Új őrület Hollywoodban: infúzióval juttatják szervezetükbe a vitaminokat a celebek

vitamin injekció alkoholfogyasztás bulizás véna sztárok Cindy Crawford Rihanna vitaminhiány
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Bár az intravénás vitaminkoktél egyre népszerűbb a hollywoodi hírességek körében - Rihanna és Madonna is ezzel erősítik magukat -, szakértők szerint semmi nem bizonyítja, hogy gyakorlati haszna is lenne az új őrületnek.

Sőt, a hagyományos vitamintablettákkal szemben az invazív intravénás vitamin alkalmazása komoly veszélyeket rejthet. Múlt hónapban a népszerű énekesnő, Rihanna egy képet posztolt Twitter oldalára, amelyen éppen valamilyen infúzió, valószínűleg intravénás vitaminkoktél volt bekötve a karjába. Más hírességek, többek között Madonna is régóta alkalmazza a vitaminok szedésének ezt a furcsa módszerét.

A vitaminkoktél állhat egy vagy több vitaminból, illetve ásványi anyagból. A vitaminhívők esküsznek rá, hogy sokkal élettelibbnek érzik magukat egy-egy intravénás koktél után. "Bár az infúziós adagolás hasznos lehet azoknak, akiknek bélrendszere nem képes rendesen felszívni a vitaminokat, gyakori alkalmazása nem ajánlott, főleg nem egészséges emberek számára" - mondta dr. David Katz, a Yale Egyetem Orvosi Kar Megelőzési Kutatóközpontjának igazgatója. "Mivel az emberek alapvetően a tápanyagokból, vagyis szájon át jutnak hozzá a vitaminokhoz, nyomós indok hiányában semmi értelme az intravénás bevitelnek."

Thinkstock
Thinkstock


A szakértők szerint az egészséges étrend a legjobb és legbiztosabb vitaminbeviteli módszer. "Mivel az intravénás adagolásnál a vitaminok gyorsabban jutnak a véráramba, sokan úgy érzik, hogy egészségesebbek lettek" - magyarázta dr. Robert Graham, a Lenox Hill kórház munkatársa. "Ez azonban valószínűleg csak a placebo hatás: az emberek azért vannak jobban, mert elhiszik, hogy jobban lesznek."

A szérum túlnyomó részben C- és B-vitamint tartalmaz, valamint cinket és krómot. Dr. Carol Cooper azonban felhívja a figyelmet a túladagolás veszélyeire. Ez a C- vitamin esetében nem okozhat bajt, de a túl sok cink hallucinációhoz vezethet és immunrendszer-problémákhoz. A nagy adag króm, amit a szervezet nem tud hasznosítani, pedig rohamot vált ki, hosszú távon pedig vesekárosodást. Ahelyett, hogy használói kevesebb alkoholt fogyasztanának, így megkerülve a másnapi ártalmakat, inkább a szer segítségét kérik, és mivel nem érzik a másnaposságot, rengeteget isznak. De a vitamin nem védi meg a máj károsodását, nem beszélve arról, hogy az gyengíti a toleranciát.


Nicky a szerre esküszik: "Munka után lazításként gyakran betérünk egy pubba. Hétvégén pedig a barátnőimmel aktív partizásba kezdünk. Általában négy dupla vodkát, egy vagy két koktélt iszom, és néha bor is társul hozzájuk. Ilyenkor arra gondolok, a vitamin kompenzálja az alkohol káros összetevőit, és a másnap se jelenthet problémát, hiszen mióta használom a vitamininjekciót a másnaposság velejárói megszűntek: nem fáj a fejem és az egész napos rosszullét se jelentkezik már."

Egy 2009-es kutatás szerint az intravénás vitamin javíthatja a fibromyalgiás betegek közérzetét és csökkentheti a fájdalmakat, de semmivel sem hatékonyabban, mint a hatóanyag nélküli placebo. "Egyelőre semmilyen tudományosan megalapozott kutatás nem támasztja alá az intravénás vitamin előnyeit az orálisan szedettel szemben" - fejtette ki dr. Kevin Fiscella, a Rochester Egészségügyi Központ professzora.

"Az intravénás kezeléseknek megvannak a maguk veszélyei: hegesedés, fertőzés és gyulladás" - figyelmeztet dr. Katz. "Bár csekély az esélye, de bizonyos esetekben azonnali szívhalált is okozhat, ha valaki rossz dózist kap egy adott vitaminból vagy ásványi anyagból."

"Mivel a páciensek nem kórházi környezetben kapják az infúziót, a steril körülmények nem biztosítottak és a felhasználók abban sem lehetnek biztosak, mit tartalmaz a vitaminkoktél" - tette hozzá dr. Fiscella. "Emellett az intravénás vitamin esetleges kockázatai sokkal nagyobbak, mint az előnyei, ezért senkinek nem javaslom az alkalmazását, kivéve, ha az orvos írja fel és valóban nyomós ok van az alkalmazás mellett."

Veszélyes vitaminok - milyen tüneteket okoz a túladagolás?http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110412-veszelyes-vitaminok-milyen-tuneteket-okoz-a-tuladagolas.htmlA skizofrénia összefügg a születéskori alacsony D-vitamin szinttelhttp://www.lifenetwork.hu/lifenetwork/pszichologia/20100908-a-skizofrenia-osszefugg-a-szuleteskori-alacsony-dvitamin-szinttel.htmlMarilyn Monroe sem volt tökéletes - Dadogó sztárokhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110610-a-dadogas-okai-es-kezelese.htmlInjekciós tűvel akart rabolni egy férfi - HIV-fertőzöttnek mondta magáthttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110124-injekcios-tuvel-akart-rabolni-egy-ferfi-hivfertozottnek-mondta-magat.htmlTippek, hogyan küzdhetünk meg a cukoréhséggelhttp://www.lifenetwork.hu/lifenetwork/taplalkozastudomany/20100831-tippek-hogyan-kuzdhetunk-meg-a-cukorehseggel.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.