Vonzóbbnak érzik magukat az újdonsült apukák

anyuka szülő szülés apa
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A kilenchónapos terhességgel a hátuk mögött és az előttük álló megszámlálhatatlan álmatlan éjszakát figyelembe véve nem meglepő, hogy a kismamák nem érzik magukat a legszebbnek. A kispapák viszont a legújabb kutatás szerint úgy érzik, jóképűbbek, mint valaha.

A Journal of Gender Studies szaklapban megjelent kutatáshoz a szakértők közel kétszáz házaspárt kérdeztek arról, milyen vonzónak érzik magukat egy "nagyon csúnyától" "rendkívül vonzóig" illetve "rendkívül jóképűig" terjedő skálán. A férfiak és nők először közvetlenül a házasságkötésük után értékelték magukat, majd az első és a második házassági évfordulójuk környékén.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

A 182 pár közül negyvennyolcnak e két év folyamán gyermeke is született. Azok a nők, akiknek nem született gyermeke, az idő előrehaladtával egyre vonzóbbnak érezték magukat, szemben az anyukává vált nőkkel, akik kevésbé vonzónak értékelték magukat két év múlva. Az apává válás viszont egyértelműen javította a férfiak önmagukról alkotott véleményét.

A Kalifornia Egyetem szociálpszichológusa, Alicia Cast úgy véli, hogy az újdonsült anyák valószínűleg nehezen barátkoznak meg a testüket ért fizikai változásokkal. Az apukák önbecsülésének azonban kifejezetten jót tesz, hogy bizonyítani tudták férfiasságukat. Cast szerint a férfiak esetében szoros összefüggés mutatható ki a férfiasság és a termékenység között. A meddőséggel diagnosztizált férfiak például úgy nyilatkoznak, hogy veszélyeztetve érzik a férfiasságukat. "A férfiak számára tehát gyermekük születése a férfiasság érzését fokozza, melynek hatására jókébűbbnek is érzik magukat" - magyarázta a kutató. Cast ugyanakkor azt is hozzátette, hogy ez még nem ok az önelégültségre a férfiak körében, mivel a megnövekedett vonzerő érzése gyorsan elhalványul.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.