Hacsak nem élsz Belgiumban, vagy nem Van Gogh festői életművét kutatod, valószínűleg még soha nem hallottál Monsról, ami nem olyan turistamágnes, mint Brüsszel vagy Antwerpen, ám ez könnyen megváltozhat. A vallon város 2015-ben Európa egyik kulturális fellegvárává avanzsál, számtalan művészeti eseménnyel, izgalmas kiállításokkal, új múzeumokkal és nagyszabású projektekkel - neked és veled!

Minden sarkon a múlt egy darabja

Tudtad, hogy Monsban működik a NATO egyik stratégiai parancsnoksága, a francia költő, Paul Verlaine itt írta néhány kiváló versét, és Van Gogh, a világhírű holland festő a város melletti bányászfaluban töltött el két évet? Viszonylag kis mérete ellenére Hainaut tartomány fővárosa megannyi meglepetést rejt, és mivel a település már hosszú évszázadok óta létezik, gyönyörű régi épületekkel tarkított, macskaköves utcáin sétálgatva minden sarkon a múlt egy darabjába ütközöl.

Később Mons gazdasági fellendülésnek köszönhetően az egykori ipari területek igazi turisztikai mérföldkövekké váltak, és ez csak egy okkal több arra, hogy belgiumi kiruccanásod során útba ejts Vallónia rejtett gyöngyszemét. A francia romantika legjelentősebb alakját, Victor Hugót is megihlette az álmodozó város hangulata, „fantasztikus épületei" és a „harangok misztikus dallama", amiről levélben áradozott feleségének.

Forrás: Thinkstock
Life.hu tipp
A 2015 júniusában újra nyíló Mundaneum egyedülálló kiállításán interaktív utazást tehetsz az információk világában, és megismerheted az alapítók, Paul Otlet és Henri La Fontaine zseniális munkásságát.

Merülj el a pillanatban!

Belgium déli része a kultúrák csábító keveréke, és egy kicsit olyan érzésed támad, mintha több kisebb országban járnál egy időben. A francia nyelvű Vallónia gazdag történelmi és gasztronómiai hagyományokkal büszkélkedhet, változatos tájai és hangulatos városai számtalan látnivalóval szolgálnak az ideérkezők számára.

A Brüsszeltől mindössze egyórás vonatútra található Mons valóban olyan hely, ahol lassítanod kell, elmerülni a pillanatban, nem pedig végigrohanni a főbb nevezetességeken. A 100 ezer lakosú vallon város gyönyörű főtere remek kiindulópont a felfedezéshez. A Grand Place a politikai és a társadalmi élet színtere, ami nem csupán a helyieket, hanem a turistákat is vonzza, különösen a nyári hónapokban. A teret uraló impozáns városházát Mathieu de Layens tervei nyomán kezdték helyreállítani, akinek nevéhez a világ egyik legszebb gótikus épülete, a leuveni városháza is kötődik. A főbejárat előtt ne felejtsd el megsimogatni Mons „kabaláját", a kis ülő majmot, és ha bal kézzel teszed, a hiedelem szerint szerencsét hoz. A téren hangulatos éttermek és kávézók sorakoznak, ahol elkölthetsz egy hagyományos belga ebédet, vagy egyszerűen csak élvezheted a semmittevés örömét.

Forrás: AFP/John Thys
Tudtad?
A városban lépten-nyomon találkozhatsz egy félelmetes zöld sárkánnyal. Az UNESCO szellemi kulturális örökség listájára felkerült „Ducasse de Mons", ismertebb nevén Doudou egy helyi ünnep Monsban, amit minden évben pünkösdvasárnap rendeznek meg. A város főterén ilyenkor több ezer ember gyűlik össze, hogy szemtanúja legyen a hatalmas sárkány és Szent György szimbolikus harcának. A jó győzelme után kezdetét veszi az igazi vallon buli, ahol csak úgy folyik a sör, frites (sült krumpli, a szerk.) illata tölti be a levegőt, és a mulatozók hajnalig ropják a táncot - ezt egy videó is bizonyítja. 

A középkortól a jövőig

Mons legszebb látnivalóinak egyike a brabanti gótikus stílusban épült St. Waudru templom felbecsülhetetlen értékű vallási emlékkel, és a világörökség részét képező barokk harangtorony, amiben idén egy új múzeum nyílik. Ha szeretnél többet is megtudni Van Gogh különös életéről, ellátogathatsz abba a házba, ahol a festőzseni 1879 és 1880 között élt, és itt megcsodálhatod egyik eredeti művét (Les Bêcheurs) is.

A kovakőbánya tárnája Spiennes közelében és a régi ipari komplexum (Grand Hornu) szintén világörökségi látnivaló, ezek minden bizonnyal hozzájárultak ahhoz, hogy Mons elnyerte 2015-ben az Európa kulturális fővárosa címet. Az egykori szénbányát a művészet és a funkcionális várostervezés tökéletes szimbiózisának tartják, a most felújított épületek hidat teremtenek a múlt emlékei és a jövő technológiái között.

Forrás: Wikipedia

A tavaszi szezonra tervezik a Mons kultúrtörténetét bemutató múzeum (Artothèque) megnyitását, az MMM (Mons Memorial Museum) pedig a hadtörténeti témák iránt érdeklődőknek nyújthat izgalmas csemegét. Az egy éven át tartó rendezvénysorozat csúcspontja kétségkívül a május 17-ig látható Van Gogh-kiállítás a BAM-ban (Beaux-Arts de Mons), ahol te is megláthatod a hányatott sorsú művész eddig ismeretlen arcát. Rendezvényekről, programokról bővebb infót ITT találsz. 

Forrás: AFP/Emmanuel Dunand
Life.hu tipp
Talán az egyik legjobb hely egy könnyű ebédre a bohém 'Boule de Bleu', ahol isteni salátákat rendelhetsz. Édes kis bűnözéshez válaszd a Mon Ami le Chocolatier-t (Rue de Nimy, 38), romantikus vacsorához pedig az ínyencek körében népszerű éttermet (La 5ème Saison, Rue de la Coupe, 25), ahol minden szezonban más és más finomságot szolgálnak fel. Ha Monsban jársz, a ropogós aranybarna gofri kihagyhatatlan!