Arany utcácska Josefov, prágai zsidónegyed Bohumil Hrabal utazás Hrabal-fal Prága Alfons Mucha
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Milan Kundera, cseh író szerint: „Senki más nem fejezi ki úgy Prágát, mint Bohumil Hrabal.” Tény, hogy regényei, novellái Csehország, Prága és természetesen a művészet szerelmeseinek „kötelezőek”, de ha még nem tetted meg, itt az idő, hogy megnézd, hol élt és alkotott a cseh irodalom egyik ikonikus alakja.  Ha először utazol a városba, semmiképp se hagyd ki a várat, az Óváros teret, mindenképpen sétálj át a Károly hídon, és térj be a Szent Vitus-székesegyházba is. Ha azonban már mindenhol jártál, fedezd fel a város kulturális helyszíneit, emlékhelyeit, és ne hagyd ki a kulináris élvezeteket sem. Prága, akárhányszor is utazol oda, mindig tartogat meglepetést.

A prágai zsidónegyed, a Josefov

Szecessziós paloták, több száz éves zsinagógák – a prágai zsidónegyed mellett semmiképpen sem lehet szó nélkül elmenni, főleg, ha imádod a történelmet. Sőt, mi azt javasoljuk, mindenképpen sétálj egyet a régi zsidó temetőben is, ahol több mint 12 ezer csodaszép régi sírkövet találsz.

A temetőhöz egy különös legenda is fűződik, amely szerint az itt nyugvó Löw rabbi agyagból embert formált,

egy varázserejű papírral életre keltette, és a szombat kivételével minden egyes nap az otthonában dolgoztatta. Az egyik pénteken azonban elfelejtette kivenni a papírt az agyagember szájából, mire a Gólem megvadult, és ámokfutásba kezdett az utcákon.

Sőt, mi azt javasoljuk, mindenképpen sétálj egyet a régi zsidó temetőben is Forrás: Thinkstock

Megelevenedett mesevilág: Arany utcácska

A város legkisebb utcája, az Arany utcácska Prága legszívmelengetőbb része, ahol tizenegy, a 16. század végén épített icipici házacskát csodálhatsz meg. Egykor itt éltek a vár védői, de mivel 22 volt belőlük, azért, hogy elférjenek, igen kicsi házakat kellett építeniük. Később, amikor a várvédőkre már nem volt szükség, többnyire művészek, bohém különcök éltek itt. Az Arany utcácska 22-es számú házában élt egyébként Franz Kafka. Az utca a nevét onnan kapta, hogy

a legenda szerint II. Rudolf idejében itt éltek az alkimisták,

akiknek az volt a legfőbb céljuk, hogy rájöjjenek az aranycsinálás titkára. Egy másik történet szerint a 19. században az egyik házban egy idős ember élt, aki kísérleteket végzett. 1831-ben a helyiek egy nagy robbanást hallottak, és Uhlét,

az öregembert a házában holtan találták, a kezében egy sárga kővel, amiről később bebizonyosodott, hogy aranyból van.

A 16. század végén épített icipici házacskát csodálhatsz meg Forrás: Thinkstock

Gasztroélmények is várnak rád Prágában

Ha Prágában jársz, a gasztronómiai élményekről se feledkezz meg! Mindenképpen kóstold meg a knédlit, a sörös pörkölteket és a hagymalevest, de ha igazi különlegességet szeretnél, a pacalleves vagy a savanyú káposztával töltött csülök is kiváló választás.

Mucha Múzeum

Ha szereted a szecessziós művészetet, ki ne hagyd a Mucha-múzeumot, ahol

Alfred Mucha több mint száz plakátját, festményét és grafikáját nézheted meg, köztük a talán leghíresebb nőalakjait.

A kiállításon láthatók a művész privát fotói is: modelljei, családtagjai és a korszak leghíresebb festői, például Paul Gauguin. Ha itt jársz, a múzeum vetítőtermében nézd meg a Mucha életéről szóló 30 perces filmet is.

Alfred Mucha több mint száz plakátját, festményét és grafikáját nézheted meg Forrás: Wikipédia

Az apróság pici lenyomatai, a szerelemlakatok

Bár a szerelemlakat hagyománya Kínából származik, az igazi őrület 2000 környékén Párizsból indult, azóta pedig a világ szinte minden nagyvárosában emléket állítanak a párok örök, soha véget nem érő szerelmüknek. Így van ez Prágában is, a Moldva túlpartján fekvő Kisoldal gyönyörű palotákkal, kertekkel és egy szerelemlakatokkal teli gyalogoshíddal csábítja az ideérkezőket.

Egy leganda emlékére: a Hrabal-fal

Ha Prága, akkor Hrabal! Itt élt és alkotott a 20. századi cseh irodalom egyik ikonikus alakja, a Sörgyári capriccio, a Szigorúan ellenőrzött vonatok és a Táncórák idősebbeknek és haladóknak szerzője.

