Imádják a napot! 6 árnyékadó balkonnövény forró erkélyekre

terasz növény erkély kánikula
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A kánikulában mire vágynánk jobban, mint egy hűs oázisra? A béke kicsiny, de árnyékos szigetét te is berendezheted az erkélyeden, a napellenző szerepét pedig gyönyörűséges, színes és illatos növényekre is oszthatod.

Illatfelhő az erkélyen: illatos jezsámen

Az illatos jezsámennek már a neve is olyan csodás, hogy könnyű szinte azonnal beleszeretni. A jezsámennek azonban semmi köze a hasonlóan szép és illatos jázminhoz. A növény rendszeres metszés nélkül gyorsan akár négyméteres cserjévé is terebélyesedhet, ha azonban rendszeresen visszavágod, kordában tartható, így elfér a balkonon.

en.wikipedia.org
en.wikipedia.org

A jezsámen májustól júliusig virágzik, 3-4 centis fehér díszei fürtöket alkotnak, melyek jellegzetes, erőteljes illata egyszerűen varázslatos. Az igénytelen cserje kertben, de nagyobb cserépben az erkélyen is megél, jól bírja a városi klímát, szereti a napos helyeket, de a félárnyékban is jól érzi magát. Vízigénye nem túl nagy, jól tűri a szárazságot, a túlöntözést kevésbé.

Dekoratív szépség: kerti hortenzia

A kertek dísze, a kerti hortenzia az erkélyeken is jól érzi magát, különböző variációi kimondottan szép és dekoratív balkonnövények. A cserje 1-1,5 méter magasságig nő meg, de metszés nélkül sem lesz ennél nagyobb. Júliustól ősz elejéig virágzik, a fajtától függő fehér, piros, rózsaszín vagy kék virágai félgömb alakú fürtökbe rendeződnek, illatuk édes és csábító.

Thinkstock
Thinkstock

A hortenzia az egészséges, tápanyagokban gazdag talajt szereti, de enyhén meszes földben is szépen fejlődik, virágai ilyenkor gyakran elszíneződnek. A félárnyékos, napos helyen érzi legjobban magát.

Mediterrán hangulat: hibiszkusz

Ha szereted a mediterrán stílust, a hibiszkusz való a balkonodra. Kertben vagy teraszon kétméteresre is megnőhet, ha a lakásban telelteted, akkor csak 1,5 méteresre növekszik. Nagy, dús, tölcsér alakú virágai tavasztól őszig nyílnak, a fehér, rózsaszín vagy bordó színpompa azonban csak néhány napig tart.

en.wikipedia.org
en.wikipedia.org

A hibiszkusz szereti a napsütést, jól tűri a meleget, éppen ezért a földje mindig legyen nedves, de ne túl vizes. A szép cserjét tavasszal és ősszel - úgy is mondhatjuk, hogy virágzás előtt és után - érdemes alaposan megmetszeni és permetezni a kártevők ellen, a levéltetvek és más rovarok szívesen megtelepednek ugyanis a szép növényen.

Egzotikus szépség: angyaltrombita

Az angyaltrombita egzotikus dél-amerikai dísznövény, különleges társaival ellentétben nem kíván speciális gondozást, kevéssel is beéri. Nem nő túl nagyra, egy méternél ritkán lesz magasabb, de terebélyes termete miatt kellemes árnyékot adhat. Nevét csodaszép, trombita alakú, akár 20-30 centisre is megnövő fehér, sárga vagy pirosas, rózsaszín virágai után kapta.

en.wikipedia.org
en.wikipedia.org

Nem igényli a túl nagy meleget, de a fagyot egyáltalán nem tűri, jól viseli a közvetlen napfényt, de félárnyékban tovább és bővebben virágzik. Tágas cserépben, bőséges földben érzi jól magát. Az angyaltrombita vízimádó növény, naponta egyszer, de kánikulában akár többször is meg kell locsolni.

A szivárvány színeiben: leander

Ha a Földközi-tenger semmihez sem hasonlítható, mediterrán hangulatát szeretnéd a balkonodra varázsolni, vegyél leandert. A riviérát idéző növényt magyarul babérrózsának is nevezik, de sem a babérhoz, sem a rózsához nincs sok köze. Körülbelül egy méter magasra nő meg nagy cserépben vagy ládában, szabadban ennél magasabb is lehet.

en.wikipedia.org
en.wikipedia.org

Színes - lila, bordó, sárga, fehér vagy rózsaszín - virágai aprók, tölcsér alakúak, de fürtökben nagyon mutatósak, nyár elejétől ősz elejéig nyílnak. Minél több napfény éri és minél tápanyagban gazdagabb földben él a leander, annál dúsabban virágzik. Tavasztól őszig gyakori öntözésre van szüksége, rosszul viseli a szárazságot. Jó, ha tudod, ennek a gyönyörűségnek minden része, a virága, a levele és a nedve is mérgező, ezért kisgyerektől távol kell tartani!

Csüngő virágtenger: fukszia

A fukszia család minden tagja az erkélyre termett, árnyékadó szépség. A növény különleges csüngő vagy álló, harang alakú virágai a fehér, a kék, a lila, a rózsaszín és a piros minden árnyalatában pompáznak, májustól egész nyáron át nyílnak - a virágok látványa akár az első fagyokig élvezhető. A fuksziák hosszú életű növények, megfelelő ápolás mellett évtizedekig is boldogan élnek.

en.wikipedia.org
en.wikipedia.org

A többi balkonnövénnyel ellentétben a tűző nap helyett inkább félárnyék-, árnyékpártiak, de kibírják az erős fényt is. A közepes mennyiségű vizet szeretik, nem kell őket minden nap locsolni, de a szárazságot sem tűrik, a tápanyagban gazdag termőföldet viszont kifejezetten igénylik, rendszeres trágyázással vagy komposztálással hosszú-hosszú évekig díszíthetik az erkélyedet nyaranta.

Így lesznek dúsan zöldellők és egészségesek a növények! - Filléres házi praktikákkalhttp://www.life.hu/hazitunder/haziasszonytippek/20110609-igy-lesznek-dusan-zoldellok-es-egeszsegesek-a-novenyek-filleres.htmlVirágtenger az erkélyen - 3 igénytelen, de gyönyörű növényhttp://www.life.hu/hazitunder/lakberendezes/20110505-viragtenger-az-erkelyen-4-igenytelen-de-gyonyoru-noveny.html4 növénygyilkos hiba, amiről nem is gondolnád, hogy árthttp://www.life.hu/hazitunder/haziasszonytippek/20110429-4-novenygyilkos-hiba-amirol-nem-is-gondolnad-hogy-art.htmlKiirthatatlan fűszerkert az ablakba - Így készítsd el a hétvégén!http://www.life.hu/hazitunder/csinaldmagad/20110629-kiirthatatlan-fuszerkert-az-ablakba-igy-keszitsd-el-a-hetvegen.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.