Darázsderékra vágysz? Íme a legjobb gyakorlatok

karcsú derék hasizom nyújtás alakformálás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Azt már elárultuk, mely gyakorlatoktól lesz igazán lapos a hasad. Nagy Amarilla aerobikedző segítségével ezúttal összeállítottuk azokat az otthon is elvégezhető gyakorlatokat, melyekkel néhány centit karcsúsodhat a derekat. Végezd őket bátran hetente néhányszor!

Pár centit ledolgoznál a derekadból? Kezdj bemelegítéssel. Végezz törzskörzéseket, majd nyújtózkódj a karokkal a plafon felé, felváltva a jobb és a bal karral. Kis terpeszben nyújtózkodj párszor a jobb karoddal a bal oldalra, és fordítva. Végezz el néhány gerincgördülést, majd a gyakorlatsor végén található nyújtó feladatot végezd el állásban. Indulhat a móka!

1. Partvissal a karcsú derékért

Otthon bizonyára nálad is lapul valahol egy partvis. Bányászd most elő! Állj vállszélességű terpeszben, enyhén hajlítsd be a térdeket, és a popsidat billentsd be magad alá. Nyújtsd ki a karokat magastartásba a partvissal, a tenyerek nézzenek előre. Lassan végezz törzshajlítást a jobb oldalra, majd gyere vissza kiindulóhelyzetbe. Végezz el felváltva oldalanként 40-50 hajlítást.

Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu
Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu

Erre figyelj!

A gyakorlat végzése közben a medence maradjon stabil, csak a törzs mozogjon. A hajlításnál a medence ne billenjen ki az ellentétes irányba, és végig tartsd a kar-fej távoltságot. Ügyelj rá, hogy a feladatnál nem a karok dolgoznak, hanem a derék.

2. Csavarj a szép izmokért!

Helyezkedj el támadóállásban, a jobb láb legyen elöl, a combok zárjanak be derékszöget. Fogd a könyökök közé magad mögött a partvist, húzd be a hasadat, és fordulj el a jobb oldalra, majd lassan vissza.Végezz el oldalanként 35-40 csavarást.

Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu
Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu

Erre figyelj!

A hát maradjon egyenes, és ne homoríts túlságosan. A gyakorlat nemcsak a derekadat formálja, de a ferdehasizmokat is edzi.

3. Csípőkiemelés a talajon

A következő gyakorlathoz nem lesz szükséged eszközre. Helyezkedj el oldaltfekvésben a talajon, az alul lévő bal lábadat hajlítsd be derékszögbe, a jobb lábat nyújtsd ki. Alkartámaszban a fenti kar legyen lazán a csípőn. Húzd be a hasadat, és lassan emeld el a csípődet vízszintes vonalig, majd engedd vissza. Végezd el oldalanként 40 alkalommal.

Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu
Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu

Erre figyelj!

A gyakorlat szépen formálja és karcsúsítja a derekadat, arra azonban figyelj, hogy ne nagy lendületből végezd a mozgást, hanem a mélyizmok segítségével, erőből dolgozz. A láb és a törzs maradjon végig egy síkban, a testsúlyt pedig ne a vállakra helyezd.

4. Lábfejhez nyújtózás oldaltfekvésben

Az előzőnél egy kicsit több erőt és koncentrációt igényel ez a gyakorlat. A kiindulóhelyzet ugyanaz, az alul lévő kar azonban most előre nyújtózik a talajon, a felül lévő kar pedig a nyújtott láb felett van. Lassan emeld el magad a talajtól, nyújtózz a karral a lábfej irányába, majd engedd vissza magad a talajra. Végezz el oldalanként 30 emelést.

Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu
Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu

Erre figyelj!

Ha tovább nehezítenéd a gyakorlatot, csak félig engedd vissza magad a talajra, és onnan kezdd újra a gyakorlatot. Végig tartsd egy síkban a törzsedet és a lábadat.

5. Törzsemelés labdával

Végül bemutatjuk az egyik kedvenc gyakorlatunkat. Szerezz be egy sportboltban kapható egyszerű, párszáz forintos gumilabdát. Tedd be a két boka közé, majd feküldj oldaltfekvésbe. Az alul lévő karral nyújtózkodj a talajon, a fenti karral enyhén támaszkodj meg a mellkas előtt, hogy a törzs ne essen be előre. Húzd be a hasadat, billentsd picit magad alá a popsidat, szorítsd össze a labdát, és lassan emeld el a páros lábadat a talajtól. Végezz 30 apró emelést oldalanként, lendület nélkül.

Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu
Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu

Tippünk:

Ha a két lábbal alaposan összeszorítod a labdát, akkor nemcsak a derék izmai dolgoznak, hanem a belsőcombok is.

+1: Ne felejts el nyújtani!

A derékgyakorlatok után kötelező a nyújtás, melyek közül íme a legegyszerűbb. Helyezkedj el törökülésben, és lassan kezdj el a jobb karral fej fölött balra nyújtózni, közben a bal könyöködet közelítsd a talaj felé. Arra figyelj, hogy a popsi mindkét oldalon maradjon a talajon, ne emelkedjen el. Oldalanként tartsd ki a nyújtó pózt legalább 1-1 percig.

Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu
Fotó: Hámori Zsófia/Life.hu

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]
Kövesd az Ez zsír!-t a Facebookon is!


Sikertörténetek, szakértői segítségnyújtás, egészséges életmód, fogyokúra és átalakulás. Egy nagyszerű program, ami segít neked, hogy elérd a céljaidat!


IRÁNY A FACEBOOK ÉS AZ EZ ZSÍR! OLDAL!



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.