"Áldozatok nélkül nincs siker" - Gruber Andrea fitneszedzővel beszélgettünk

Forrás: Gruber Andrea -
fitnesz egészséges életmód személyi edző
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Gruber Andi szerint nincs még egy olyan sport, ami ekkora elhivatottságot, önuralmat és alázatot igényel, éppen ezért bosszantja, hogy még mindig lenézett sportág a fitnesz. Andi a leglendületesebb és legelhivatottabb fitneszedző, akiből a népnevelő szándék sem hiányzik, ezért nemcsak versenyzők felkészítésével foglalkozik, hanem azokkal a kezdőkkel is, akik változtatni akarnak az életvitelükön. Felkészítésről, versenyzésről és a fitnesz megítélésről beszélgettünk vele.

Mindig is fontos része volt az életednek a sport?

Egész életemben fontos szerepe volt a mozgásnak, én e nélkül el sem tudom képzelni, hogy lehet létezni. A mozgás nálam egyenlő az egészséggel! Gyermekfejjel a Gázművek igazolt akrobatikus tornásza voltam, csak sajnálatos módon Kuti Lajos bácsi edzőm már nem volt olyan fiatal, így itthagyott bennünket, és nemsokára megszűnt a szakosztály. Ezt követően Fehér Ferencnél kosárlabdáztam a BSE-ben mint irányító játékos, mert hát nem vagyok két méter magas.

Miért épp a fitnesz lett a nagy szerelem?

A fitnesz úgy jött a képbe, hogy az édesapám, Gruber Vilmos a honalapító atyja a powerliftingnek Magyarországon, és akkoriban még a power, a testépítés és a fitnesz együtt volt, a szövetség is Matesz névre hallgatott - Magyar Testépítő és Erőemelő Szövetség -, aztán később különváltak.

,,Később találkoztam Kovács Koko Lászlóval, aki megfogta a kezem, és utat mutatott a testépítés világában" Forrás: Gruber Andrea

Már Testnevelési Egyetemet végzett emberke voltam, amikor beálltam édesapám mellé dolgozni az edzőterembe, majd később találkoztam Kovács Koko Lászlóval, aki megfogta a kezem, és utat mutatott a testépítés világában. 2007-ben magyar bajnoki címmel büszkélkedhettem, aztán jött sorban a többi verseny.

Hogyan élted meg ezt az első versenyt?

Jó példája volt annak, hogy mindig az az első, fejben mennyire tud ott lenni, és topon lenni az ember. A mentális felkészültség mindennél többet jelent. Engem verseny előtt egy nappal leszorítottak az útról, összetörték a kocsimat, az edzőm mellettem ült, megsérült a nyaka, anyukámat kórházba szállították, leszakadt a nagy farizmom az utolsó edzésen, de másnap reggel hatra odamentem a magyar bajnoki címért, és el is hoztam.

Az edzősködésben mit szeretsz?

Szeretem látni a munkám gyümölcsét, ahogyan változnak az emberek. Pozitív irányba mozdulhat az egész életük, kapnak egy tartást, helyrebillen az értékrendjük, hiszen a sport rengeteg jó tulajdonsággal ruházza fel az embereket. Ehhez természetesen arra van szükség, hogy megfogadják a tanácsaimat, mert a várva várt eredmény érdekében együtt kell dolgoznunk, nem pedig egymás ellen.

Egy fitneszmodell felkészítése neked is nagy kihívás? Hogyan zajlik ez a folyamat?

Szakmailag nagy kihívás, rendkívüli energiát és odafigyelést igényel. A felkészülés menete egyénfüggő, tudni kell, hogy ki mit szeretne, mennyire van topon fejben, mert valójában ott dől el minden. Ehhez jön a rengeteg edzés, és persze oda kell figyelni az étkezésre, illetve a folyadékfogyasztásra is.

,,A felkészülés menete egyénfüggő, tudni kell, hogy ki mit szeretne, mennyire van topon fejben, mert valójában ott dől el minden" Forrás: Gruber Andrea

Teljesen kezdő életmódváltók is fordulhatnak hozzád segítségért?

Majdnem csak átlagemberekkel foglalkozom, többnyire olyanokkal, akik életükben nem sportoltak. Sajnos a fitneszről még most is sok tévhit van az emberek fejében, amin változtatni akarok. Nem sokkal különb a helyzet, mint amikor megérkezett az országunkba ez a sportág.

