Álomesküvő 3. rész - „Az emlékezetes esküvők mesés meghívókkal kezdődnek”

esküvő álomesküvő menyasszony szerelem vőlegény meghívó
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az elkövetkező hetekben menyasszonyoknak, vőlegényeknek és a jövőben házasodni vágyó szerelmespároknak nyújtunk segítséget egy igazi álomesküvő megvalósításához. Álmodozz, inspirálódj, keresgélj, szervezz, de ne feledd a legfontosabbat: éld meg a szerelmetek minden pillanatát! 

Esteripsam

Először testvére esküvőjére készített meghívót Ripszám Eszter, aki a visszafogott és érzékeny akvarelles stílust érzi leginkább magáénak, amiben teret kap a pillanatnyiság és a véletlenszerűség által keltett egyediség is.

Fotó: Just Stay Natural

Mikor és miért kezdtél esküvői meghívókkal foglalkozni?

Az akvarellezés már régóta fontos része az életemnek, de esküvői meghívókkal csak tavaly nyáron kerültem közelebbi kapcsolatba, a nővéremék esküvője kapcsán. Ők kértek meg először, hogy készítsem el a grafikáikat.

Milyen stílust képviselsz?

Mindegy, milyen „műfajú” meghívót kell készítenem, az akvarell mindig szerepel az eszközeim között. Talán úgy írnám körül ezt a szívemnek kedves stílust, hogy a visszafogott finomság, a légiesség és a
természetesség az, amire törekszem, és szeretek teret adni a pillanatnyiságnak, a véletlenszerűség által keltett egyediségnek is.

Fotó: Just Stay Natural, Török-Bognár Reni

Mit szeretsz leginkább ebben a munkában?

Festeni! Az akvarell és a természet iránti szeretetem gyermekkorom óta kísér. Mindig is csodálattal töltött el, ahogy a víz és a festék egymásra hat, ahogyan szinte kergetőznek a papíron. Ez a játékosság az egyik legcsodásabb része a folyamatnak, emellett persze az is nagyon jó érzés, hogy a grafikák által részese lehetek egy kreatív csapatmunkának és egy házasodni készülő pár legszebb napjának. A személyes találkozók után pedig izgalmas és egyben szép feladat, hogy a pár személyiségéhez illő, rájuk szabott egyedi meghívót készítsek.

Találkoztál már igazán meglepő kérésekkel?

Mivel az alapvető irányvonal a visszafogott és érzékeny akvarelles stílus, ezért kihívás volt, amikor júliusban egy kissé bohókás, hipster stílusú meghívót kértek tőlem, amelyben egy fotóé volt a főszerep, de tanulságos volt, hogy a kettő nem zárja ki egymást. Ezen az esküvőn ráadásul az összes ültetőkártyát egyedi festéssel, kézzel készítettem.

Fotó: Ripszám Eszter

Az esküvői meghívók mellett miket készítesz még a márkán belül?

A meghívókon kívül a teljes esküvői grafikai feladatok elkészítését szívesen csinálom, hiszen fontosnak tartom, hogy egy esküvőnek az elejétől a végéig egységes arculata, hangulata legyen. Ezért is szoktam „összehangolni” az egyes elemek stílusát, kinézetét: a meghívótól az ültetőkártyákon és menükártyán át az ültetési rendig.

Toboz művek

Friss házasként kezdett bele egy közös projektbe Horváth Viktor és Vida Salomé. Ők ugyanis a Toboz művek megalkotói, akik a fenyőfa oldalán szunnyadó zúzmarát is képesek megragadni és megörökíteni egy meghívó kedvéért.

Forrás: Toboz művek

Mikor és miért kezdtetek esküvői meghívókkal foglalkozni?

A Toboz műveket fiatal házasként kezdtük el működtetni idén márciusban. Viktor designerként már 2010 óta tervez arculatokat, grafikákat a formatervezés mellett, én pedig dekoratőrként megrendelésre festettem képeket, vagy hívtak esküvőkre dekorálni. A grafikákkal úgy kezdtem el én is foglalkozni, hogy amikor Viktor túlvállalta magát, besegítettem a munkájába, így hamar megtanultam a grafikai programok használatát. Ezután egyre több közös ismerősünk kért fel minket meghívó tervezésére, így egy idő után rájöttünk, hogy ezt kell csinálnunk.

