„Bevallom, amikor először megnéztem a gyerekekkel a Jégvarázst, nagyon tetszett. Még a 4. alkalommal is élveztem, de a 86. után kétségkívül meggyűlöltem. Már az is elég, ha csak meghallom, ahogy a lányom énekelni kezdi a „Legyen hó”-t, és elfog az émelygés. Ám, nem minden mesével jártam így, van, amelyik DVD-t már elsőre is szívesen kivittem volna a nagy sötét erdőbe, és elástam volna egy jelöletlen sírba” – a szerző.

A tévét a lehető legminimálisabb mértékben szabad csak digitális bébiszitterként használni – de valljuk csak be, csodás az a 15-30 perc, amíg a gyerek egyhelyben ül. Amikor a kicsi mesét néz, általában a szülő is ott ül mellette, de minimum hallja és elkap belőle részleteket, a rapid mosogatás, teregetés, rendrakás közben. Van, amelyik elé még ő maga is szívesen odaülne, de talán több van, amelyik idegesíti, sőt egyenesen utálattal tölti el, már a zenéje is. Szülők meséltek arról, hogy melyik az a mese, amit a gyerekük ugyan imád, de ők ki nem állhatják.

Thomas, a gőzmozdony 

Először csak hallottam róla, gondoltam, milyen cuki lehet az a mese, amiben aranyos beszélő vonatok vannak. Leültünk a tévé elé a gyerekkel, majd pár perc múlva egy félelmetes horror-tripbe zuhantam. Azok ott kérem nem cuki beszélő vonatok, jesszus! Két megfejtésem van a létezésükre; az első, hogy a gonosz vonatok gyerekeket ettek, de nem tudták teljesen lenyelni őket, és az évek során egybeolvadtak, most pedig egyfajta szimbiózisban élnek. A második, hogy terminátorokat akartak létrehozni egy titkos katonai bázison, de a kísérlet befuccsolt. Meglepően humánus módon, a már elkészült egyedeket nem megsemmisítésre, hanem egy szigetre küldték, ahol a betáplált új identitásukkal vígan elpöfögnek, miközben a kormány még pénzt is keres rajtuk. Mondjuk a férjem elvan vele.”Bori

Forrás: Youtube

Ha teljesen őszinték akarunk lenni magunkhoz, akkor valóban van valami elementárisan rémisztő ebben a rajzfilmsorozatban. Ám, ha valaki szereti és követi, feltétlen írja meg, hogy mégis mi a vonatvezetők szerepe, ha Thomas és barátai önállóan jönnek-mennek?

Én kicsi pónim – Varázslatos barátság  

Eleve kiráz a hideg a rózsaszín póniktól, férfi vagyok, nah. De ahogy ezek ugrabugrálnak összevissza, attól a cukormáz tengertől padlót fogok. Lányaim imádják, van is itthon pónis takaró, plüssfigura, hajcsat, fésű, a ruhákról már ne is beszéljünk. A sztoriról csak annyit, hogy mindig van valami konfliktus, de a végén a barátság erejével, egyfajta kerekasztal lovagjai stílusban megoldják azt a főszereplő pónik, akiknek a nevét képtelen vagyok megjegyezni, hiába kényszerítenek a lányaim, hogy nézzem velük.”Szabolcs

Forrás: Wikia

Nos, ez épp az a mese, amit az ember vagy imád, vagy gyűlöl, köztes érzelem kizárva.

Kedvenc meséink eredetije, igazából horror a javából
Meg fogsz lepődni, hogy több esetben az élet adta döbbenetes, de igaz történetek szolgáltak egy-egy kedves mese alapjául. Lépj be egy olyan világba, ahonnan gyerekkorodban biztosan sikítva menekültél volna. Korábban már sorra vettünk öt népszerű mesét, most hoztunk még hármat a horror történetek sorából.

Scooby-Doo 

A világból ki lehet kergetni ezzel az ütődött, bugyuta mesével. Annyira értelmetlen az egész történet, hogy arra nincs is megfelelő szó. Mi az, hogy a kutya beszél, de a többi állat nem? És ez miért nem érdekel senkit se? Ezek a fiatalok meg miből élnek, ha állandóan szörnyeket keresnek, de pénzt sose kérnek érte?”Zoltán, nagypapa

Én azért utálom, mert a gyerek fél tőle, de a sírásig képes elmenni, hogy nézhesse.”Angi

Forrás: giphy.com

A jó öreg Scooby és Bozont, akik minden szörny előli menekülés közben rögtönöztek egy farsangi felvonulást. Egy kérdés ennél is évek óta foglalkoztat; vajon hogy lehet Bozont ilyen betegesen sovány, ha mellette ennyit képes enni?

Micimackó 

A férjem a Micimackó mesék legnagyobb rajongója, a gyerekeink is imádják, én viszont képtelen vagyok szeretni. Sőt, ha azt kezdik nézni, tuti, hogy kimenekülök a szobából, annyira idegesít az a buta, együgyű medve.”Judit

Forrás: Walt Disney Pictures

Valóban nem szokványos meséről van szó. Az a fajta fantáziavilág, melybe az író, az eredeti regénybe enged be minket, fantasztikus. Sajnos azonban a feldolgozásokról ezt már korántsem lehet elmondani.

Egyszer valaki alaposabban megfigyelte az egyes karaktereket, és igen érdekes drogfogyasztási jeleket vélt felfedezni rajtuk; Micimackó –LSD, Füles – Marihuána, Malacka – Varázsgomba, Tigris – Ecstasy, Nyuszi – Kokain.

Énekelj!  

Ha egy zenei tehetségkutatóra lettem volna kíváncsi, bekapcsolom a tévét és nem fizetek súlyos ezreket a moziban. Annyira döbbenetesen idegesítő rajzfilm volt az Énekelj, hogy még aludni sem tudtam rajta. A vége meg annyira nyálas lett, hogy az összes amcsi házépítős sorozatot is képes volt felülmúlni, pedig az nagy szó. Így jár az, akinek két gyereke van, anya pedig belázasodik a mozi előtti nap.”Ágoston

Forrás: Illumination Entertainment

Az apuka igazából teljes képet adott erről a rajzfilmről. Bár el kell ismerni, hogy az alkotók nem titkolták, mennyi énekre számíthat benne a néző.

Múmin 

A legparább a Varjúdombi mesék óta. A gyerek párszor elkapta még régebben a tévében, és azóta időről időre visszatér az életünkbe. Komolyan mondom, hogy fogalmam sincs, mit szeret benne, de annyira lehúzós az egész képi világa, meg a sztorik benne, hogy szívből sikerült megutálnom.” Balázs

Forrás: Youtube

A Varjúdombi meséktől én is féltem gyerekként... a Múminról csak pár szót. Van egy bábos verziója, Balázs gyermeke vélhetően ezt látta, mivel ez futott a tévében pár éve. Nos, szó mi szó, valóban nem valami bizalomgerjesztők így a szereplők, érdemesebb a normál, rajzolt verzióját nézni.