betegség grapefruit egészség egészséges életmód gyümölcs
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az orvosok állítása szerint akár az életünket is kockáztathatjuk, ha grapefruitot eszünk. A benne lévő anyagok miatt ugyanis temérdek gyógyszerrel léphet veszélyes reakcióba. A Life.hu utánajárt a témának.

Kanadai kutatók szerint veszélyes lehet, ha megfázásunkat a gyógyszerek szedése mellett grapefruit fogyasztásával kúráljuk. A korábban csak jótékony hatásairól ismert gyümölcs ugyanis meglepő módon akár többet árthat, mint használhat. Számos gyógyszer anyagával az emberi szervezetre veszélyes kémiai kölcsönhatásba léphet, ami akár gyomorvérzést, veseproblémákat, izomfájdalmat vagy szívritmuszavart is okozhat.

Thinkstock
Thinkstock

Meglepő módon egy pohár grapefruitlé elfogyasztása akár háromszorosára növelheti a rák kialakulásának kockázatát a szív-, koleszterin- vagy éppen fájdalomcsillapító gyógyszerek szedése mellett. A páciensek hajlamosak figyelmen kívül hagyni az utasításokat, miközben a háziorvosok felhívják a figyelmet az egyes mellékhatásokra és a veszélyekre. A kanadai Lawson Egészségügyi Intézet kutatói szerint az ok a grapefruitban található, úgynevezett furanokumarin nevű kémiai vegyület, amely gátolja a citokróm enzimrendszer működését. Ez azért jelenthet veszélyt, mert ezeknek az enzimeknek a feladata a szervezetbe kerülő gyógyszerek lebontása. Hátráltatásuk következtében azonban több gyógyszer éri el az emésztőrendszert, és előfordulhat, hogy az emberi szervezet ezt nem tudja kezelni. "Egy szem gyógyszer egy pohár grapefruitlével olyan lehet, mintha öt vagy akár tíz tablettát vett volna be a páciens egy pohár vízzel" - mondta David Bailey, a kutatócsoport egyik tagja.

Az akaratlan túladagolás tehát számos életveszélyes mellékhatást vagy akár hirtelen bekövetkező halált is okozhat, attól függően, milyen gyógyszerről van szó. Nemcsak a grapefruit fogyasztásával veszélyeztethetjük az egészségünket. A kutatást vezető orvosok szerint a narancs és a lime is tartalmaz hasonló anyagokat, amelyek reakcióba léphetnek számos medicinával. Nem kell azonban lemondanunk a rendszeres gyümölcsfogyasztásról. Dr. Bailey szerint minden esetben kövessük háziorvosunk utasításait és mindig legyünk körültekintőek a pirulák szedésekor. Ha pedig nem szedünk gyógyszereket, mindenképp iktassuk be az életünkbe ezt a gyümölcsöt. A belőle származó olaj ugyanis immunerősítő hatású, a grapfruitlé pedig lúgosítja a szervezetet.


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.