Milyen stílust képviseltek?

Hajnali ködben szitáló harmat.
Föld mélyéről kiásott aranyrög.
Fenyőfa oldalán szunnyadó zúzmara.
Örökzöld színek.
Természetességből fakadó kifinomultság.

Forrás: Toboz művek

Mit szerettek leginkább ebben a munkában?

Azt szeretjük legjobban, hogy hozzásegíthetjük az embereket egy örök szövetség megkötéséhez. Megtisztelő, és egyben csodálatos érzés, hogy az esküvői meghívókat is mi készíthetjük el, mert ez az első kézzelfogható jele a nagy nap eljövetelének. Szerintünk nagyon fontos a meghívó megjelenése, mert ennek minősége előrevetítheti a menyegző hangulatát. Mi sosem használunk sablonokat, minden tervezésünk egyedi, így egy sor kihívás elé is kerülünk viszonylag sűrűn. Szeretjük felfedezni az új lehetőségeket, technikákat, remek tapintású papírokat. Nagyon megszerettünk együtt dolgozni, és azt, hogy együtt kihozzuk a maximumot egymásból. Hiszen ketten vagyunk egy egész!

Találkoztatok már igazán meglepő kérésekkel?

Előbb-utóbb minden megrendelőnél előfordul valami meglepő. Volt, hogy valaki egy origamiszerű meghívót szeretett volna, aminek hála feleleveníthettük a középiskolás geometriatudásunkat. Volt olyan pár is, akik az összeadáshoz szerettek volna egy több mint 2,5 méteres festményt, ami egy vízesést ábrázol. Végül vidéken kellett megfestenem, mert a lakásunkba nem fért volna be a kép. Mindez rendkívül változatos és izgalmas, mivel nincs két egyforma megrendelőnk, minden tervezés egy kaland is egyúttal.

Forrás: Beloved esküvőfotó

Az esküvői meghívók mellett miket készítetek még a márkán belül?

Nagyon szeretünk arculatban gondolkodni, ami akkor a legjobb, ha teljes körű. A meghívó és társkártyái mellett a nagy nap grafikai elemeit is megtervezzük. Menülapok, ülésrend, névtáblák stb. is a párt reprezentálja, így azokat az elején kialakított hangulatban kivitelezzük. Grafikai tervezés mellett a dekoráció tervezése és kivitelezése is egyre nagyobb hangsúlyt kap a munkánkban. Egyre több a megkeresés teljes dekorációra és virágkötészetre. A párok szeretik, ha minden egy kézben van tartva, ez sok terhet vesz le a vállukról a szervezés során, és nem mellesleg harmonikusabb végeredményt is kapnak. Ezek mellett Viktor régóta foglalkozik mozgóképes dolgokkal, így kísérleti jelleggel szoktunk kisfilmeket, klipeket is készíteni a pároknak. Pár hete a lengyel határig mentünk ki forgatni a párról, mert ott volt a kedvenc helyük; mindenki nagyon élvezte ezt a közös kirándulást.

Bernuskaa

A természetközeli és minimalista stílus képviselője Magyar Berni, aki idén indította el saját márkáját. Berni számára nagyon fontos a párokkal eltöltött idő, a személyes törénetek és a közös munka végén a hálás arcok.

Forrás: Bernuskaa

Mikor és miért kezdtél esküvői meghívókkal foglalkozni?

Az én esetemben még egy egészen friss dologról van szó, hiszen idén készítettem el az első esküvői meghívómat egy barátnőm felkérésére. Persze az elmúlt években egyre tudatosabban fordultam az esküvői terület felé, mert ez az, ahol leginkább kibontakozhatok, amiért lelkesedek, ahol önazonos tudok lenni. Apránként utánajártam, és elkezdtem megtanulni az ezzel kapcsolatos munkát és folyamatokat. A mai napig látom, hogy hova tudok fejlődni még, ezért nagyon motivál mindig egy olyan ötlet vagy megkeresés, ahol a komfortzónámból kimozdulhatok.

