Ahol bilincsben, ágyhoz láncolva szülnek a nők

gyilkos szülés börtön bilincs kismama
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A világhírű brit újságíró, Sir Trevor McDonald két hetet töltött Amerikában, a leghírhedtebb női börtönök egyikében, az Indiana Rockville Correctional Facilityben. Az ott tapasztaltak a már sokat megélt, egykor háborús övezetekből is tudósító újságíró számára is megrendítő volt.  "Soha nem teszem ki magam többször ilyennek" - írta később, akit borzalommal töltött el, amit ott látott, és aki azóta sem képes kiverni a fejéből az itt raboskodó nőket.

Sir Trevor nemcsak a leszbikus viszonyok kialakulásának hétköznapiságán döbbent meg és a pillanatokon belül kialakuló könyörtelen hierarchián, de az a gyakorlat is szíven ütötte, hogy a gyermeket váró, vajúdó nők, miközben életük legintenzívebb és legintimebb óráit élik meg, az ágyhoz láncolva hozzák világra gyermeküket.

Forrás: Thinkstock

Vajúdás közben is veszélyesek?

Aki már szült, az pontosan tudja, hogy vajúdás közben minden légvételnek, mozdulatnak jelentősége van: a testhelyzet enyhítheti, vagy éppen fokozhatja az amúgy is alig elviselhető fájdalmat. A bilinccsel, a rablánccal kikényszerített pozíció nagy valószínűséggel plusz nehézséget jelent a szülés egyébként is testet-lelket próbáló folyamatában. Bár Sir Trevor beszámolójában nem élezi ki, nem dramatizálja túl a helyzetet - a bilincsbe vert szülés önmagáért beszél: egy szülő nő emberhez méltó bánásmódban kellene, hogy részesüljön, akkor is, ha bűnei börtönbe zárták.

A legveszélyesebb rabok börtöne

Indiana Rockville Correctional Facilityben jellemzően a legveszélyesebb rabokat őrzik: a robbantókat, gyermek- és sorozatgyilkosokat, gyilkosokat, köztük Sarah Pendert is, aki egy időben a "legkeresettebb" szökésben lévő rab volt. Sarah, aki két ember meggyilkolásában is részt vett, büntetése megkezdése után viszonyba bonyolódott az egyik börtönőrrel, aki segített neki megszökni. Négy hónapon át üldözték a nőt, míg végre sikerült ismét bilincsbe verni. Azóta - ennek 5 éve - magánzárkában raboskodik. A nap huszonnégy órájában huszonhármat egyedül tölt egy pár négyzetméteres zárkában. Naponta egyetlen órára hagyhatja el celláját a 2000-ben 110 évre elítélt nő.

"Szülés közben kevesen szökdösnek, mivel mással vannak elfoglalva"

Franciaországban például óriási felháborodást keltett egy (egyetlen!) eset, amikor 2003 végén a szülő nőt, aki nem járult hozzá, hogy őre jelen legyen a szülésnél, a kórházi ágyhoz bilincselték. Mindezt úgy, hogy a szülésznő és a szülészorvos hevesen tiltakozott a szemlátomást felesleges, megalázó és kegyetlen bánásmód ellen. A szabályzat szerint orvosi kezelés alatt csak akkor lehet megbilincselni a fogvatartottat, ha komolyan attól kell tartani, hogy az elítélt megkísérli a szökést.

Illusztráció Forrás: Thinkstock

Dominique Perben akkori francia igazságügyi miniszter, akit felháborított az eset, hangot adott véleményének: szerinte "szülés közben kevesen szökdösnek, mivel mással vannak elfoglalva". A háromgyermekes politikus, aki jelen volt mindhárom gyermeke születésénél, vagyis szemtanúja volt több alkalommal is a szülés-születés felemelő, de egyben kínkeserves folyamatának, azt is kijelentette, hogy a botrányos-bilincses eset soha többé nem ismétlődhet meg Franciaországban.

