A szülői kreativitás határtalan - Végre elnevezheted gyerekedet Mózsinak vagy éppen Veselkének

Forrás: Dreamstime -
keresztnév szülő kreativitás anyakönyvvezető névválasztás utónév gyerek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha születendő babájuk keresztnevéről van szó, a 21. századi szülők egyre különlegesebb, egyedibb lehetőségeken törik a fejüket. Választásukra a többi között nagy sikerű brazil szappanoperák, de még a modern technika vívmányai is hatással vannak. Ezek után igazából nincs is min meglepődni: íme, néhány a 2015-ban bejegyzésre került utónevek közül.

A cifrábbnál cifrább keresztnevek hallatán nincs ember - a kreatív névadó családon kívül -, aki ne gondolkozna el egy Gandalfra keresztelt kisgyerek jövőjén. Lelki szemeik előtt látják, ahogy a 42 éves Kovács Gandalf egy üzleti tárgyaláson kénytelen bemutatkozni, és tűrni a meglepő pillantásokat, esetleg visszafojtott mosolyokat. (Persze az is lehet, hogy - ha szerencséje van -, mire Gandalf 42 éves lesz, minden kortársát Frodónak vagy éppen Pólikának fogják hívni.)

Üdvözlöm, Kovács Gandalf vagyok! Forrás: Dreamstime

Egy szó mint száz, a közvélemény általában meglepődve fogadja, sőt van, hogy felelőtlennek tartja a szülők extravagáns névválasztásait. Az elszánt anyukákat és apukákat azonban ez egyáltalán nem gátolja meg a kreativitásban, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a néhány hete frissített magyar utónevek jegyzéke. (A női nevek teljes listáját itt, a férfinevekét itt tudod megnézni.)

Pistikét a magyar népnek

2015-ben Hada Renáta vívott ádáz harcot a Magyar Tudományos Akadémiával, ugyanis az azóta már világra jött kisfiát szerette volna Pistikének anyakönyveztetni. Az Akadémia Nyelvtudományi Intézete több ízben is elutasította Renáta és férje névbejegyzési kérelmét, arra hivatkozva, hogy nem felel meg a névválasztás alapelveinek.

Az 1982. évi 17. törvény értelmében, ha olyan nevet szeretnél csemetédnek adni, ami még nincs benne az utónévkönyvben, akkor annak bevezetését a Magyar Tudományos Akadémia központi anyakönyvi szervénél kell kérelmezni. Az MTA néhány tanáccsal is próbálja terelgetni a kreatív szülőket: javasolják például (nem túl nagy sikerrel), hogy földrajzi, márka- és művészneveket ne jegyeztessenek be, mint ahogy olyan neveket sem, amelyek jelentése a név viselőjére nézve hátrányos lehet.

A dühös anyuka anno így nyilatkozott a Borsnak: "Ez diszkrimináció, és ezt a bizottságnak is megírtam. Például a Volframot, a Frodót, a Csatárkát, a Ninten­dót és az Ezelt hogyan engedélyezhették? A Pistike egy virágnév is, és azokból is számtalan van az utónévkönyvben, így most ezt kérvényeztük a becéző jelző nélkül. Ha az utolsó kérelmünket is elutasítják, akkor homofóbnak fogom nevezni a MTA Nyelvtudományi Bizottságát."

Forrás: Dreamstime

Renáta végül 2015 áprilisában a közösségi oldalán osztotta meg a jó hírt: világra jött kisfia, Pisti. A posztból úgy tűnhet, hogy az anyai elszántság végül mégis győzedelmeskedett az Akadémia ellenállásán, ám a tavaly bejegyzett férfi utónevek között mi továbbra sem találtunk sem Pistikét, sem Pistit.

Frangipáni, Mózsi és Vrindávani

Úgy, ahogy - elvileg - a Pistike sem kapott jóváhagyást, a szülőknek el kellett engedniük a Crystal, Zidane vagy éppen a Süni neveket is. Nem kell azonban aggódni, van helyettük jó pár különlegesebbnél különlegesebb utónév. Ezekből gyűjtöttünk össze néhányat, most megszavazhatod, hogy neked melyik tetszik a legjobban.

Melyik férfi név tetszik a legjobban?

Melyik női név tetszik a legjobban?

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.