Milyen stílust képviselsz?

Manapság ismét egyre divatosabb az egyszerű, természetközeli és minimalista stílus, aminek én nagyon örülök, mert leginkább ez az, amivel azonosulni tudok. A meghívóknál is fontos szabály, hogy stílusában harmonizáljon az esküvővel, így a letisztult meghívókat mindig jó döntésnek tartom.

Forrás: Bernuskaa

Mit szeretsz leginkább ebben a munkában?

Nagyon szeretem azt, amikor a párok ötletei és az én elképzeléseim találkoznak. Amikor olyan irányba visszük el a másikat, amiről ő nem is gondolta volna, hogy működhet, vagy jó lehet. Szeretem a közös munkát velük, a személyes történetüket, a hálás arcokat. Jó érzés részt venni valamiben, amiben tudom, hogy sikerült olyat adnom nekik, amitől még különlegesebb lesz a napjuk.
Összességében azonban azt tartom a legnagyobb szerencsémnek ezzel kapcsolatban, hogy tényleg azzal foglalkozom, amit szeretek. Ezáltal amikor leülök dolgozni, nincs olyan, hogy munkaidő és túlóra. Még ha hajnalig vagyok fent, vagy éppenséggel nem alszom, akkor is úgy gondolom, hogy minden percet megér a végeredmény.

Találkoztál már igazán meglepő kérésekkel?

Nem volt még erre példa, de nagyon sokszor látok olyan meghívómegoldásokat, amik egyszerre meglepőek, ugyanakkor nagyon kreatívak. Az egyik, amire emlékszem, egy lufi volt, amin a meghívó szövege akkor vált láthatóvá, mikor a meghívottak felfújták. Szeretem a nem hétköznapi megoldásokat, ugyanakkor nagyon fontos, hogy mindig szem előtt tartsuk az összhangot a meghívó és az esküvő között.

Forrás: Bernuskaa

Az esküvői meghívók mellett miket készítesz még a márkán belül?

Esküvői dekorációval is idén kezdtem el foglalkozni, ami a meghívók és az egyéb esküvői grafikák mellett valamilyen szinten már automatikusan jött. Ezenkívül szintén idén indítottam el a webshopomat, ahol papírtermékeket, ajándékkártyákat és egyéb kiegészítőket lehet kapni. Ezek a területek is igazodnak egymáshoz, míg ősszel és télen a webshoppal tudok foglalkozni, addig tavasszal és nyáron csak az esküvőké a főszerep!

The Fanatic Calligrapher

Művészi színvonalú grafikáival és csodálatos kalligráfiáival tűnt fel 2013-ban Gleichauf Bogi márkája, amiben a hagyományos technikáknak és a hagyományos alapanyagnak nagy szerepe van. Bogi hisz abban, hogy az emlékezetes esküvők egy mesés meghívóval kezdődnek.

Forrás: The Fanatic Calligrapher

Mikor és miért kezdtél esküvői meghívókkal foglalkozni?

Az első esküvői meghívóm 2013-ban készült, egyedi megrendelésre, a The Fanatic Calligrapher márka elindítása után nem egész egy hónappal. Meglepő és szerencsés fordulatnak tűnhet ez a gyors siker, valójában azonban tudatos döntések sora vezetett idáig. Magyarországon ugyanis a The Fanatic Calligrapher felbukkanását megelőzően nem létezett olyan esküvői meghívókkal foglalkozó vállalkozás, amely művészi színvonalú grafikákat és kézi kalligráfiát állított volna a dizájnjai középpontjába. Mind a kalligráfia, mind pedig az egységes esküvői grafikai arculat szinte ismeretlen kifejezésnek számítottak itthon, miközben külföldön az igényes menyasszonyok számára mindez régóta az alapvető esküvői szolgáltatások palettájához tartozik. Úttörő szerettem volna lenni, és ez sikerült is, de természetesen nem tudtam volna elindulni ezen az úton, ha a tanulmányaim mellett egyfajta „titkos szenvedélyként” nem foglalkoztam volna titokban kalligráfiával, és ha nem tudnék nagyon magas színvonalon rajzolni és festeni gyerekkorom óta.

