Téli unalom ellen – Ezek a városok tudják, hogyan kell karneválozni!

farsang Spanyolország Franciaország utazás Köln kirándulás karnevál
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Alig ért véget a karácsony, máris itt van a farsangi időszak, ami a vidámság, az evés-ivás és a mulatozás jegyében telik. Maskarás felvonulók lepik el a városok utcáit, ám ezek a látványos parádék azok számára is tartogathatnak új élményeket, akik nem szeretnének jelmezbe bújni. Ha szívesen megismernéd más országok ünnepi hagyományait, mutatjuk, hová érdemes ellátogatnod a következő hetekben. 

Szórakozz a francia Riviérán!

Politikusokat és hírességeket kifigurázó papírmasék, csillogó jelmezekbe öltözött lányok, színes virágtenger. A nizzai karneválnak több száz éves története van, és talán ennek is köszönhető, hogy ma a világ egyik legizgalmasabb eseményeként tartják számon, ami több mint egymillió látogatót vonz évente.

Forrás: AFP/Valery Hache

A kéthetes ünnepséget művészien dekorált kocsik, gyönyörű virágkreációk és látványos előadások varázsolják feledhetetlenné

– mindehhez a Promenade des Anglais, vagyis az Angol sétány nyújt mágikus hátteret. A díszes felvonulások a nagyszámú közönség előtt éjjel-nappal zajlanak, a felhőtlen szórakozásról pedig több mint 1000 zenész és táncos gondoskodik.

/1601/_gy_z201617155542

Kölle Alaaf!

Bár a téli időszakban Európa számos pontján tartanak hasonló eseményeket, a kölni karnevál mégis sok tekintetben egyedülálló. Az egyhetes mulatozás a „nők farsangjával" indul, amikor is az Altmarkton herceget, szüzet és parasztot választanak, majd a nők skalp gyanánt levágják a férfiak nyakkendőjét.

Forrás: AFP/Adelaide Di Nunzio

A hatalmas parádé bálokkal, felvonulásokkal és izgalmas programokkal folytatódik egészen hamvazószerdáig, ám fénypontját a Rosenmontag (Rózsák hétfője) jelenti.

Idén február 8-án ismét több százezer ember fogja ellepni Köln utcáit, hogy megcsodálják a „karneváli vonatot", amit jelmezbe bújt iskolások, táncosok és zenekarok alkotnak. A menetelők édességet, virágot és apróbb ajándékokat szórnak a bámészkodók közé, míg eközben a Kölle Alaaf-ot (Éljen Köln!) skandálja a tömeg.

Forrás: AFP/Oliver Berg

A Life.hu extra tippje

A velencei karnevál évről évre megidézi a rejtélyek és cselszövések világát: barokk jelmezesek sétálgatnak a csatornák között; minden sarkon utcazenészek és előadóművészek ejtik ámulatba a látogatókat. A lagúnák városa hamvazószerda előtt két héttel kel igazán életre: a vízen ringatózva gyönyörködhetsz a tűzijáték fényeiben, az elvarázsolt kastélyban egy 400 éves gróffal lesz randevúd, sőt még Casanovával is elkölthetsz egy romantikus vacsorát! A Velencei karnevál extra legjobb ára-59.900Forint/fő/3éjtől

Ahol komolyan veszik a farsangot

Ha szeretnéd felmelegíteni a lelkedet a hideg hónapokban, csatlakozz a Fasnachthoz, Svájc legnépszerűbb fesztiváljához, ami két okból is különleges. Amellett ugyanis, hogy a többi karneválhoz képest egy héttel később kezdődik, elképesztő mennyiségű konfettit szórnak az ünneplő emberekre – ám ennek is megvannak a szigorú szabályai.

Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

Protestáns város lévén Bázelben komolyan veszik a farsangot, mindent óramű pontossággal szerveznek meg,

és itt nincs alkoholmámorban fürdő tömeg, hajnalig tartó tivornyázás. A „három legszebb napnak" nevezett esemény az ünneplés és a melankólia sajátos keveréke, amit úgy élvezhetsz a legjobban, ha egyszerűen csak hagyod magad sodortatni az árral, és sétálgatsz fel-alá a szűk utcákon.

/1601/N_zd_20161716626

Csajos csütörtök és habparty

Hacsak nem ismered úgy egész Spanyolországot, mint a tenyeredet, akkor valószínűleg nem cseng ismerősen Avilés neve, pedig Asztúria harmadik legnagyobb településén is rendeznek farsangi mulatságot.

A történelmi negyedben hét napon át zajlik a mulatozás, és jelmezbe öltözött figurák riogatják az utcákon tolongó embereket.

Forrás: Youtube

Csütörtökön a hölgyek veszik át az uralmat a város felett, és a barátnőikkel együtt buliznak hajnalig, a férfiak pedig otthon maradnak a gyerekekkel. A pénteki nap a színes felvonulás közepette zajlik, de a szombat is tartogat meglepetéseket: este beindítják a habágyúkat, aminek köszönhetően az utcák fehér folyóvá változnak, ami így igazán egyedi látványt nyújt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.