Így tüntesd el a kínos foltokat! Házi praktikák

szőnyeg folt rozsda rágógumi vasalás viasz tisztítás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Vasaláskor rádöbbenni, hogy a frissen mosott ruha foltos maradt - ez az egyik legbosszantóbb dolog. Szerencsére több praktika is létezik, mellyel vasaló segítségével szabadulhatsz meg a pecsétektől, sőt, a viasztól is.

Gyertyafolt ellen

Az őszi-téli időszakban gyakran előfordul, hogy a jó hangulatért felelős gyertyákból csöpögő viasz a ruhánkon vagy a szőnyegen landol. Ekkor sem kell kétségbeesni, hiszen egy kés, némi itatóspapír és egy vasaló segítségével könnyedén eltávolítható. Először szedd le késsel a megdermedt viaszt, majd helyezz a folt alá és fölé egy-egy darab itatós- vagy más nedvszívó papírt. Langyos vasalóval addig vasald a területet, míg a megolvadó viaszt magába nem szívja a papír, de arra azért vigyázz, hogy ne nyomd rá erősen a vasalót az anyagra.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

A bosszantó rágógumik

A ruhába, kabátba ragadt rágógumi legjobb ellenszere a mélyhűtős kezelés, hiszen a megdermedt gumit egyszerűen leszedhetjük. Akadnak azonban makacs rágógumifoltok, amik így még nem távolíthatók el teljesen, ekkor jöhet egy kis vasalós melegítés. Ehhez először nedvesítsd be a ruhát, majd tegyél a rágógumimaradékra egy papírt. Langyos, gőzölős vasalóval simítsd át, így jó esetben a megolvadó rágógumi a papíron landol.

Gondok a szőnyeggel

Ha a szőnyegben esett kár, a vasaló akkor is jó szolgálatot tesz. A kellemetlen zsírfoltok esetében egy itatóspapír vagy barna csomagolópapír segíthet, amit a foltra téve átvasalunk. Ha a molyok támadtak meg egy szép, régi szőnyeget, erős gőzölős vasalóval menj át rajta többször egy vizes ruhán keresztül, így a peték elpusztulnak. Ha egy régóta a helyén álló, nehéz bútor hagyott nyomot a szőnyegen, akkor is jól jön a nedves ruhán át történő gőzölés - a kezelés végén ne felejtsd el átkefélni a folt helyét.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Rozsda ellen is jó

A ruhára került friss rozsdafoltot sós, citromleves kezeléssel tüntetheted el, de ha sötét színű a folt, akkor a citrom- vagy borkősavba beáztatott foltos részt vasald át alacsony hőfokon, majd öblítsd ki az anyagot.

Amikor maga a vasaló okoz foltot

Ha a sötét színű nadrág kifényesedett a vasalás helyén, egy kis ecetes vizes spriccelés segíthet a dolgon: tiszta rongyot márts ecetes vízbe, és azzal kezelgesd a fényes részt, majd a gőzölős vasalót húzd át párszor a folt felett anélkül, hogy rányomnád. Ahhoz pedig, hogy a vasaló ne hagyjon csúnya, barna foltokat a ruhán, a megfelelő hőmérséklet mellett a talp tisztítására is ügyelj!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.