illemszabályok alkohol gasztronómia pezsgő etikett
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Anno Franciaországban kizárólag a koronázási ceremóniák része volt a pezsgő, később azonban már a nemesek is fogyaszthatták. Ezt követően a nép is hozzájutott, ma pedig már el sem tudunk képzelni egy ünnepséget, egy eljegyzési bulit, vagy éppen egy szilveszter éjszakát a gyöngyöző nedű nélkül.

Az italozásnak ez esetben is pontos szabályrendszere van, a megfelelő palack kiválasztásától kezdve a pukkanáson át egészen a kehely érintéséig mindennek megvan a módja.

Mihez mi illik?

Napjaink gasztroszakértői már nem ragaszkodnak mereven ahhoz, hogy a pezsgőt csakis aperitifként fogyasszuk, vagy épp ellenkezőleg, csak étkezés után igyunk meg egy pohárral. Nem igazán vannak már érvényben a szabályok arra vonatkozólag, hogy mikor illik pezsgőzni a vacsora alatt, arra viszont vannak ajánlások, hogy mely ételhez milyen fajta dukál.

A hozzáértők aperitifnek elsősorban az extra száraz (brut) és a száraz (sec) típusokat javasolják. Halhoz, baromfi-, marha- és sertéshúshoz a félszáraz (demi sec) ajánlott, a vadhúsokhoz pedig a rosé vagy a száraz. Gyümölcsökhöz vagy kisebb sütikhez félszáraz fajtákat, míg a komoly desszertekhez muskotályost vagy édes pezsgőt kínálnak.

Thinkstock
Thinkstock

A pohárválasztás

Egy előkelő étteremben a poharak a fogyasztás sorrendjében helyezkednek el, a vendég jobb kezéhez igazítva. A késhez legközelebb a vizespoharat teszik, ezt követi a pezsgőspohár, utána pedig a konyakos- és a borospoharak sorakoznak. A pezsgőnek szánt kehely fala meglehetősen vékony, legfeljebb egy milliméter lehet. Űrtartalma 100-125 milliliter, melyet körülbelül a kétharmadáig érdemes tölteni.

Korábban széles szájú, talpas poharakból itták a pezsgőt, mára azonban mindenütt átálltak a flőte alakú kehelyre, melyet szándékosan nem hűtenek előre. Fontos, hogy, akárcsak a borosokat, a pezsgőspoharakat is a nyakuk alsó harmadánál illik megfognod, mert az ujjlenyomatok visszatetszést kelthetnek. Ez a pohárra kerülő rúzsfoltokra is igaz. Fokozottan ügyelj arra, hogy ne hagyj nyomot!

Pukkanásmentes szisszenés

Ha megrendelted a vacsorádhoz megfelelő pezsgőt, a felszolgáló valószínűleg az asztalod mellett fogja kinyitni azt. A pezsgőetikett része ugyanis az, hogy a bontás a vendégek körében történjen, valamint hogy hangtalanul, vagy legfeljebb egy kicsi szisszenéssel. Erre persze nemcsak az éttermekben ajánlott figyelni, neked is észben kell tartanod, ha te vagy a vendégség házigazdája. Hangosan durrantani tehát kizárólag szilveszterkor ér. Egyrészt zavaró lehet, másrészt pedig a habzással rengeteg értékes ital megy kárba.

Pezsgőt ajándékba

A szilveszteri buliszabályzat része, hogy vigyél legalább egy üveg pezsgőt a házigazdának. Akkor is illik venni egy palackkal, ha tudod, hogy a szervező is gondolt erre és biztos vagy abban, hogy mások is hoznak. Mivel a meleg pezsgő még könnyebben kilőheti a dugót, érkezésed után gondoskodj te magad az ital behűtéséről, de sose tedd a mélyhűtőbe. Szakértők szerint a pezsgőt 6-9 °C körüli hőmérsékletűre érdemes hűteni.

Thinkstock
Thinkstock

Amikor te kínálsz pezsgőt

Nem mindegy az sem, hogy hogyan szolgálod fel vendégeidnek a habzó nedűt. Ha jó és minőségi pezsgővel szeretnéd megvendégelni a barátaidat, parafadugós palackot keress. Ezeket a borokkal ellentétben mindig állítva tárold, mert a szénsav nemkívánatos ízeket oldhat ki a parafából!

Kibontás után ellenőrizd, hogy illatában, szénsavtartalmában és ízében kiváló-e a pezsgő. Ha megfelelőnek ítéled, óvatosan és lassan tölts, hogy minél kevesebb hab keletkezzen. A poharak, melyeket használsz, legyenek szárazak, a nedvességtől ugyanis még hamarabb elszáll a szénsav.

Egészségetekre!

Koccintani mindig az első poháremeléskor szokás. Csak azokkal csengesd a poharad, akik kartávolságon belül állnak! Nem illik mások keze felett keresztbe koccintani, valamint illendő a koccanáskor a partner szemébe nézni. Ha jelképesen felemeled a poharadat, és felveszed a szemkontaktust a messzebb állókkal, akkor őket is illően köszöntheted.



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.