20 éve halt meg a walesi hercegné – Diana utolsó napjára emlékezünk

Forrás: AFP/Pierre Verdy -
Lady Diana Diana hercegnő walesi hercegnő
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
1997-ben mindenki a walesi hercegné és Dodi Al-Fayed izzó szerelmére volt kíváncsi. Egy nőre, aki az angol arisztokrácia hurkából kiszabadulva a saját kezébe vette a sorsát. Végül egy szörnyű tragédia vetett véget Diana életének, igazságtalanul fiatalon, két gyermeket hátrahagyva. Most megismerheted Lady D utolsó napjának történéseit.

Kövesd végig Diana utolsó napját

Augusztus 30. szombat - Szardínia partjainál, a Jonikal jachton Diana boldogan ébredt, hiszen két nap múlva Londonban újra láthatta fiait, akik ekkor Balmoralban, a skóciai kastélyban voltak apjukkal, Károly herceggel. Dodi azonban meglepetéssel készült, így rávette a walesi hercegnét, hogy aznap utazzanak el Párizsba. Szardíniát egy magánrepülővel hagyták el – mely az apja tulajdonában lévő Harrods áruházé volt. Helyi idő szerint 15:20-kor érkeztek meg a Le Bourge repülőtérre. Autóba szálltak, és elindultak Párizs előkelő negyedébe.

Diana hercegnő és Dodi Al-Fayed (a hercegnő mögött) Forrás: Northfoto

Dodi a lenyűgöző Windsor villát szánta meglepetésül a szeretett nőnek, amit apja vásárolt meg még a nyár elején. Egyszerre csodás „ajándék" és üzenet. Itt lakott ugyanis VIII. Edward angol király, aki lemondott a trónról, hogy elvehesse a már kétszer elvált Wallis Simpsont. Dodinak részben titkolt szándéka volt, hogy szorosabbá fűzze kettejük kapcsolatát. Ez a villa - az átlag polgár és egy arisztokrata házasságával - kiválóan szimbolizálta azt, ahogy Dodi látta kapcsolatukat. Arról, hogy Diana miként értékelte ezt a fajta gesztust, sajnos nincsenek információk.

Mást szeretett

Az egész augusztust szeretője, Dodi luxusjachtján töltötte, aki - mint később kiderült -, igazából csak eszköz volt Diana kezében. Az igazság az, hogy Lady D szerelme egy pakisztáni szívspecialista volt, nevezetesen Hasnat Khan, aki pár héttel, Dodival való románca előtt szakított vele. Diana egyedül volt, mondhatni elárvult, összetört. Az egyiptomi milliárdos üzletember Mohamed Al Fayed fia, a könnyed playboy életet élő Dodi, csupán sebeinek ápolására szolgált. A vonzalom nyílván megvolt kettejük között, de egyes források szerint, Diana igazából csak féltékennyé akarta tenni igazi szerelmét, Hasnat Khant.

A háznéző után a Ritz Hotelbe mentek, őket követte egy biztonsági autóval Henri Paul – akinek később igen jelentős szerepe lett. Már várták őket a fotósok – bár a java még nem értesült érkeztükről -, így a hátsó bejáratot használva mentek be az épületbe. Diana egyből a királyi lakosztályba, Dodi azonban az ékszerüzletbe ment. Tíz nappal előtte rendelt egy gyémántgyűrűt, mely130 ezer fontba került. Ezután ő is csatlakozott Lady D-hez.

A Windsor Villa Forrás: AFP/Michel Clement

Azt, hogy akkor megkérte-e a kezét, homály fedi.

Rosa Monckton – Diana akkori legjobb barátnője és bizalmasa – azonban állítja, hogy ő biztosan értesült volna arról, ha a lánykérés megtörténik. Lehetséges, hogy Dodi feltette ugyan a nagy kérdést, de kosarat kapott? Ez örökre kettejük titka marad.

Este hét órakor elindultak Dodi párizsi lakásába. Autójukat ekkor Philippe Dorneau vezette, mivel Henri Paul munkaideje lejárt. A sofőr a Ritz bárjában legurított néhány italt, majd hazament.

Fél tíz felé a Chez Benoit Rue Saint-Martin bisztróban szerettek volna vacsorázni, ám az épület előtt lesben álló fotósok és a vendégek központi figyelme feszélyezte őket, így visszamentek a Ritzbe.

Ekkora már a francia fővárosban lévő összes lesifotós tudta, hogy a híres pár Párizsban van.

