Vörösbor ömlött a fehér abroszra? Rágógumi ragadt a szőnyegbe? Íme, néhány folttisztítási praktika.

Makulátlan szőnyeget!

Ha nagyon szennyezett a szőnyeg, akkor használjunk növényi alapú, biológiailag könnyen lebomló sampont a tisztításhoz. Az enyhén elpiszkolódott szőnyegbe dörzsöljünk teafüvet, majd alaposan porszívózzuk ki. Ha vörösbor ömlött a szőnyegre, spricceljük be többször szódavízzel vagy ásványvízzel, szórjuk be sóval, és itassuk fel nedvszívó ronggyal. A szőnyegre cseppent gyertyafoltot könnyedén el tudjuk távolítani, ha itatóspapírt teszünk rá, és meleg vasalóval átvasaljuk. A szőnyegbe ragadt rágógumit addig dörzsöljük folyamatosan egy jégkockával, amíg leszedhető nem lesz.

Forrás: Thinkstock

A ragyogó ablakokért

Ha nagyon piszkos az ablak, akkor dörzsöljük át ecettel, és ronggyal vagy újságpapírral töröljük szárazra. A lakkozott fa ablakkeretre rakódott piszkot a legkönnyebben hideg teába vagy lefölözött tej és hideg víz egyenlő arányú keverékébe mártott puha ruhával moshatjuk le.

Forrás: Thinkstock

Általános foltok, rendkívül jó megoldások

Általános folttisztítóként ecetsavat, citromsavat vagy citromlevet alkalmazzunk a háztartásban. A fűfoltot világos színű ruhákból úgy tüntethetjük el, hogy friss citromlevet csepegtetünk rá, majd erősen dörzsöljük. Ha kávé cseppen az anyagra, meleg vízben oldjunk fel egy kevéske sót, és ebben áztassuk a szennyeződött ruhadarabot. Az abroszra borult vörösbort sóval, kevéske citromlével vagy langyos tejbe áztatással távolíthatjuk el. Gyümölcsfolton segít a gyors leforrázás. A rozsdafoltra öntsünk citromlevet, majd öblítsük ki.