Milyen stílust képviselsz?

Stílus tekintetében igyekszem sokszínű lenni és nem letenni a voksom egy irány mellett. Ez már csak azért is így van, mert sok esküvői meghívót tervezek egyedi elképzelések alapján, ilyenkor nem szabad, hogy a saját stílusvilágomban ragadjak, hanem a megbízóim álmaiban létező meghívót kell tudnom valóra váltani, hogy az száz százalékban őket képviselje, róluk szóljon, és ne az én művészi elképzeléseimről. Talán inkább a technikai fortélyok azok, amelyektől első pillanatra felismerhető egy The Fanatic Calligrapher meghívó. A kalligráfia alkalmazása a meghívóimon természetesen alapvető védjegy, de nem erőltetem, hogy minden meghívón kézírás szerepeljen. Egyetlen elvet követek, soha semmilyen körülmények között nem használok vásárolt, letöltött, másoktól kölcsönzött grafikákat. Minden egyes rajz, minden apró részlet, amely a meghívóimon megjelenik, a saját alkotásom, melyeket szinte kivétel nélkül hagyományos technikákkal és hagyományos alapanyagokkal készítek el; akvarellfestéssel, ceruza- és tusrajzokkal.

Forrás: The Fanatic Calligrapher

Mit szeretsz leginkább ebben a munkában?

Nagyon nehéz erre a kérdésre válaszolni, mert az, hogy főállásban azt csinálhatom, amit szeretek, olyasmi, amiről tudom, hogy kevesek szerencséje, ezért nehéz kiragadni egy-egy momentumot. De ha választanom kell, talán a párok örömét ragadnám ki. Nekik az esküvőjük az életük legfontosabb napja, és a párok, akik engem keresnek meg, hisznek benne, hogy az igazán emlékezetes esküvők egy mesés meghívóval kezdődnek. Sokakban csak a meghívó kézhez kapásakor tudatosodik igazán, hogy ez valóság, ők ketten tényleg egybe fognak kelni – ezért többen rituálisan, egy pohár pezsgő társaságában csomagolják ki a meghívóikat. Nagy élmény, hogy ilyen nagy érzelmeket és ekkora örömet tudok kiváltani az emberekből, pusztán azáltal, hogy teszem a dolgom.

Találkoztál már igazán meglepő kérésekkel?

Vannak extrém elképzelések, amelyektől elsőre megijedek, de ez idáig mindegyik ötletről kiderült, hogy jól átgondolva nagyon szép koncepciót lehet belőlük kialakítani. Az átgondoláson itt különösen nagy a hangsúly, ugyanis amikor többoldalas listával áll elő a pár, hogy mi mindent kellene belesűrítenem a meghívójukba, hogy az őket tükrözze, a tervezés nem néhány óra, de még csak nem is néhány nap munkája. Az egyik kedvencem egy olyan extrém meghívó, amelynek a borító oldalára a pár a házasságkötésük helyének, egy gyönyörű alpesi városnak a művészien megfestett látképét kérte tőlem, a belső oldalakra pedig festett havasi virágokat. Ez a koncepció annyira népszerű lett később, hogy készítettem már meghívót Budapest akvarellel festett látképével, rajta a Lánchíddal, egy másikat pedig balatoni tájképpel.

Forrás: The Fanatic Calligrapher

Az esküvői meghívók mellett miket készítesz még a márkán belül?

Esküvőkre mindent, amit papírra lehet nyomtatni – a legegyszerűbb nyomdai eljárásoktól a legkülönlegesebbig –, de nem állok meg a papír szabta határoknál. Nyomtattunk már textilekre, készítek apróbb dekorációkat és köszönetajándékokat is, különböző anyagokból. Természetesen elmaradhatatlan a kézi kalligráfia; legtöbbször ültetőkártyákat írok, és borítékokat címzek kézzel, emellett főleg fából üdvözlő- és irányítótáblákat készítek. A The Fanatic Calligrapher egyik alappillére az esküvői papírdekorációk tervezése és kivitelezése, de nem csak esküvőkre dolgozom: sok egyéb közt képeslapok, üdvözlőkártyák, csomagolóanyagok is elérhetőek a grafikáimmal ellátva.

