Nyílt levél a szaranyázóknak

Forrás: Dreamstime -
édesanya anyaság szoptatás császármetszés szülés megjegyzés nyílt levél
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha a terhesség alatt sokat hízol, az a baj. Ha keveset, az a baj. Császárral hoztad világra a gyermeked? Akkor te igazából nem is szültél. Nem tudsz szoptatni? Akkor pedig igazából anya sem vagy.

Mindenki megnyugodhat, ezek az állítások nem a szerkesztőség véleményét tükrözik – bármilyen szomorú is, ezekkel a kegyetlen megjegyzésekkel az édesanyák egymást szokták piszkálni.

Forrás: Dreamstime

Az úgynevezett „szaranyázásból” lett elege egyik olvasónknak, és klaviatúrát ragadva megírta nekünk az alábbi nyílt levelét.

Kedves szaranyázó anyukák!

Találkoztunk tanácsadásokon, baba-mama klubban, fagyizónál. Néztétek a tündéri kisbabámat. beszélgeti kezdtünk. Hamar felteszitek a kérdést, hogyan szültem.

Igen, császáros voltam.

Látom az arcotokon azt a szájhúzást, van, hogy nem mondjátok, van, hogy igen: hát igen, te a könnyebbik utat választottad, mint a celebek, nyilvánvaló, hisz egy deka sincs rajtad.

Te tulajdonképpen nem is szültél.

Először is, nem, nem én választottam. Ha rajtam múlott volna, én inkább vajúdni szerettem volna. De abba az egyikünk biztosan belehalt volna.

Forrás: Dreamstime

Másodszor, tudod, ez nem a könnyebb út. Van egy 12 centis vágásom. Nyolc órával a műtét után fel kellett állnom. Az bizony nem volt egyszerű. Tudom, neked gátmetszésed volt, te ülni is alig tudtál, hát és az a 12 órás szenvedés, na, az szülés.

Kérdeznék valamit őszintén: ez egy verseny? Kinek érkezett meg nehezebben?

Harmadszor, a köztudattal ellentétben nem ezen múlik, hogyan húzódik vissza a pocak, nem ezért hordom a régi ruháimat. Hajlamos vagyok hízni, állítólag a hormonrendszerem nem működik tökéletesen. Ez volt az oka annak is, hogy éveken át csak próbálkoztunk összehozni a babát. Diétáztam a terhesség alatt, dietetikus tanácsait követve.

Miért vagyok attól rossz anya, hogy nem értek egyet azzal, hogy egy karcsú nő a szülés után teltkarcsú vagy molett kategóriába lépjen?

Ez az én döntésem volt, és hidd el, amikor csokit kívántam somlóival meg egy vödör puncsfagyival, nagyon nehéz volt. Utólag azt mondom, megérte, mert anyukaként is bele merek nézni a tükörbe. Tudom, tudom, azt mondod erre, a gyermekem nem az alkatom miatt fog szeretni. De ez nem is erről szól.

Forrás: Dreamstime

Aztán jön a következő kényes téma. Szoptatok-e. Persze a fintor újra megjelenik az arcodon, főleg, ha úgy jutunk el ehhez a témához, hogy átalussza-e az éjszakát. Mert a babám jól alszik, kábé két és fél hónapos kora óta nincs éjjeli evés, este 8-kor elalszik, reggelig a hangját sem hallani. Ekkor jön az, nahát,

milyen rossz anya vagyok, bizonyára nem akartam szoptatni, talán a mellem féltettem, talán ebben is a könnyebb utat választottam, hisz így hamarabb alussza át az éjszakát.

No és persze te ezt a műanyag vacakot biztos sosem adnád a babádnak.

Tudod, te is odaadnád neki, ha látnád sírni az éhségtől. Tudod, nincs annál borzalmasabb érzés, mint amikor mellre teszed a babád, de ő sírni kezd, mert éhes, és semmi sem jön. Megveszed az összes tejfakasztó teát, kapszulát, döntöd magadba a malátaitalt, szívsz rengeteget, de semmi. És hidd el, hetekig szörnyen éreztem emiatt magam, utáltam tükörbe nézni, gyűlöltem a cumisüvegeket, azt a bizonyos kék dobozt. Úton-útfélen hangoztatják, aki akar, az tud. Aztán tudod, mi történt? Beletörődtem. Láttam a kiegyensúlyozott, mosolygós, jó evő babámat, és megnyugodtam. Látom a mosolyát, és boldog vagyok. Sőt, tudod, mit mondok még neked?

Forrás: Dreamstime

Inkább egy tápszeres, de nyugodt baba, mint egy szoptatás utáni hajszától stresszes anyuka. Mert ha én zaklatott vagyok, ő is az.

Tudod az éjszaka átalvása nem csak ezen múlik. Függ a baba idegrendszeri fejlődésétől, és függ attól is, viszel-e rendszert az életébe. Mert tudod, bár rossz anyának tartasz, én vittem. Sokszor pokoli nehéz volt tartani, nekem is rendszert kellett vinni a saját életembe ezáltal, pedig ez rám csak részben volt jellemző. Ma már örülök, hogy kitartottam, megvan az eredménye.

Üzennél valakinek? Üzenj a Life.hu-n keresztül!

Régóta nyomja már a szívedet egy feldolgozatlan sérelem? Név nélkül, mégis őszintén le szeretnéd írni gondolataidat egy családi, munkahelyi problémával kapcsolatban? Írd meg nekünk az info@life.hu e-mail címre, és öntsd ki a szíved a Life.hu segítségével!

Kérlek, inkább ne kezdj beszélgetésbe, ha ezzel csak az a célod, hogy a saját szuperanyaságod bizonygasd másoknak. Egyrészt, semmi szükség rá, mert a te gyerekednek enélkül is az vagy. Másrészt fogalmad sincs arról, másnak mekkora fájdalmat tudsz okozni a kimondott vagy csak burkoltan kimutatott véleményeddel.

Forrás: Dreamstime

Ha tudtál természetesen szülni, ha tudsz szoptatni, örülj neki, nagyon szerencsés vagy.

Üdvözlettel:

Egy boldog baba anyukája

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.