Szigorú magániskolától az állami suliig - Itt tanulnak az európai uralkodók csemetéi

uralkodócsalád uralkodóházak
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az uralkodócsaládok igyekeznek modernebb életet élni. A legtöbb ifjú herceg és hercegnő állami intézményben kezdi meg tanulmányait, azonban a felső tagozat után általában magániskolában folytatják. Kik kapják a legszigorúbb neveltetést? Mennyibe kerülnek ezek az iskolák? És kik azok a hercegnők, akiknek a palotából érkezik az ebéd a menzára? 

A norvég trónörökös lánya sem kerülhette el a magániskolát

A norvég Ingrid hercegnő az édesapja után a második a trónöröklési sorban. A 13 éves Ingrid a Jansløkka állami általános iskolában kezdte meg tanulmányait 2010-ben, ezzel pedig szakítottak a korábbi hagyományokkal.

Ingrid norvég hercegnő Forrás: Getty Images/2015 Getty Images/Ragnar Singsaas

"Azt akarjuk, hogy ameddig csak lehet, teljesen normális gyermekkora legyen Ingridnek" - nyilatkozta akkor Ingrid apja, Haakon királyi herceg. 2014-ben a felső tagozatot már egy Oslóban található, angol nyelvű magániskolában kezdte meg a hercegnő.

Haakon norvég herceg és családja: felesége Mette-Marit, lánya, Ingrid és fia, Sverre Magnus Forrás: 2017 Getty Images/Nigel Waldron

György herceg is elkezdte

A négyéves György herceg szeptemberben kezdte meg tanulmányait a Thomas's Battersea Kensington-palota melletti intézményében. Az előkelő iskolának saját egyenruhája van, amit nyáron már György is megkapott. Ebbe az iskolába 13 éves koráig járhat a herceg. A magániskola gazdag és jól kidolgozott tantervet kínál a diákoknak, akiknek egy félévért (átszámítva) 2 millió forintot kell kifizetniük.

György herceg, amikor először ment oviba Forrás: NORTHFOTO/PA Wire/Press Association Images/Duchess Of Cambridge

A dánok szerint nincs szükség a felhajtásra

A dán trónörökös legkisebb gyermekei is idén kezdték az iskolát. Jozefina hercegnő és Vince herceg a hírek szerint külön osztályba járnak. Az ikrek közül a kislány viselte jobban, hogy mostantól leckét kell írni, míg Vince könnyes szemmel lépett át az iskola kapuján.

Jozefina hercegnő és Vince herceg első napja a suliban Forrás: AFP

A Tranegård egyébként egy állami iskola. Itt tanul Frigyes királyi herceg és Mária királyi hercegné két idősebb gyermeke, a 11 éves Keresztély és a 10 éves Izabella is. Ők az elsők a dán uralkodói családból, akiket egyszerű állami intézménybe írattak be a szüleik.

II. Margit dán királynő, fia, Frigyes királyi herceg és annak családja Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Patrick Van Katwijk

A holland hercegnők, akik minden különórán ott vannak

Egy teljesen átlagos állami iskolában végezték el az alsó tagozatot a holland király lányai is, akik egyébként rengeteg különórára járnak. A 14 éves trónörökös Amalia imádja a hokit és cselgáncsot, emellett remekül lovagol és hegedül. A 12 éves Alexia a balettben jeleskedik, valamint zongorázni tanul, míg a legfiatalabb lány, Ariana jól úszik, és a nővéréhez hasonlóan ő is zongorázni tanul.

A holland király és családja Forrás: Getty Images

Amalia igyekszik annyira hétköznapi diákként élni, hogy rendre testőrök nélkül, bringával megy az iskolába. Ő és Alexia már egy független protestáns gimnázium diákjai. Itt tanult számos miniszter, Simon can der Meer Nobel-díjas fizikus, és az úszásban sikeres Jongejans testvérek.

Amalia hercegnő, a trónörökös Forrás: 2015 Netherlands Government Information Service/Handout

A spanyol hercegnők szigorú élete

A spanyol király két lánya, a trónörökös Leonor hercegnő és húga, Zsófia szigorú szabályok szerint élnek. A két lányt testőrök viszik a Santa María de los Rosales iskolába, ahová a palotából érkezik számukra az ebéd. Mindkét hercegnő rendszeresen jár hittanra, hetente kétszer járnak kínainyelv-órákra és hetente háromszor balettoznak.

Ilyenek voltak 2012-ben... Forrás: Getty Images/2012 Getty Images/Carlos Alvarez
És ilyenek most. Forrás: Getty Images/Carlos Alvarez

A belga koronahercegnő négy nyelven beszél

Fülöp belga király gyermekei mind ugyanabba az iskolába járnak. A trónörökös Erzsébet hercegnő és három testvére, a Sint-Jan Berchmanscollege iskola tanítványai, amely a brüsszeli Marolles kerületben található. Erzsébet koronahercegnő egyébként az első trónörökös, aki tanulmányait flamandul kezdte. A 15 éves lány emellett zene- és tánciskolába jár, valamint folyékonyan beszél hollandul, franciául és németül.

Erzsébet hercegnő belga trónörökös és testvérei Forrás: BELGA/AFP/Foto Kurt/Kurt Desplenter

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.