Karcsi papírboltja

Bánlaki Kata szerint a meghívó több egy információhordozónál: egy gesztus, amellyel megtiszteljuk vendégeinket. Kata letisztult, egyszerű, modern, karakteres meghívókat tervez, amelyek a grafika mellett érvényesülni engedik a tipográfiát, a papír minőségét és a különleges nyomdai eljárásokat is.

Forrás: Karcsi papírboltja

Mikor és miért kezdtél esküvői meghívókkal foglalkozni?

Esküvői meghívókkal már a kezdetekkor is foglalkoztam, mikor megalapítottam Karcsi papírboltját. Nem az egyedi meghívótervezés a fő profilunk, de elengedhetetlenül fontosnak tartom, hogy egy eseményen a teljes látványvilágot egy ívre fűzzük, egy koncepcióra alapozzuk, mindennek a pár egyéniségét kell tükröznie, és összhangba kell kerülnie egymással. Ebbe beletartoznak a nyomtatott anyagok is: a menükártya, az itallap, az irányítótáblák, és természetesen maga a meghívó,
hiszen ez az első, amivel a vendégek találkoznak. Az igényes, határozott stílusú meghívó, amelyhez különös gonddal választottuk ki a papírt és a nyomdai eljárást, több egy szimpla információhordozónál: egy gesztus, amellyel megtiszteljük vendégeinket.

Milyen stílust képviselsz?

Letisztult, egyszerű, modern, karakteres meghívókat tervezünk, amelyek a grafika mellett érvényesülni engedik a tipográfiát, a papír minőségét és a különleges nyomdai eljárásokat, mint a letterpress nyomás, szitanyomás, stancolás, fóliaprégelés. Ám mivel kis példányszám esetén ezek egyike sem olcsó mulatság, digitális kivitelre is mindig van megoldásunk.

Forrás: Karcsi papírboltja

Mit szeretsz leginkább ebben a munkában?

Én általában a dekoráció, a látvány irányából közelítem meg, hogy milyen meghívót tervezzünk. Magam elé képzelek egy helyszínt, egy színvilágot, egy stílust, és aztán inspirációs képekkel, valamint kézzel-lábbal elmagyarázom Kövesdi Dórinak, a grafikusunknak, hogy mit szeretnék viszontlátni a meghívóban. Szerencsére félszavakból értjük egymást, és sokszor sokkal-sokkal szebb meghívót látok viszont a monitoron, mint amilyet elképzeltem. A kötetlen tervezési fázist szeretem a legjobban, és azt, ha másnak kedvére való, amit terveztünk.

Találkoztál már igazán meglepő kérésekkel?

Kifejezetten meglepő kérdés meghívóval kapcsolatban nem igazán fordult elő. Inkább talán azokat a helyzeteket nehéz megugrani, amikor az ügyfél egyedi grafikát szeretne, de nem határozottak az elképzelései, csapong a Pinteresten a képek között, és nem tud dönteni ezerféle stílus közül. Ilyenkor könnyen vakvágányra futhat a tervezés, és csak akkor tudunk továbblendülni, ha közelebbről megismerjük a megrendelőt. Ha közelebb férkőzünk a személyiségéhez, sokkal hamarabb érzünk rá, hogy mire van szüksége. Természetesen itt is működik a kémia, és nem mindenkinek mi vagyunk a legmegfelelőbbek arra, hogy megtervezzük a meghívóját.

Forrás: Karcsi papírboltja

Az esküvői meghívók mellett miket készítesz még a márkán belül?

Az esküvői meghívó és annak mutációjaként készülő egyéb nyomtatott anyagok, mint a menü, ültetési rend, sütikártya stb. számomra egy esküvő látványvilágának elválaszthatatlan része. A papírból készülő dekoráció a fő profilunk. A webshopban megvásárolható termékekből ki-ki egyedileg is összeállíthatja az esküvője dekorját DIY-alapon, de teljes körű esküvő- és rendezvénydekorációs munkákat is vállalunk, melyek fő alapanyaga természetesen a papír.

