Pofonegyszerű tippek, amelyekkel tízezreket spórolhatsz - és a környezetednek is jót teszel

spórolás ökolábnyom gazdaság háztartás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egyre fontosabbá válik manapság a költséghatékony háztartási megoldások alkalmazása, miközben egyre divatosabb "öko"-nak lenni. Az alábbi apró trükkökkel mindkettőt elérheted.

A környezetvédelemre sokan úgy gondolnak, hogy jó dolog, de költséges. Ez azonban egyáltalán nincs így, hiszen a legegyszerűbb megoldásokkal könnyen csökkentheted a háztartásod ökológiai lábnyomát. Még pár ezer forinttal több is maradhat a pénztárcádban, ha változtatsz a mindennapi szokásaidon és a felhasznált anyagokon.

Spórolj a vízzel és az energiával!

A következő tippekkel sokat spórolhatsz hosszú távon, és nemcsak a vízfogyasztásod lesz kevesebb, de a villanyórát is kevésbé fogod pörgetni. A magas hőfok a mosásnál a legtöbb esetben a ruháknak sem tesz jót, ráadásul sok energiába telhet a víz kellő hőmérsékletre történő felmelegítése is. Éppen ezért jó, ha tudod, hogy a pamut, nylon és lycra anyagból készült ruháknak még jót is tehet, ha hideg vizet használsz a mosás során, arról nem is beszélve, hogy sokszor oda kell figyelni arra is, hogy ne menjenek össze a ruhaneműk - ezzel ezt is kiküszöbölheted. Szintén a tisztítás témaköréhez tartozik, így meg kell említeni a mosogatást is, bár nem javasolnánk, hogy itt is használj hideg vizet. Helyette zárd el a csapot, és ne folyasd a vizet az egész művelet ideje alatt.

Thinkstock
Thinkstock


Illóolajjal a finom illatokért

Manapság rengeteget költünk a legfinomabb illatú öblítőkre, a legjobb illatosítókra, a piperékről nem is beszélve. Nos, a legtöbb esetben ezek a termékek némi bázisfolyadék és illóolaj segítségével kiválthatóak. Mosáshoz öblítő helyett néhány csepp illóolajat válassz az öblítőrekeszbe, a lakás illatosítását pedig akár párologtatókba csepegtetett olajokkal is megoldhatod. Ezek legnagyobb előnye, hogy bár a jobb minőségi olajok kicsit drágábbak lehetnek, ám mivel pár cseppet kell csak egy alkalommal elhasználni belőle, sokkal tovább tarthatnak, mint a vegyipar által előállított termékek. Arról nem is beszélve, hogy a pénztárcádnak és a közvetlen környezetednek is egyaránt jót teszel.

Védd a fákat!

A papírfelhasználás optimalizálása a pénztárcádra is kedvezően hat, hiszen bár nem minden esetben tekinthető jelentősnek a megspórolt összeg, sőt sokszor nem is lehet igazán felmérni a takarékoskodás hatását, hosszú távon vitathatatlan a spórolás ténye. Hiszen gondolj csak bele, ha ezentúl nem havonta, hanem kéthavonta kell nyomtatópapírt venned, akkor havi szinten 2-4 ezer forinttal minimum előrébb vagy.

Nyomtatásnál ha nem fontos teljesen tiszta lapot használni, tegyél a nyomtatóba használtakat, amiket amúgy már kidobnál, hiszen a rajtuk lévő információk nem aktuálisak. Ha lehet, válassz úhjrahasznosított papírból készült termékeket, legyen szó irattartó mappáról, WC-papírról vagy zsebkendőről. Sőt a konyhai papírtörlőket is könnyen kiválthatod, ha a leselejtezett, már tényleg használhatatlan textileket, pólókat apró kis darabokra vágod. Egy mosás után ráadásul újra bevetheted őket. Szintén sokat jelenthet, ha letörölhető táblákat használsz a jegyzetelésre kisebb cetlik helyett.

Figyelj az összetételekre!

A fürdőszobában használt kencék, tisztítószerek, kozmetikai termékek közül hiába választod ki a legdrágábbat a jobb minőség és kímélőbb összetétel reményében, sokszor káros anyagokat juttatnak a lefolyóba, amik így a környezetet is terhelik. Legközelebb azonban, ha van időd, és ilyen termékek bevásárlására készülsz, alaposan nézz körül az üzlet polcain a termékek összetételeit vizsgálva. Kerüld azokat, amelyek állati eredetű összetevőket, kőolajszármazékokat, génkezelt növényekből előállított összetevőket és mesterséges színezékeket, tartósítószereket tartalmaznak. Azt gondolná az ember, hogy ezek biztos még drágábbak lehetnek, pedig nem. Meglepő, hogy milyen olcsón, milyen jó minőségű készítményekhez lehet hozzájutni.



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.