Milyen tévhitekre gondolsz?

Egyszerűen nincs meg nálunk a testépítés kultúrája, lenézik ezt a sportágat, mert nem tudják, hogy miről van szó. Ez nem a "gyúrunk, vazze" kategória, ahogyan azt sokan gondolják. Az erősítés egyrészt minden sportágnak az alapja, másrészt pedig, aki tényleg komolyan űzi, annak minden más sportolónál nagyobb önfegyelemről, akaraterőről, alázatról, elhivatottságról kell tanúbizonyságot tennie. Rengeteg háttértudásra is szükség van, hiszen nagyon komoly és összetett rendszerre van szükség legyen szó magáról az edzésről vagy az étkezésről.

Mit gondolsz, miért van az, hogy januárban ugyan megtelik az edzőterem, néhány hónap múlva viszont már sehol sincs az a tömeg?

Sajnos csodát várnak az emberek, pedig olyan nincs. Rövid idő alatt, áldozatok nélkül mindenki Gina Lollobrigida akar lenni, és ha egy-két hét alatt - na jó, legyen egy hónap - nem látják a változást, akkor feladják. Újévi fogadalom címszóval elkezdenek edzeni, fogyókúrázni, ledolgozzák a karácsonyi és a szilveszteri túlevést, de ezzel valójában semmi nem történik, a valódi munka a kezdeti fellángolás után jön.

,,A valódi munka a kezdeti fellángolás után jön" Forrás: Gruber Andrea

Mi a véleményed a fogyókúra kontra életmódváltás kérdésben?

A fogyókúra sokszor már inkább hizlal, hiszen a drasztikus diéta után mindig a visszájára fordul az egész folyamat, így kétszer annyi jön vissza, mint amennyi lement. Könnyű beleesni a jojóeffektusba, ami a szervezet számára igencsak megterhelő. Ezért érdemes a lassabb, de eredményesebb átalakulást választani. Az életmódváltásnál, ahogy a szóban magában is benne foglaltatik, megváltoztatod az életed, elhagyod a rossz szokásokat, illetve pozitívra cseréled őket.

Kezdőknek mennyi és milyen fajta edzést javasolsz?

Mindenképp szakedzővel konzultálva javaslom a kezdést. Hetente minimum háromszor kell edzeni, a további megint csak egyénfüggő, hiszen nem mindegy, hogy milyen állapotból kezdünk neki az edzésnek, milyen testtudattal rendelkezik az illető, és milyen változást szeretne elérni. Azt viszont jó tudni, hogy a súlyzós edzések hozzák meg igazán a fazont, a gépek csak kiegészítésképpen, a változatosságért szükségesek, hogy ne legyen túl monoton a sport.

Te mennyit edzel egy héten, és hogyan étkezel?

Mivel a vendég az első, kevesebb idő marad magamra, de általában hetente háromszor azért sikerül megmozgatnom magam. Mivel most nem versenyzek, majdnem mindent ehetek, de a szénhidrátra persze odafigyelek, illetve rengeteg vizet iszok. A versenyszezonban természetesen kőkemény diéta van, a bodyfitnes kategóriára emberfeletti a felkészülési időszak. A verseny előtt 9 hónapig például egyáltalán nem fogyasztok szénhidrátot. Elképesztő önuralomra és fegyelmezettségre van szükség, de megéri ott állni a színpadon ebben a kategóriában, ahol olyan a fazon, hogy gyönyörűek, nőiesek a lányok, mégis olyan izomzatuk van, amibe nem lehet belekötni. Igazi amazonok.

,,A versenyszezonban természetesen kőkemény diéta van, a bodyfitnes kategóriára emberfeletti a felkészülési időszak" Forrás: Gruber Andrea

Mikor szeretnél újra versenyezni?

