A legfrissebb hírek szerint április vége helyett akár már ezen vagy a jövő héten is világra jöhet a legkisebb királyi csemete, megszületik Katalin hercegné és Vilmos herceg második gyermeke. A kis György tehát hamarosan új játszópajtást kap. Csak remélni tudjuk, hogy a királyi pár idejében felkészítette elsőszülött gyermekét az új jövevény érkezésére, a testvérféltékenység ugyanis könnyen megmérgezheti a család boldogságát.

Játszótárs helyett bőgőmasina

A gyerkőcök általában kimondottan örülnek az új családtag érkezésének, visszaszámolják a napokat, figyelik édesanyjuk növekvő pocakját, és előre eltervezik, milyen közös kalandokat fognak jövendőbeli játszópajtásukkal átélni. Aztán egyik napról a másikra a nagy pocak eltűnik, megérkezik a várva várt pajtás. Vagyis nem egészen. A csintalan játszótárs helyett a nagyobbik lurkó egy pólyába bugyolált síró-rívó csöppséggel szembesül, akivel túl sok közös kalandot – legalábbis kezdetben – nem nagyon fog átélni.

Forrás: Thinkstock

Az elsőszülöttet ért hidegzuhany pedig csak tovább fokozódik: bizony szülei sem nagyon kárpótolják a játszótárs nélkül töltött percekért, hiszen minden idejüket az új bőgőmasinával töltik.
Bár a testvérféltékenység a nagyobb gyerekeknél is megjelenhet, a vágy, hogy a szülői szeretetet kizárólagosan birtokolják, a kisebbekre sokkal jellemzőbb. Ezt a törekvésüket apró korban még nemigen tudják megfogalmazni, így más úton juttatják a szülők tudtára. Az elhanyagoltság érzete miatt van, hogy a nagyobb testvér „visszafejlődik", azaz megpróbálja az újszülött viselkedését utánozni, de az is előfordulhat, hogy újra elkezd bepisilni, vagy visszaszokik a cumisüvegre, így próbálva meg magára irányítani a család figyelmét. Hogy mit tehetnek a második babát váró szülők? Annak érdekében, hogy az egész család számára nyugodtabb legyen a pici megérkezése, érdemes a nagyobb testvért megfelelően felkészíteni a kistestvér születésére.

Vajon a kis jövevény letaszítja-e trónjáról testvérét, György herceget? A gyermekek életének alakulását bizony nagyban befolyásolja születési sorrendjük, utánajártunk hát, milyen sors vár Katalin hercegné és Vilmos herceg hamarosan világra jövő másodszülött gyermekére.

Forrás: Thinkstock

 

Időben közöld a hírt!

Amikor a várandósságnak már látható jelei vannak, a növekvő pocakodról valószínűleg a lurkó magától is elkezd majd érdeklődni. Fontos, hogy mindig légy őszinte hozzá, ne ígérd neki, hogy a baba érkezésével semmi nem fog változni, mert ez nem igaz. Próbáld neki elmagyarázni, hogy az új kistestvér érkezése, főleg a kezdeti időkben sok időt és figyelmet kíván majd. Bátorítsd, hogy segítsen az előkészületekben: engedd, hogy segítsen berendezni a kisbaba jövendőbeli szobáját, vagy vidd magaddal, amikor az érkező kistestvérének vásárolsz.

Emlékezzetek együtt!

Emlékeztesd rá a nagyobbik gyerkőcöt, hogy bizony egyszer ő is volt kisbaba, és az ő születését is ugyanilyen izgalommal, boldogsággal vártátok. Nézegessétek kicsit a családi fotóalbumot, és mesélj kedves történeteket az ő életének első éveiről.

Forrás: Thinkstock

Beszélgessetek!

Bármennyire is igyekeztél a felkészítéssel, a baba világrajövetele után mégis előfordulhat, hogy a nagyobbik testvérből keserű érzések törnek elő. Ha esetleg azt vágja a fejetekhez, hogy a kicsit küldjétek vissza a kórházba, véletlenül se szidd le! Természetesen tisztázni kell vele, hogy a kisbaba is a család teljes értékű tagja, és sehova sem fog menni. Magyarázd el neki azt is, hogy megérted, ha haragszik a kicsire, de semmiképpen nem szabad bántania, vagy akár kiabálnia vele. Ezután mindenképpen ölelgesd, puszilgasd meg, és mondd el neki, mennyire nagyon szereted. Ha viszont kedvesen, segítőkészen bánik a kicsivel, mindenképpen éreztesd vele, mennyire büszke vagy rá.

Katalin hercegné az édesanyját is kitiltotta a szülőszobából. Vilmos és Katalin úgy döntöttek, második gyermekük születésénél nem lehet ott sem a kismama édesanyja, sem pedig a testvére. Hogy miért? Egy korábbi cikkünkből megtudhatod!

Fontos a kettesben töltött idő

Bármennyire is elfoglalt vagy a kicsi baba gondozásával, próbálj meg mindennap valamennyi időt kizárólag a nagyobbik gyerkőccel tölteni. Fontos, hogy érezze kicsit az osztatlan figyelmedet: játsszatok, mesélj neki, vagy csak beszéljétek meg az aznapi történéseket.