5 fantasztikus tavaszi zöldség

hagyma tavasz karalábé retek mogyoróhagyma kelkáposzta zöldség articsóka
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Bár a reggelek még fagyosan indulnak, a tavasz már megérkezett. A tavaszi fáradtság legjobb ellenszere a sok zöldség - íme a Life.hu 5 kedvence.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock
Kelkáposzta

Ez a nagyszerű növény kiváló vitamin- és ásványianyag-forrás, melyhez akár egész évben hozzájuthatunk. Hasonlóan a többi leveles zöldséghez, a kelkáposzta is gazdag káliumban, rostban és C-vitaminban, ráadásul kiemelkedően magas a kalciumtartalma. Enyhén fanyar íze miatt egy kis hagymával megpirítva kiváló lehet sült húsokhoz, salátákhoz, rakott ételekhez vagy levesekbe is. Érdemes minél rövidebb ideig főzni, így kevesebbet veszít az értékes vitamintartalmából.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock
Mogyoróhagyma

A mogyoróhagyma íze sokkal enyhébb a vöröshagymáénál, és csak egy egészen kicsit erősebb a snidlingénél. A többi rokonához hasonlóan tele van értékes antioxidánsokkal, melyek segítik felvenni a küzdelmet a szabadgyökök ellen, rákmegelőző tulajdonsága miatt számos szakember ajánlja a mindennapi fogyasztását. Elég egy nap két kanál ebből a finom csemegéből, és máris rengeteget tettél az egészségedért. Remek ízével könnyedén megbolondíthatod a szokásos köreteket, mint a rizst vagy a salátákat.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock
Karalábé

Te is azok közé tartozol, akik a vasárnapi levesből inkább gondosan kipiszkálják a karalábét, semmint egy falatot is ennének belőle? Pedig minden jót tartalmaz, amire a szervezetednek szüksége van. Kiváló kálium- és rostforrás, tele van értékes C-vitaminnal, ráadásul antioxidáns tulajdonságokkal is bír - és egész évben megterem. Jól hangzik, ugye? Ha egészséges, mégis finom köretet szeretnél, sültek mellé kiváló választás lehet sárgarépával és édesburgonyával tálalva.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock
Retek

A káposztafélék családjába tartozó retek nemcsak értékes rostokat, hanem C-vitamint, folsavat és káliumot is tartalmaz. Alacsony kalóriatartalma révén nagyszerűen beépíthető a különböző diétákba is. Egészségre gyakorolt hatását nyersen fejti ki leginkább, érdemes tehát szendvicshez vagy salátákhoz darabolva fogyasztanod.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock
Articsóka

Ez a ránézésre szúrósnak tűnő zöldségféle rengeteg értékes rostot, valamint C- és K-vitamint tartalmaz. További érv mellette, hogy benne van a világ 10 legerősebb antioxidáns hatással bíró zöldsége között, rendszeres fogyasztásával tehát a rákmegelőzésben is kiváló társad lehet. Az articsóka egyike azon kevés zöldségnek, amelynek az átlagnál magasabb a nátriumtartalma, éppen ezért főzése során érdemes mellőzni a sót.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.