Szakértők szerint nagyon sokat segíthet a fogyásban az, ha naplót vezetünk arról, amit eszünk. Egy 2008-as felmérés kimutatta, hogy kétszer annyi kilótól szabadultak meg azok, akik felírták, amit ettek, mint azok, akik nem, úgyhogy mindenképp megéri kipróbálni a módszert!

S hogy mi ennek az oka? Először is, ha tudjuk, hogy le kell írnunk, akkor kevésbé vagyunk hajlamosak arra, hogy magunkba tömjünk egy doboz kekszet vagy egy tábla csokoládét, hiszen akkor nyoma marad annak, amit egyébként még magunk elől is eltitkolnánk. Így viszont nincsenek titkok, ráadásul a könyvelésünkkel a nap végén világosan látni fogjuk azokat az apró dolgokat, amelyekről nem is tudatosul bennünk, hogy megettük a nap során. Ilyen például a kávéba öntött tej, két kanál fagyi ebéd után, vagy egy marék, főzés közben elmajszolt mazsola. Ha a nap végén végignézünk a listán, látni fogjuk, mik adják ki a pluszkalóriákat.

Írd le, mit ettél a nap folyamán!Forrás: Thinkstock

A napló abban is segít, hogy észrevegyük, milyen rossz szokások alakultak ki bennünk az étkezéssel kapcsolatban,  például hogy egy koktél után mindig többet eszünk, vagy hogy ha étteremben fogyasztunk, mindig rendelünk desszertet. Ha ezek tudatosulnak bennünk, könnyebben szabadulunk meg tőlük.

Aki sokat szeretne fogyni, fontos, hogy apró lépésekben haladjon. Például először kihagyja az étrendjéből az üdítőitalokat. A napló erre is jó, hogy visszatekintve látjuk, mennyire sikerült betartanunk, amit elhatároztunk, és a sikerélmény erőt adhat a folytatáshoz. Ha tehát elszántuk magunkat arra, hogy naplót vezessünk az étkezésünkről,

döntsük el, papíralapút fogunk-e használni, vagy okostelefon-alkalmazást.

Használhatsz applikációkat is a napló vezetéséhezForrás: Thinkstock

Ha előbbi mellett döntünk, válasszunk kisméretűt, amit mindig magunkkal vihetünk mindenhova. Lehet kapni előre gyártott naplókat is, de lényegében bármilyen notesz megteszi. Ha inkább az okostelefonban vezetnénk a naplót, több alkalmazás közül is választhatunk, érdemes például a Lose It! vagy a MyFitnessPal alkalmazásokat letölteni, mert ezekben beépített kalóriaszámláló is van.

Bármelyik mellett is döntünk azonban, egyet ne feledjünk: minden egyes falatot és kortyot le kell jegyezni, mert csak így érjük el a célunkat!

3 ok, amiért a diéta helyett életmódváltásba kezdj
Szerintünk az a jó diéta, ami rávezet arra, hogy az életmódváltásnak van egyedül értelme. A diétának viszont semmi. Hogy miért? Íme, három ok!