Tudtad, hogy Hrabalról még megállót is el akartak nevezni Prágában, az évtizedekig lakóhelyéül szolgáló ház lebontása után?

Ebből végül nem lett semmi, odakerült viszont a metróbejárat mellé egy hatalmas Hrabal-kép, amin az író a macskájával látható. Ez az úgynevezett Hrabal-fal azóta turistalátványosság, az író kedvelői biztosan ellátogatnak ide, ha Prágában járnak, mint ahogyan Prága egyik leghíresebb sörözőjébe is, az Arany Tigrisbe, amely az író törzshelye volt.

A metróbejárat mellé került egy hatalmas Hrabal-kép, amin az író a macskájával látható Forrás: Wikipédia / Miaow Miaow

A béke és a szeretet jelképe: a Lennon-fal

John Lennon az 1980-as tragikus halálát követően sok cseh fiatal számára a békeharcost testesítette meg. Rajongói, csodálói és munkásságának tisztelői egy, az óváros határain kívüli falra festették fel a képét, amely a prágai fiatalok körében jelentős politikai szimbólummá vált. A fal később, 1989 után a béke és a szeretet jelképe lett, ráadásul állandóan változik, ugyanis a csehek és a turisták folyamatosan díszítik Lennonhoz kötődő rajzokkal, idézetekkel. A fal ma már nemcsak a Beatles-rajongók kötelező zarándokhelye, de történelmi szempontból is érdekes.

A fal később, 1989 után a béke és a szeretet jelképe lett, ráadásul állandóan változik Forrás: Thinkstock
6 vendégtípus, aki őrületbe kergeti az Airbnb-házigazdákathttp://www.life.hu/lifeutazas/20170108-6-vendegtipus-aki-oruletbe-kergeti-az-airbnb-hazigazdakat-es-kart-okoznak.htmlAz Airbnb-n fellelhető szálláshelyek legalább olyan sokfélék, mint maguk a turisták, akik különböző országokból érkeznek, és más-más kultúrát képviselnek. A házigazdák tapasztalatai általában pozitívak, de néhány vendég nemcsak felér egy rémálommal, hanem súlyos károkat jelenthet a lakástulajdonos számára. Most belőlük állítottunk össze egy worst of listát. Utazás--Fluor: "Teljesen megváltozott az életem" - Amerikába utazikhttp://www.life.hu/lifeutazas/20170108-amerikaba-miamiba-utazik-fluor.htmlKét év hajtás, 260 koncert után visszavesz a tempóból a Wellhello. Fluor úgy döntött, Amerikában, Miamiban piheni ki magát. Tavaszig nem vállalnak egyetlen fellépést sem.Utazás--4 úti cél, amiért szívesen magad mögött hagyod a hazai karácsonythttp://www.life.hu/lifeutazas/20161215-uti-celok-amikert-szivesen-magad-mogott-hagyod-a-hazai-karacsonyt.htmlA nagy eszem-iszom, rokonjárás és az unalomig ismételt filmek helyett idén valami másra vágynál? Összebújós téli estékre az alpesi hegyekben? Strandolós, semmittevős vakációra egy egzotikus tengerparton, esetleg romantikus andalgásra egy idegen városban? Legyetek formabontók ebben az évben, és utazzatok el a pároddal valahová, ahol élményeket gyűjthettek, és megismerhetitek az ünnep másik arcát is. UtazásThinkstockTolvai Reni mellbedobással forrósítja fel a levegőthttp://www.life.hu/lifeutazas/20170108-tolvai-reni-szexi-fotokat-posztolt-thaifoldrol.htmlTolvai Reni Thaiföldön pihenget. Az énekesnő a télből a nyárba utazott, és milyen jól tette. Ahogyan azt is, hogy szuperszexi fotókat osztott meg magáról. UtazásOrigoHashtageld ezeket! 2016 legnépszerűbb városai az Instagram szerinthttp://www.life.hu/lifeutazas/20161215-2016-legnepszerubb-utazasi-celpontjai.htmlAz impozáns hegyektől a lenyűgöző városképekig, az Instagram egy virtuális látványtábla mindazok számára, akik inspirációt keresnek a következő kiruccanáshoz. Az egyik legjelentősebb közösségi platform idén is összeállította azoknak a városoknak a listáját, amelyekről a legtöbb képet töltötték fel Instagramra ebben az évben. Nézd meg, mik vannak az első ötben! Utazás--Vendégházak, ahol elbúcsúztathatod az óévethttp://www.life.hu/lifeutazas/20161215-vendeghazak-magyarorszagon-szilveszterre-ahol-elbucsuztathatod-az-oevet.htmlSzilveszterezni sokféleképpen lehet: otthon, házibuliban, szórakozóhelyen, szállodában vagy kint az utcán, egy a lényeg, hogy mindenki jól érezze magát. Ha te is azok közé tartozol, akik számára a természet jelenti a legüdítőbb kikapcsolódást, adunk pár tippet, hová érdemes menekülni az évzáró őrület elől. Utazás--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.