módszerekkel!http://www.life.hu/hazitunder/lakberendezes/20101111-dobd-fel-a-feher-falat-extra-modszerekkel.html