Több oka lehet annak, ha gyermeked nem fogadja kitörő örömmel a finom falatokat, amelyeket elé tálalsz, ám apró praktikákkal és egy kis odafigyeléssel orvosolható a probléma.

Szeretnénk most nektek tippekkel szolgálni, hogy mik azok a tényezők, amelyek miatt a gyermek úgy döntött, nincs kedve enni, vagy nem kívánja az ételt. Leleményes praktikákkal azonban mégis rábírhatod csemetédet, hogy legalább pár falatot elfogadjon.

Forrás: Thinkstock

Okok és praktikák

  • Amikor másfél évesen jön a fogzásidőszak, gyakran nyűgösek a kicsik, és nem fogadják kitörő örömmel az eléjük tálalt, megterhelő ételeket. Ilyenkor célszerű pépesebb, könnyebben rágható falatokat eléjük tenni, és fontos, hogy elegendő folyadékot vigyen be a szervezetébe.
  • Amikor úgy dönt a gyerek, hogy önállósodni szeretne, de még ügyetlenül fogja az evőeszközöket, hagyjuk őt kibontakozni és próbálkozni, aztán ha azt látjuk, hogy türelmetlen és fogy a kedve, segítsünk neki. Óvatosan, észrevétlenül, játékosan tegyük, nehogy dacból ne egyen tovább, és ügyetlennek érezze magát.
  • A dackorszakban is előjöhet az a probléma, hogy már csak azért sem eszik, és bármi áron ellenállásba ütközünk. Ilyenkor jobb, ha visszavonulót fújunk, és hagyjuk hadd higgadjon le, esetleg kicsit később, türelmesen újra próbálkozhatunk az étkezéssel.
  • A legkellemetlenebb szituáció az, amikor egy betegség miatt nem tud enni a csöppség. Például annyira fáj a torka, hogy egy falatnyi étel lenyelése is kellemetlenséggel jár. Ilyenkor a pépes ételek és a sok folyadék lehet a megoldás.
Forrás: Thinkstock

Tippek és trükkök, hogy megjöjjön az étvágy

  • Készíts játékos falatokat a gyermeknek, kis arcocskákat, vagy ha jó a kézügyességed, akár mesefigurákat is formázhatsz egy szendvicsből, gyümölcsből vagy egészséges süteményből.
  • Figyelj rá, hogy sokat mozogjon a csöppség, hiszen a játék, a mozgás meghozza az étvágyát.
  • Ne sürgesd, ne erőltesd az evést, bízd rá a tempót, hogy ő döntse el, mikor éhes.
  • Ne helyettesítsd soha az étkezést édességgel, mert azt kívánja, vagy azt szívesen megenné, hanem várd ki, amíg az általad felkínált opciókból választ.
  • Az evés legyen egy közös, vidám családi rituálé, amibe ő is bekapcsolódhat, részt vehet, és szülei példáját követve jóízűen falatozhat.

Támogatott tartalom