Szoptatás bilincsben - Európában is előfordul

Skóciában már az is közfelháborodást keltett, amikor kiderült, hogy egészen a szülésig bilincsben tartják a kismamákat, és csak közvetlenül a vajúdás alatt szabadítják meg őket azoktól. Dr. Andrew McLellan főfelügyelő vizsgálata során aggályosnak találta, hogy szülés után azonnal kattan a bilincs a rab nők csuklóján. Számos esetben állapított meg az igazságszolgáltatás felé felróható túlkapást. Egy esetben például a rossz egészségügyi állapotban lévő kisbabához bejáró édesanyáról nem vették le a bilincset, annak ellenére, hogy a szökés veszélye fel sem merülhetett, hiszen a kórteremnek ablaka sem volt. Ezen felül azonban az édesanya nem érhetett a kisbabájához, nem vehette ölbe, nem ölelhette meg, mert a csuklóján lévő bilincs fertőzéseket okozhatott volna a kicsinek.

Más esetben az újszülött babát a kórterem ajtajában posztoló őr szeme láttára kellett szoptatnia az anyának.

Dr. McLellan szerint számos gyakorlat megalázó a börtönben lévő nők számára, ezért olyan bánásmódra kell törekedni, ahol a veszélyek elhárítása mellett figyelnek a rabok emberi-személyi méltóságára is. Jelentésében hangsúlyozta azt is, hogy a rehabilitáció során az anyaság élménye "megtörheti" a bűnözés folyamatát. Az édesanyában születő érzelmek, a kicsire irányuló szeretet és felelősség visszaterelheti a nőket a normál társadalomba.

Illusztráció Forrás: Thinkstock

Magyarországon nincs bilincs az elítélt, szülő kismamán

Végh József pszichológus a hazai gyakorlatról mesélt a Life.hu-nak: "Hazánkban elképzelhetetlen, hogy a cikkben említett szélsőséges bánásmódban részesüljenek a nők. Szülés esetén vagy a Tököli rabkórházba szállítják a kismamákat, vagy ha erre már nincs idő, akkor a legközelebbi szülész-nőgyógyászaton hozhatja világra a kicsit. Ebben az esetben a fogvatartott őrzéséről szigorúan női őr gondoskodik. Nincs bilincs, nincs lánc, és szóba sem jöhet az, hogy férfi őr teljesítsen szolgálatot a szülő nő mellett."

Magyarország rendkívül humánus és megengedő e tekintetben, a gyermek érdeke nagyon fontos, éppen ezért a szülést követően - és ha ezt az édesanya kérvényezi - az arra kialakított részlegben (Kecskemét) nagyon kulturált, ingergazdag környezetben, a pici egyéves koráig nevelheti, gondozhatja gyermekét az édesanya. Mindezek mellett a törvény lehetőséget biztosít az anyának a büntetés elhalasztására, félbeszakítására, vagy kegyelmet gyakorol, ha az édesanya magatartása ezt "megengedi", valamint ha a kicsi érdeke maradéktalanul ezt kívánja, ezzel előzik meg például, ha nincs olyan rokon, aki alkalmas lenne és el is vállalná a baba gondozását, hogy a kicsi állami gondozásba kerüljön.

Tiéd a testem, ha megvédesz - Szexuális élet a női börtönökben (18+)http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110822-tied-a-testem-ha-megvedesz-szexualis-elet-a-noi.htmlA becsület útja - Élet a börtön utánhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20130208-elet-a-borton-utan-visszailleszkedes-a-tarsadalomba.htmlStadler: A börtönben is dolgoznék látástól vakulásighttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20111202-stadler-a-bortonben-is-dolgoznek-latastol-vakulasig.htmlCsodagyereknek születni néha átokhttp://www.life.hu/anyaskodj/20130827-a-csodagyerekek-elete-sokszor-nem-konnyu.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.