Gazdasági válság, atomkatasztrófa vagy éppen katonai puccs – nem mindennapi okok vezettek az alábbi, egykoron tündöklő luxushotelek lepusztulásához. Elhagyatott szállodákra a világ számos pontján bukkanhat az ember, az enyészeté lett épületek falai mögött pedig izgalmas, sok esetben igen elszomorító történetek lappanganak.

Igloo Hotel 

Alaszkában a George Parks országút mellett, Anchorage és Fairbanks között üresen tátong egy hatalmas iglu, amelyet hajdanán hotelnek szántak. Az Igloo Hotelt az 1970-es években építették, ám az ingatlan nem teljesen felelt meg az akkori építési szabályoknak, így végül sohasem nyitották meg. A négyszintes szálloda az évek alatt egyre jobban lepusztult, így amikor hajlandóság lett volna rá, már nem érte meg felújítani. Manapság közkedvelt turistalátványosságként funkcionál. 

Forrás: NORTHFOTO

Lee Plaza Hotel 

Detroit az Egyesült Államok valamikor negyedik legnépesebb városa volt, az 50-es években 1,8 millió fő volt a lakossága. Mára ez a szám 700 ezer főre esett vissza. A takaros detroiti kertvárosi otthonok helyét elhagyott, kiégett épületek vették át – és nem várt más sors az egykori zsúfolt szállodákra sem. Az 1920-as években épült Lee Plaza Hotel a valaha virágzó autóiparnak állít sajátságos emléket. Az hotel a 90-es években ment tönkre, azóta üresen áll, Michigan állam pedig történelmi emlékké nyilvánította. 

Forrás: Wikipedia

Hotel Polisszja

A Hotel Polisszját az 1970-es években építették az ukrajnai Pripjatyban, azzal a céllal, hogy a közeli csernobili erőművet meglátogató vendégek meg tudjanak majd benne szállni. Az 1986-os atomkatasztrófa óta azonban – érthető módon – a szálloda kihaltan áll. 

Forrás: Wikipedia

Hachijo Royal Hotel 

Hacsidzso-dzsima egy félig trópusi sziget, 300 km-re délre Tokiótól, Japánban. A második világháború után a sziget nagy népszerűségnek örvendett, gyakran nevezték a „japán Hawaii”-nak. Erre a szigetre építették fel 1963-ban az ország egyik legrandiózusabb szállodáját, a Hachijo Royal Hotelt. Az évek múlásával azonban a sziget veszített vonzerejéből, ahogy az ország lakosainak életszínvonala növekedett, inkább a valódi Hawaiit választották nyaralási célpontként. A káprázatos szálloda tehát szépen lassan kiürült, mígnem 2006-ban végleg be is zárták.  

Forrás: facebook.com/AbandonedKansai

Varószia 

Varószia gyakorlatilag egy koplett szellemüdülőhely, ahol egymás után sorakoznak a kihalt, omladozó szállodák. A helyet valaha Ciprus Riviérájának hívták és olyan hírességek jártak ide nyaralni, mint Brigitte Bardot és Richard Burton, az itt található Argo Hotel pedig Elizabeth Taylor kedvence volt. A városban a hetvenes évek elejéig 45 szálloda, 60 apartmanszálló, 99 üdülőközpont, 24 színház és mozi, 25 múzeum, valamint úgy 3000 kisebb-nagyobb bolt várta az üdülni vágyókat. Az 1970-es években azonban a török–görög etnikai villongások katonai puccsba torkollottak, Törökország elfoglalta Ciprus északi harmadát, benne Varósziát is. A lakók elmenekültek, a települést pedig a török hadsereg kerítéssel vette körbe, és lezárta. Varószia azóta kísértetváros. 

Forrás: Wikipedia