Tökéletes vagy és boldog? Ha valami mégis hiányzik, változtass! Ezen a héten egy újabb segítséget adunk a kezedbe a jóga hatalmas eszköztárából: egy egyszerű gyakorlatsort, a napüdvözletet. Tanuld meg velünk!

A jóga alapja: napüdvözlet

A szúrja namászkár, vagyis a napüdvözlet a legismertebb gyakorlatsor a jógában, amit apró különbségekkel szinte minden jógatradíció tanít. A szanszkrit nyelvben a szúrja szó Napot (mint égitest), a namászkár szó pedig üdvözlést jelent. A szúrja namászkárt általában a gyakorlás elején végezzük, mivel egy olyan tradicionális gyakorlatsor, amely a jógázót felkészíti az ászanák (jógapózok) gyakorlására.

Forrás: Thinkstock

Tudtad?
A napüdvözlet már önmagában is egy kerek egész, ezért önállóan, más gyakorlatok nélkül is végezheted, hiszen így is megszámlálhatatlan pozitív hatással bír. Felfrissíti az egész test izomzatát, felgyorsítja a légzést és a szívverést anélkül, hogy fáradtságot vagy légszomjat idézne elő. Fejleszti az állóképességet, kitűnően ellazít és segít az ideális testsúly elérésében is.

Végezd, amikor csak lehet

A napüdvözlet mindenki által végezhető, hiszen rengeteg változata létezik a teljesen kezdőtől a haladóig. Gyakorolhatod a nap bármelyik szakában, de hatásai miatt érdemes reggel, közvetlenül ébredés után végezni. A gyakorlat hatásai is hamarabb és fokozottabban jelentkeznek, ha a természetben és napkeltekor gyakorolsz. A gyakorlás során ajánlott arccal a Nap vagy kelet felé állni. Egy kör elvégzése 1-2 percet vesz igénybe. Végezhetsz kezdetben csak 3-4 kört, később pedig már a 10-12 sem fog gondot jelenteni. Vannak olyan jógatradíciók is, ahol 108 kört végeznek minden reggel.

Tudtad?
A napüdvözlet megkönnyíti az emésztést az emésztőszervek nyújtásával és összenyomásával, és megszünteti az emésztési zavarokat. A dinamikus gyakorlatsor serkenti a belső szervek vérellátását és működését, ezáltal fokozza a méregtelenítést és az immunrendszer munkáját.

Forrás: Thinkstock

Ügyelj a légzésre!

A napüdvözlet egy harmonikus, kényelmes légzéssel egybekötött gyakorlatsor. A helyes végrehajtásnak alapvető feltétele a légzés összehangolása a fizikai mozgással. A gyakorlatsor természetes légzésünk ütemére végzett gyakorlása növeli a pulzusszámot, ezáltal a vérellátás az egész testben fokozódik. Az első pár gyakorlatot csinálhatjuk lassabban, főleg reggel, mivel ilyenkor az izmok merevebbek. A gyakorlatsor beállítja az egészséges vérnyomást és a végtagok vérellátását is fokozza. A gerincoszlop nyújtása által felfrissíti az idegrendszert, helyreállítja a szimpatikus valamint a paraszimpatikus idegrendszer működését, eltávolítja a belső feszültségeket. Alvásunk mély és pihentető lesz, ezáltal csökkenti az alvásigényt, így a gyakorlásra fordított idő többszörösen megtérül. A tartóizomzat nyújtása és erősítése révén a napüdvözlet helyes testtartást eredményez. A betegségekkel szembeni ellenálló képességünket növeli az immunrendszer és a test egyidejű erősítésével. Határozottságot, valamint finomságot kölcsönöz mozgásunknak. A napüdvözlet a leghatékonyabb gyakorlat a belső harmónia és fiatalságérzés eléréséhez. Mivel rendszeresen végezzük a mozgássort, különösen fontos, hogy anatómiailag precízen, határainkat szem előtt tartva gyakoroljunk az órákon és otthon is.

Gyakorold most a napüdvözletet otthonról a JógaKlikkel egy hétig minden nap, és írd meg a tapasztalataidat a cikk alá kommentben.

Végezd a gyakorlatsort a JógaKlikkel! Kattints ide, és jógázz velünk!

Kövesd a JógaKlikket és Jagicza Bertát a Facebookon! Ha kérdésed van a jógáról, vagy csak elkezdenéd, és nem tudod, hogyan vágj neki, kérdezz Bertától a szakértői oldalán! 

Jógázz a hosszú életért!http://www.life.hu/ez-zsir/mozgas/20131007-joga-es-egeszseges-eletmod-ezert-erdemes-jogazni-a-jogaiskola-2.html Akik a jógának köszönhetik tökéletes testükethttp://www.life.hu/ez-zsir/mozgas/20130930-joga-es-sztarok-lady-gaga-jennifer-aniston-es-madonna-is.html