Mi, nők imádjuk a sminket. Szeretjük, mert eltüntethetjük az apró bőrhibáinkat, kihangsúlyozhatjuk vele legszebb vonásainkat, így magabiztosságot is ad. Azt azonban az igazi sminkmániásoknak is tudniuk kell, hogy vannak olyan dolgok, amikhez egyenesen tilos sminket viselni, mert rengeteget árthatunk vele a bőrünknek. 

Ne sportolj 

Ha az Instagramon lépten nyomon azt látod, hogy a legmenőbb csajok sminkben edzenek, te akkor se tedd ezt. Egyébként valószínűleg ők sem így sportolnak, éppen csak a kamerának pózolnak a valódi edzés előtt: ha jót akarnak maguknak, az izzasztó testmozgás előtt ők is eltávolítják a sminket. Az izzadságtól ugyanis kitágulnak a pórusok, és az alapozót, púdert és pirosítót magába szívja a bőröd, eltömíti a pórusokat, amitől könnyen pattanásos, mitesszeres lehet a bőröd. 

Az alapozót, púdert és pirosítót magába szívja a bőröd, eltömíti a pórusokatForrás: Thinkstock

Ne napozz 

Az természetesen előfordul, hogy szikrázó napsütésben megyünk haza a munkahelyünkről, ennyivel még nem is ártunk a bőrünknek, bár ezeken a forró nyári napokon érdemes odafigyelni, hogy könnyű textúrájú és UV-védelemmel ellátott termékeket használjunk. Napozáshoz viszont ezeket se kenjük fel, kizárólag a kifejezetten arcra gyártott fényvédőkkel kenjük a bőrünket. Az alapozót szinte beleégeti a nap a bőrünkbe, nem beszélve arról, milyen könnyen előfordulhat, hogy a forróságban lefolyik az arcunkról a smink, így egyáltalán nem leszünk olyan szépek, ahogyan az elképzeltük. 

Az alapozót szinte beleégeti a nap a bőrünkbeForrás: Thinkstock

Ne aludj 

A bőrünknek is nagy szüksége van a pihenésre, így a legzúzósabb buli után se dőlj be az ágyba sminkkel az arcodon. Mire felébredsz, csodálkozni fogsz, hogy mi történt az arcbőröddel: sokkal öregebbnek fogod látni magad. Így mindenképpen tisztítsd le az arcod, mert 24 órában sminket viselni, az nagyon megviseli a bőrödet. Ami még ennél is rosszabb: ha reggel azonnal rásminkelsz az arcodra, bármiféle tisztítás nélkül. 

A bőrünknek is nagy szüksége van a pihenésreForrás: Thinkstock
Kísérlet
Egy angol lap munkatársa, Anna Pursglove arra volt kíváncsi, hogy a smink állandó viselése hogyan befolyásolja a bőrünk szerkezetét. Egy hónapon át nem szedte le a sminket, csak reggel mosta meg vízzel az arcát, majd rásminkelt az ottmaradt alapozóra. Azon túl, hogy a bőre sokkal nyúzottabbá vált, és a szempillaspirált napokra le is kellett szednie, úgy begyulladt tőle a szeme, a pórusai is kitágultak, tele lett pattanással, a szája kicserepesedett, a szempillái korpásodni kezdtek. Az orvosok szerint mintegy 10 évet öregedett a bőre ebben az egy hónapban.

Ne szaunázz 

A szaunázás alapvetően a méregtelenítésről szól. A szervezettel együtt a bőröd is megszabadul a méreganyagoktól, de ha sminkben mész szaunázni, csak azért, hogy csinosnak érezd magad, minden pozitívumát bukod ennek, pedig az arcbőrödnek is nagyon jót tenne az extrém izzadás. Mivel kitágulnak a pórusok, még intenzívebben méregtelenítene a bőröd, viszont ha alapozó van rajtad, ez nem fog megtörténni, sőt pontosan az ellenkező hatást éred el vele. 

Ne szaunázz sminkbenForrás: Thinkstock

Ne tegyél fel pakolást 

Véletlenül se tegyél fel pakolást, és ne radírozd úgy a bőrödet, hogy rajta van a smink. Így semmilyen hatást nem érsz el vele. A megtisztított arcbőröd tudja csak beszívni azokat a vitaminokat, tápanyagokat, amelyekkel a bőrödet kényeztetni szeretnéd. 

Véletlenül se tegyél fel pakolástForrás: Thinkstock