Nehéz, de nagyon hasznos gyakorlat: félhold tartás a gerinc egészségéért

Forrás: Thinkstock -
JógaKlikk félhold gerincferdülés jóga gerinc
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A félhold az egyik legnehezebb ászana a jógában, de ettől még nem szabad, hogy visszariadj tőle; a hétköznapi életben hihetetlenül hasznos gyakorlat. Online jógaiskolánk Kedvenc jógapózom sorozatában most a félhold tartásról (ardha csandrászana) tanulhatsz, amely sokrétűen edzi és fejleszti a testet. Aki már végezte, tudja, hogy az egyensúlyozás mellett nem kis erő szükséges a megtartásához. Ha pedig a gerinc szempontjából vizsgáljuk, akkor ez egy tökéletes gyakorlat!

Lássuk, hogyan kell kivitelezni:

1. Jobb lábbal lépj előre, és vidd rá a testsúlyodat, majd hajlítsd a térdedet, és tedd le a jobb kezedet a talajra, kb. 40 cm-re a lábadtól! A bal kéz legyen a csípődön.

2. Emeld el a talajról a hátul lévő bal lábadat nyújtva, majd nyújtsd ki a jobb térdedet is! Fejtetővel nyújtózz hosszan, hogy a gerincedet minél hosszabban tudd tartani.

3. A bal váll és könyök óvatos hátrafelé húzásával a medencédet és a mellkasodat is fordítsd oldalra. Ha sikerül, akkor a bal karodat emeld fel függőlegesen. Ha az egyensúlyod engedi, fordítsd az arcod a plafon felé.

Forrás: Thinkstock

Segítség kezdőknek:

- Székre, téglára támaszkodhatsz, ha nem tudod magad a talajon megtartani teljesen nyújtott térddel.
- Falhoz közel állva (vele párhuzamosan) megtámaszthatod a fenekedet, kezedet, lábadat, hogy biztonságban érezd magad a kifordulásnál.
- A falra merőlegesen állva a megemelt lábadat a falra támaszthatod; így már többet kell egyensúlyoznod, de még mindig van egy kis támogatás.
- Nagyon kezdők, kismamák, seniorok térdelésben is végezhetik, azonban itt is a kifordulásra kell törekedni.

Haladók lehetőségei:

- Elemelheted a támaszkodó kezet a talajról, akár úgy, hogy a talaj felett tartod, akár zárhatod a két kezet üdvözlő tartásban a mellkas előtt.
- A megemelt láb fogásával kombinálhatjuk az íj pózzal.

Mire jó ez az ászana?

A gyakorlat fejleszti az egyensúlyérzékelést, a koncentrációt, erősíti a gerincet, a nyakat, a törzset, a térdeket, a bokákat. Végzése közben az egész test dolgozik. A munkát végző főbb izmok pedig:
- támaszlábon: vádli, négyfejű combizom, nagy és középső farizmok, csípőhorpaszizom
- megemelt lábon: négyfejű combizom, nagy és középső farizmok
- törzsön: gerincfeszítők, négyszögletű ágyékizom, ferdehasizmok, széles hátizom, lapockazáró izmok

Erre figyelj!

Nyakproblémánál ne fordítsd a fejed a plafon felé, tartsd neutrális helyzetben, és csak nyújtózz vele! Fejfájás, migrén esetén pedig ne végezd a félhold pózt! Alacsony vérnyomás esetén sem ajánlott, mert a felálláskor vészesen leeshet a vérnyomás.

Life.hu tipp

Gyakorold a félhold tartást más, egyensúlyozó pózzal együtt egy 60 perces, áramló, vinyasa flow JógaKlikk-videóval, ami ezen a héten ingyenes! Kattints ide a videóért!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.