Az elmúlt időszakban szüneteltettem a versenyzést, mert másokat készítettem fel, a kettő együtt pedig nem megy. Öt év múlva, az 50. születésnapomon szeretnék újra színpadra állni, megmutatni, hogyan kell kinézni ennyi idősen. Az IFBB igazolt versenyzője vagyok, szeretném megváltani a profi kártyámat, úgy érzem, akkor lennék igazán a helyemen. Ez a csúcsa ennek a sportágnak: Amerikában versenyezni a legjobbakkal, ahol ráadásul rendkívül megbecsült ez a sportág, és nincs irigység, csak kölcsönös tisztelet. Az viszont sajnálatos, hogy a sportvilág is elanyagiasodott, és nem kizárólag az eredmények, hanem a pénztárca alapján versenyezhet valaki a legmagasabb szinten. Én is ismerek olyan versenyzőket, akiknek ott lenne a helyük, de az anyagiak miatt még sincsenek ott, és fordítva.

Mik a céljaid a jövőben?

A legnagyobb célom, hogy olyan edzőtermet csináljak Magyarországon, ami a testépítés Mekkája. Szakirányú vezetőség és edzés lesz, ami megmutatja a hétköznapi embereknek, hogyan tudnak változtatni az életükön. Célom, hogy az egészségesebb, szebb élet csupán egy karnyújtásnyira legyen minden ember számára. A versenyzésen túl ez a legnagyobb vágyam, a többit az univerzumra bíztam.

A leghülyébb fitneszkihívások az Instagramrólhttp://www.life.hu/ez-zsir/20170801-a-leghulyebb-fitneszkihivasok-az-instagramrol.htmlAz elmúlt években rengeteg kihívás terjedt el az Instagramon. Sajnos nagy részüknek vagy semmi értelme nem volt, vagy egyenesen negatív üzenetet közvetítettek. Ilyen volt például a Kylie Jenner kihívás, de a fitnesz területéről is több példát tudunk hozni. Következzenek ezek! Ez Zsír!--Átlagos egyetemistából fitneszmodell! Balha Gabi inspiráló történetehttp://www.life.hu/ez-zsir/20170731-eletmodvaltassal-lett-fitneszmodell-balha-gabriella.htmlEgy spanyolországi ösztöndíj rángatta ki az addigi átlagos hétköznapokból Balha Gabit. A mekizős, éjszakázós, rohanós napokat felváltotta a tengerparton kocogás, a testi, lelki feltöltődés. Hazatérve sem adta fel, elindult azon az úton, ami kívül és belül is átformálta, és mára életmóddá vált számára. Inspirálódj Gabi történetével! Ez Zsír!--Az igazság az Instagram képek mögött! Egy blogger leleplező vallomásahttp://www.life.hu/ez-zsir/20170731-az-igazsag-az-instagram-kepek-mogott.htmlA social media korában minden eddiginél jobban manipulálhatóbbak lettek a képek, ennek következtében ráadásul bárki bárminek eladhatja magát. Bárki könnyen lehet például bombanő, olyannak állítod be magad, amilyennek csak szeretnéd. Ezt sokan ki is használják, így lesz a social media a rengeteg ferdítés, az álcák, a tökéletesség illúziójának útvesztője. Ez Zsír!--Sokkoló fagyi- és jégkrémtrendek a nagyvilágbólhttp://www.life.hu/ez-zsir/20170726-meglepo-fagyi-es-jegkremtrendek-a-nagyvilagbol.htmlMíg gyerekkorunkban a vanília, a csoki és a puncs háromszögében éltünk, addig ma a levendulás, a mentás, a tökmagos fagyi is a kedvenceink között van. A következő fagyik viszont nem elsősorban ízükben, hanem megjelenésükben akartak újat mutatni. Jöjjenek a furcsaságok! Ez Zsír!--7 étkezési tipp celebektől, amit érdemes lenne megfogadnodhttp://www.life.hu/ez-zsir/20170725-egeszseges-etkezesi-tippek-celebektol.htmlMire esküsznek a celebek? Mivel tartják magukat formában, és miképpen őrzik meg egészségüket? Íme, 10+1 trükk világsztároktól! Ez Zsír!OrigoÍgy rázta fel Tenerifét Kanti Bogi fitneszedző - Interjú!http://www.life.hu/ez-zsir/20170721-interju-kanti-bogi-fitneszmodellel.htmlKanti Boglárka Tenerifén alapította meg a WBPF világszövetségének spanyol szárnyát, és csapatával már egy Európa-bajnokságot is megszervezett. De miért választotta éppen a fitneszt, miért kezdett el versenyezni, és hogyan került Tenerifére? Ezekről faggattuk a gyönyörű edzőt. Ez Zsír!Origo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.