Vasárnap keresztelik Katalin és Vilmos kislányát, Sarolta hercegnőt, méghozzá ugyanabban a ruhában, amit bátyja, György is viselt. De miért kap egy csecsemő hatalmas csipkeruhát, és miért is keresztelik ilyen stílusú darabokban Európa kékvérűi az utódaikat? Ennek jártunk utána!

Mit kell tudni a keresztelőruháról?

Sarolta hercegnőt ugyanabban a ruhában keresztelik meg, mint György herceget 2013. október 23-án. A ruha tökéletes mása annak a darabnak, ami még 1841-ben készült Viktória királynő legidősebb lánya keresztelőjére épp abból az anyagból, amiből anno Viktória esküvői ruháját varrták. Azóta 63 királyi bébi viselte ezt a darabot, többek között Vilmos herceg is 1982-ben. A ruha már lassan 200 éves, nagyon könnyen megsérülne, ezért 11 éve a királyi ház ruhatervezője, Angela Kelly tervezett belőle egy másolatot - ez lesz Sarolta hercegnőn is.

Forrás: Northfoto, AFP

Miért viselik a kisfiúk és kislányok is ugyanazt a ruhát?

Szatmári Judit divattörténet-kutatót, tanárt kérdeztük arról, mi az oka annak, hogy a kékvérű kisbabák ugyanolyan ruhát viselnek - nemcsak Angliában, de Európa nagy részén. Judit elmondta, a rugdalódzó és a többi gyerekruha a 20. század "találmánya", előtte évszázadokig hosszú, fehér vászonruhát viseltek a csecsemők. ,,A pici babák már évszázadok óta kapnak fehér, hosszú vászonruhát. Azért fehéret, mert az a legkönnyebben mosható. Később, amikor már tudtak járni, akkor viseltek normális kisruhákat. A lányok és a fiúk ugyanazt kapták, babaként nem különböztették meg őket, mert eleve női közegben éltek, ez pedig nagyon befolyásolta a ruhaválasztást. A rugdalódzó, a body a 20. században kezdtek népszerűek lenni, de régen, amíg a kicsik még karon ülők voltak, ingruhát viseltek."

Miért épp csipkéből készült a ruha?

Judit elmondta, ez a szatén-selyem Honiton csipke a luxus, a drágaság szimbóluma. Angliában készül, egy jellegzetes angol csipkefajta, tehát a felhasználása még a nemzeti jelleget, hazafiasságot is kifejezi. (Az ismertebb csipkék egyébként franciák, belgák, ezzel szemben választják a helyit.) „Sok főúri családban megmaradt az a szokás, hogy mindig a tradicionális keresztelőruhát viselik az újszülöttek. Az is előfordul, hogy egy régi családi ruharabból csak egy részt használnak fel, mondjuk ráapplikálnak bizonyos részeket az új ruhára. A kézzel készített csipke pedig abszolút a pénz szimbóluma, egy minőségileg is nagyon elegáns, finom anyagú kelme. "

Vajon mi visel majd Katalin?

A hercegnő a kis György keresztelőjén csodaszép volt, és nagyon csinos - ITT meg is mutattuk, mennyire -, és kíváncsian várjuk, mit visel Sarolta nagy napján.

Keresztelők Európa királyi családjaiban - nézd meg, hol mit viseltek a babák a keresztelőkön!

/1507/K_kv_201573124955