konyhatündér
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A régi berendezések mellett a nem megfelelően karbantartott készülékek is megpörgethetik a villanyórádat, így ha csökkenteni szeretnéd a költségeidet, vizsgáld felül az alábbiakat.

Tipp! "Szeretem ahogy a Nap simogat..."Kattints a galériáért!








Thinkstock
Thinkstock

A vízkőnek teljesen más a hővezetése, így a bojler akár harminc százalékkal több energiát is elfogyaszthat a víz melegítésekor, tehát legalább ennyivel dobja meg a villanyszámla végösszegét is a vízkő miatti hasznos térfogatcsökkenésből fakadóan, emellett a víz melegítésének időtartama is hosszabb lesz.

Régi hűtőszekrény

Bár ma már elérhető áron kínálják a modern szabványoknak megfelelő hűtőszekrényeket, sok háztartásban találni olyan típusokat, melyeket legalább havonta le kell - vagy legalábbis kellene - olvasztani, mivel könnyen bejegesednek. Ennek oka, hogy ezek a típusok még nem képesek megakadályozni a jegesedést, mely általában a hűtő nyitásakor a készülékbe áramló pára és az abból lecsapódó víz megfagyásának következménye, sőt, az önleolvasztó funkció is hiányzik belőlük.

Ezek a hűtők azonban nemcsak kényelmetlenséget okoznak a jégtakaró miatt, hanem magas áramszámlát is. Minél vastagabb a jég, annál kevésbé képes optimálisan működni a készülék, és csak zabálja az áramot. Egy új hűtő nem olcsó mulatság, érdemes azonban megfontolni karácsonyra a beszerzését, hiszen az ára nagyon gyorsan megtérül, és többé magas villanyszámlával sem találkozol majd.

Rosszul beállított konvektor

A konvektorok előnye az egyedi szabályzási lehetőség, ami már sokat számíthat a rezsi csökkentésének szempontjából. Ez azonban csak akkor valósulhat meg, ha optimális a beállítása. Ha ugyanis rosszul van beállítva a készülék, akkor könnyen megdobhatja a rezsiköltséget, hiszen gyakrabban bekapcsol, vagy éppen nem kapcsol le akkor, amikor már rég elérte a szoba hőmérséklete a kívánt értéket.

www.feg.hu
www.feg.hu

Nem megfelelően működő gázkazán

A rosszul beállított fali kazán, amely a melegvíz-termelésről is gondoskodik, kétféle problémát generál. Egyrészt elképzelhető, hogy nem szabályoz le, ha kellően meleget érez, hanem még ekkor is folyamatosan melegíti a vizet. A másik gond pedig az, hogy a túlpörgetett készülékben a kazánhoz közel lévő rövidebb, kisebb ellenállású fűtési körökön fordul meg a víz, a távolabbi körökön pedig kevesebb víz halad át.

Ha a kazán nagy teljesítménnyel működik, akkor ennek eredményeként a távolabbi radiátorokba már nem jut el az így felmelegített vízmennyiség. A közel lévő radiátoroknak viszont alig növeli a teljesítményét, hiszen azok eddig is kellően melegek voltak. Ezek révén pedig túlfogyasztás és indokolatlanul magas számla az eredmény.

Elavult ruhaszárítógépek

A ruhaszárítókról talán megoszlanak a vélemények, hiszen van, aki hasznosnak - időtakarékos megoldásnak - tartja, van, aki pedig teljesen felesleges készüléknek, hiszen enélkül is tökéletesen megszáradhatnak a ruhák, csak nem kell az utolsó pillanatokra hagyni a mosást.
Alapvetően teljesen érthető a hasznos jelző ráragasztása, ám ez csakis akkor jelenthet igazi tartalmat, ha nem egy sok éves berendezésről beszélünk, ezek ugyanis rendkívüli módon pörgetik a villanyszámlát.

Thinkstock
Thinkstock

Így pedig gyakorlatilag sokkal többet veszít általa a háztartás, mint amennyit ér az az idő, amit megspórolhatsz. Ha még nincs szárítógéped vagy a régit tervezed lecserélni, ne halogasd, de csak olyat vegyél, mely energiabesorolása alapján megfelelő - rendelkezik például nedvességérzékelővel, mely kikapcsolja a gépet, ha a ruhák megszáradtak.

Tipp! A legszebb magyar szupermodell! Kattints a galériáért!


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.