Jó hír a lustáknak: lehet káros az edzés is

diéta fogyás fogyókúra edzés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A hetente több alkalommal hosszú órákon át végzett testedzés súlyosan károsíthatja a szívet, ami további egészségügyi problémákhoz vezethet.

Jó hír a lustáknak: lehet káros az edzés is! Ez azonban őket sem menti fel a rendszeres testmozgás alól. A legújabb kutatások szerint ugyanis a naponta végzett, akár egy órán át tartó intenzív futás károsíthatja egészségünket. Azt azonban cáfolják, hogy a mérsékelt, maximum ötször végzett rövidebb ideig tartó testmozgás is veszélyes lenne ránk nézve.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Az orvosok arra figyelmeztetnek, hogy érdemes kicsit lejjebb venni a tempót a fitneszőrülteknek, mivel a túlzásba vitt edzés súlyos szívbetegségeket okozhat: akár a szívizmok károsodásához vagy szívritmuszavarhoz is vezethet. Eszerint senkinek nem ajánlják, hogy egy héten több mint öt alkalommal órákon át edzzen. A kutatást végző szakemberek - akik egyébként maguk is rendszeresen futnak - azt javasolják, hogy akik teljes bedobással szeretnének edzeni, az 50 percet semmiképp ne lépjék túl. Maratoni futást se tervezzenek túl sokszor: egy ember életében egy alkalom bőven elég.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.