Enni muszáj! De mit tegyünk, ha a gyerek rossz evő?

Forrás: Thinkstock -
szülő gyermekegészség étkezés étel evészavar gyerek evés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Több oka lehet annak, ha gyermeked nem fogadja kitörő örömmel a finom falatokat, amelyeket elé tálalsz, ám apró praktikákkal és egy kis odafigyeléssel orvosolható a probléma.

Szeretnénk most nektek tippekkel szolgálni, hogy mik azok a tényezők, amelyek miatt a gyermek úgy döntött, nincs kedve enni, vagy nem kívánja az ételt. Leleményes praktikákkal azonban mégis rábírhatod csemetédet, hogy legalább pár falatot elfogadjon.

Forrás: Thinkstock

Okok és praktikák

  • Amikor másfél évesen jön a fogzásidőszak, gyakran nyűgösek a kicsik, és nem fogadják kitörő örömmel az eléjük tálalt, megterhelő ételeket. Ilyenkor célszerű pépesebb, könnyebben rágható falatokat eléjük tenni, és fontos, hogy elegendő folyadékot vigyen be a szervezetébe.
  • Amikor úgy dönt a gyerek, hogy önállósodni szeretne, de még ügyetlenül fogja az evőeszközöket, hagyjuk őt kibontakozni és próbálkozni, aztán ha azt látjuk, hogy türelmetlen és fogy a kedve, segítsünk neki. Óvatosan, észrevétlenül, játékosan tegyük, nehogy dacból ne egyen tovább, és ügyetlennek érezze magát.
  • A dackorszakban is előjöhet az a probléma, hogy már csak azért sem eszik, és bármi áron ellenállásba ütközünk. Ilyenkor jobb, ha visszavonulót fújunk, és hagyjuk hadd higgadjon le, esetleg kicsit később, türelmesen újra próbálkozhatunk az étkezéssel.
  • A legkellemetlenebb szituáció az, amikor egy betegség miatt nem tud enni a csöppség. Például annyira fáj a torka, hogy egy falatnyi étel lenyelése is kellemetlenséggel jár. Ilyenkor a pépes ételek és a sok folyadék lehet a megoldás.
Forrás: Thinkstock

Tippek és trükkök, hogy megjöjjön az étvágy

  • Készíts játékos falatokat a gyermeknek, kis arcocskákat, vagy ha jó a kézügyességed, akár mesefigurákat is formázhatsz egy szendvicsből, gyümölcsből vagy egészséges süteményből.
  • Figyelj rá, hogy sokat mozogjon a csöppség, hiszen a játék, a mozgás meghozza az étvágyát.
  • Ne sürgesd, ne erőltesd az evést, bízd rá a tempót, hogy ő döntse el, mikor éhes.
  • Ne helyettesítsd soha az étkezést édességgel, mert azt kívánja, vagy azt szívesen megenné, hanem várd ki, amíg az általad felkínált opciókból választ.
  • Az evés legyen egy közös, vidám családi rituálé, amibe ő is bekapcsolódhat, részt vehet, és szülei példáját követve jóízűen falatozhat.

Támogatott tartalom

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.