Az ismert fitneszedző számtalan sportágban jártas, ezért azonnal igent mondott, amikor meginvitáltam egy jógaórámra.

Katus Attila, amikor személyi edzést tart, például Teodórának, akivel az órámra ellátogatott, és akit éppen életmódtanácsokkal lát el, mindent bevet annak érdekében, hogy elérje a kívánt hatást. Így ha kell, a diétától kezdve különböző aerobik- és fitneszórákat is, sőt a nyújtás sem maradhat ki, ami épp olyan fontos része a testedzésnek, mint az izmok fejlesztése és a zsírégetés.

Bea, Attila és TeodóraFotó: Marton Szilvia/Origo

„Régebben tanítottam alapszinten jógát, hiszen az élsportban elengedhetetlen, hogy ennek a mozgásformának az elemeit használjuk. Fontos része az izomfejlesztésnek, a sportnak a stretching, azaz a nyújtás, hiszen ha karban szeretnénk tartani a szervezetünket, több oldalról kell megtámogatni az edzést. Teodórának is azt tanácsoltam, amikor először összeültünk, hogy próbáljon ki minél több edzésformát, hiszen akkor találhatja meg az alkatának megfelelőt"  – kezdte Attila, aki a jógát és a nyújtást a testedzés fontos elemének tartja.

Fotó: Marton Szilvia/Origo

„Közel áll hozzám a jóga, és nem csak a testedzés részére gondolok. Fontos, hogy az agyunkat ki tudjuk kapcsolni, és oldjuk az elménkben és testünkben létrejövő feszültségeket, stresszt. A jóga vagy a nyújtás kiváló arra, hogy egy vagy másfél órán keresztül csak magunkra és a testünkre koncentráljunk.  Amikor Amerikában dolgoztam egy luxushajón, ott is tapasztaltam, hogy milyen népszerűek a jógaórák, a tengerentúlon özönlenek az emberek a jóga- és pilatesórákra" – magyarázta az edző, mert véleménye szerint a komfortérzethez nagyban hozzájárul az izmok és ízületek egészsége.

Fotó: Marton Szilvia/Origo

„Azt a fajta ízületi mozgékonyságot, amit a jóga kialakít, minden embernek fontos lenne megtapasztalnia, hiszen gátolja az öregedést, fiatalon tartja a szervezetet.  Az, hogy le tudok hajolni, hogy gond nélkül végzek alapmozdulatokat, amihez az ízületi mozgékonyságra szükség van, segít a megfelelő komfortérzet megélésében. Azoknak, aki nem foglalkoznak a szervezetükkel, lehet, hogy idős korukban ezek a tevékenységek már megterhelőek lesznek.

Fotó: Marton Szilvia/Origo

A KATUSAKTÍV program kérdőíveiben is megtalálhatóak a hajlékonyságra, mozgékonyságra vonatkozó kérdések, hiszen rá akarom irányítani az emberek figyelmét, hogy vizsgálják meg a szervezetüket"  – magyarázta Attila, akit arról is faggattam, hogy véleménye szerint miért jár kevesebb férfi a jóga- és aerobikórákra.

Fotó: Marton Szilvia/Origo

„A férfiak sajnos nehezebben jönnek be egy jógaórára vagy aerobikra. Ők a küzdő sportokban vagy a súlyzós edzésekben jeleskednek. Kevés nő várja el egy férfitól, hogy mozgékony legyen, inkább az izmok, az erő a mérvadó. Nekik fontosabb a mellizom, a karizom, a hasizom. Úgy gondolom, a beidegződéseket kellene megváltoztatni, hogy igenis egy pasi is járhat aerobikra, jógára, pilatesre.  Ez azonban önbizalom kérdése is, mert fel kell vállalni, hogy bemegy egy tucat nő közé.

Fotó: Marton Szilvia/Origo

 

Fontos lenne elérni, hogy mi, szakemberek "menőbbé" tegyük az emberek számára ezeket a mozgásformákat vagy képességeket, mint például az ügyességet vagy éppen a lazaságot, amely képességek most picit a sor végén kullognak" – magyarázta Attila, aki profin teljesítette a legnehezebb ászanákat is Teodóra társaságában,  aki élvezte a különös helyszínen tartott jógaórát.

Fotó: Marton Szilvia/Origo

„Régóta szerettem volna már kipróbálni a jógát, és örülök, hogy Attilával közös életmódváltó programunkban most ez a gyakorlás is szerepet kapott. Nagyon élveztem minden pillanatát, hiszen amellett, hogy nyújtottunk és lazítottunk, csodás kilátásban volt részünk. Jógázni a szabad ég alatt, Budapest felett, igazán különleges tapasztalat volt" - mondta Teodóra.

Fotó: Marton Szilvia/Origo