Dorianne Papírkollekciók

Szántai-Virág Dóra grafikusként vágott bele az esküvői meghívók és dekorációk világába. A célja az, hogy stílusos és letisztult kollekciót hozzon létre, ami jól illeszkedik az esküvő hangulatához és az ifjú pár igényeihez.

Forrás: Dorianne Papírkollekciók

Mikor és miért kezdtél esküvői meghívókkal foglalkozni?

Vonzódom mindenhez, ami szép, az alkotás a lételemem. Grafikusként finom vonalvezetéssel, kézzel szeretek rajzolni, festeni, ezért olyan tevékenységi kört kerestem, ahol ebben kiteljesedhetek. Hamar világossá vált, hogy esküvői grafikusként tudnék és szeretnék értéket teremteni mások számára. A vállalkozás koncepciója 2014-ben kezdett körvonalazódni, és tavaly, 2015-ben indult.

Milyen stílust képviselsz?

A párok és az esküvők sokfélék, így a meghívóim is. Ami közös bennük, hogy egyedi grafikával készülnek, amelyeket leggyakrabban kézzel festek, de vannak digitálisan rajzolt mintáim is. A célom minden alkalommal az, hogy stílusos és letisztult kollekciót hozzak létre, ami jól illeszkedik az esküvő hangulatához és az ifjú pár igényeihez. Rendkívül fontos, hogy az esküvő papírkiegészítői egységes arculatot alkossanak, és összhangban legyenek a helyszín és a dekoráció stílusával, színeivel.

Forrás: Dorianne Papírkollekciók

Mit szeretsz leginkább ebben a munkában?

Az alkotás örömét – hogy mindig valami új szépséget kreálhatok –, és természetesen a boldog, elégedett párokat, a pozitív visszajelzéseket. Szeretem a sokszínűségét is: készítek kollekciót modern és rusztikus, városi és természetközeli, nagy és kicsi családias esküvőkre, színeset, minimált, elegánsat, natúr hatásút... Ezek nagyon különbözőek, de egyaránt szépek és elragadóak.

Találkoztál már igazán meglepő kérésekkel?

Számomra egyetlen kérés sem meglepő, amennyiben az kreativitásról, jó ízlésről és magas igényekről árulkodik. Valamikor a pár közös hobbiját, kiskedvencét vagy az esküvő helyszínét, a dekoráció különleges elemeit jelenítjük meg a meghívón. Nekem a munkám során ezek a kiindulási alapok, amelyekkel személyessé tehető egy meghívó, a meghívottak számára viszont általában az újdonság és a meglepetés erejével hatnak. A párok gyakran hoznak konkrét elképzelést, de sokszor a korábbi munkáimból nyernek ihletet, azokból inspirálódnak.

Forrás: Dorianne Papírkollekciók

Az esküvői meghívók mellett miket készítesz még a márkán belül?

Az esküvői meghívó dizájnjával készül a kollekció többi darabja is: ültetőkártyák, menükártyák, asztalszámok, ültetési rend, vendégkönyv, címkék köszönőajándékokra és egyéb egyedi kártyák, apró figyelmességek – például szülőköszöntő ajándék mellé ajándékkísérő, vagy idézetek, eligazító táblák, amelyek színesítik az esküvőt. Az esküvői termékeken kívül egyéb egyedi megkereséseknek is eleget teszek, legyen szó házassági évfordulóra, nyugdíjasbúcsúztatóra szóló meghívóról vagy egyedi ex libris pecsétekről. Ezek alapján vannak terveim a tevékenységi kör bővítésére, de ez még a jövő zenéje, egyelőre az esküvők kötik le a figyelmem legnagyobb részét.

Álomesküvő 2. rész - A gyűrű az összetartozás, az örök szerelem szimbóluma

A karikagyűrű az egyetlen olyan tárgy az esküvőn, ami nemcsak arra a napra szól, hanem egész életükön át végigkíséri a szerelmeseket. Az összetartozásuk szimbóluma. A magyar tervezők legcsodásabb gyűrűiért kattints ide!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.