Forradalmi felfedezés! Így csökkenti a kalóriabevitelt a pisztácia-effektus

pisztácia fogyókúra nassolnivaló
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Sokan, sokszor és sokféle tippet adtak már arra vonatkozóan, hogy hogyan csökkentsük a napi kalóriabevitelt anélkül, hogy közben feszültek és ingerültek lennénk. A legújabb felfedezés egy nagyszerű ötleten alapul - talán végre megvan a tökéletes testsúly titka?


Csokipapír, maradványok: a pisztácia-effektus

James Painter és csapata teóriája a következő: ha nem dobod ki, hanem elölhagyod a nap közben elfogyasztott csoki papírját, és így teszel a hízlaló magvak - napraforgó, pisztácia, dió - héjával is, akkor a "maradványok" emlékeztetnek majd az aznap feleslegesen bevitt kalóriákra. Így kézzel fogható bizonyítékod lesz a nassolásra - ettől pedig csökken az újabb étel elfogyasztása iránti vágy.

Thinkstock
Thinkstock

A megoldást "pisztácia-effektusnak" nevezték el, a kutatók pedig bebizonyították, hogy akik a leírtak szerint élik napjaikat, azok átlagosan 86 kalóriával esznek kevesebbet. Persze kényelmetlen lehet csomagolópapírok között dolgozni, de a kutatás lényege mégis éppen az, hogy szemmel látható bizonyítékok emlékeztessenek a nassolásra.

James Painter kutató a következőket vallotta: "A héjak és a csomagolópapírok hátrahagyása segít redukálni a kalóriabevitelt. A "pisztácia-effektus" a lehető legegyszerűbb módja annak, hogy hogyan figyeljünk oda az étkezésünkre - különösebb korlátozások nélkül érhetjük el, hogy ne nassoljunk túl sokat. Ez azért is van, mert a "bizonyítékok" látványa segít kontrollálni önmagunkat, és megszabadít a korábban nagy tömegben elfogyasztott, haszontalan ételektől. A pisztácia például nagyon jó választás: bátran együk ezt a csokik és a chipsek helyett, de a mértékletességre figyelnünk kell - hagyjuk elöl a pisztáciahéjakat.

Kutatás támasztja alá a tézist

A kelet-illinoisi egyetem család- és fogyasztói tudományokkal foglalkozó tagozata 140 diák részvételével végzett el egy kutatást: a diákok fele, amikor előadásra ment, nassolnivaló, már megpucolt magokat kapott, a másik fele ugyanennyi nasit, de még a héjjal együtt. Akiknek nem kellett a nassolnivaló megpucolásával bajlódniuk, átlagosan 211 kalóriát fogyasztottak, akiknek azonban meg kellett pucolni a magokat, átlagosan 126 kalóriát vittek be szervezetükbe. A kutatás eredményeit az Appetite nevű orvosi internetes oldalon már publikálták is - az eredmények láttán a notórius nassolóknak érdemes kipróbálniuk ezt a nagyon egyszerű és ingyenes módszert!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.