A lesifotósok követték a párt, ami tragédiába torkollott Forrás: AFP/Cathal Mcnaughton

Hol máshol várták volna őket, mint a Mohamed Al-Fayed tulajdonában lévő Ritz Hotelnél. A pár ismét csak a hátsó bejáratot használva átment a hotel éttermébe, a L'Esparonba. A tenger gyümölcsei elfogyasztása után, mindketten felmentek a királyi lakosztályba. Innen Diana felhívta a fiait – akkor ugyan még nem tudták, de ez volt az utolsó beszélgetésük.

Diana és Dodi később úgy döntöttek, hogy inkább a férfi lakásán töltik az éjszakát – a hotel vendégeit nagyon zavarták a bejárat előtt összegyűlt paparazzók és bámészkodók. Dodi kiment a fotósokhoz, kérte a türelmüket, és megígérte, hogy később készíthetnek róluk képeket, amikor távoznak a hotelből. Azonban a férfi terve más volt; két kocsival megpróbálják elterelni a fotósok figyelmét, míg ők a hátsó kijáraton át távoznak egy harmadikkal.

Mivel az aktuálisan szolgálatban lévő sofőr, Philippe Dorneau az elterelő autót vezette, Dodi Henri Pault kérte meg az „igazi" autó vezetésére. Azt a Pault, aki néhány órája jó pár italt megivott a hotel bárjában.

Hogy erről tudott-e Dodi, csak nem érdekelte, már sosem derülhet fény.

Az utolsó fotó, ami készült a baleset előtt Forrás: Northfoto

A lesifotósokat azonban nem lehetett ilyen könnyen átverni, többen átvonultak a hotel hátsó kijárathoz – köztük egy magyar paparazzó, Veres László is. Az akkor készült fotókon jól látszik, hogy se Dodi, se Diana nem volt bekötve, ahogy az ittas sofőr sem. Csupán a testőre, Trevor Rees-Jones használta a biztonsági övet. Amikor a pár augusztus 31-én 00:20-kor elhajtott, a várakozó fotósok - akik 10-15 ezer fontot is kaphattak egy jól sikerült képért – üldözőbe vették őket. Köztük volt Veres László is, aki elmondta, hogy hihetetlen sebességgel száguldott a Mercedes, ők természetesen követték, de nem érzi, hogy felelős lenne a történtekért.

A tragédia a Place de l'Alma alagútban történt, az autó kb. 130 km/h-s sebességgel nekicsapódott az utat elválasztó 13. pillérnek. A sofőr, Henri Paul és Dodi azonnal meghaltak, de Diana még élt.

A paparazzók hiénaként kattintgatták fényképezőgépeiket, de egyes állítások szerint se segítséget nem nyújtottak, se mentőt nem hívtak. Egy arra járó orvos, dr. Frederic Malliez – átverekedve magát a fotósokon – próbált segíteni Lady D-nek, ő volt az, aki életben tartotta az általa kihívott mentők kiérkeztéig.

A tragédia a Place de l'Alma alagútban történt, az autó kb. 130 km/h-s sebességgel nekicsapódott az utat elválasztó 13. pillérnek Forrás: AFP/Pierre Boussel

A Pitie Salpêtrière kórházban több órán át küzdöttek Diana életérét – még belső szívmasszást is alkalmaztak -, de a walesi hercegné augusztus 31-én, hajnali 4 órakor belehalt sérüléseibe.

Máshol nyugszik Diana?

Diana végső nyughelye Londontól több mint 100 kilométerre, a Spencer család northamptoni Althorp birtokán, egy kicsiny tó közepén lévő szigeten van. Csakhogy egy közeli falucska lakói arról beszélnek, hogy 20 évvel ezelőtt, egyik nap hajnalban mozgolódás volt a templomukban. Olvasd tovább...

Elkerülhető lett volna?

Sokan úgy vélik, hogyha aznap este Dodi és Diana megengedték volna, hogy pár képet készítsenek róluk a lesifotósok, akkor azok nem kezdik el őket üldözni. Mások szerint abszolút az ittas sofőr hibázott, nem lett volna szabad a volán mögé ülnie, és ilyen sebességgel hajtania. Látva Trevor Rees-Jones, a testőr esetét – ő volt a baleset egyetlen túlélője -, lehet, hogy a biztonsági öv használata is megmenthette volna a kocsiban utazók életét.

Trevor Rees-Jones, a baleset egyetlen túlélője Forrás: AFP/Joel Robine

Volt bodyguardja azt állítja, Diana hercegné ma is élhetne, ha megtartotta volna a testőrségét. Sőt egyik barátnője figyelmeztette is Lady D-t, ám ő ezt félreértelmezte.

Egyes találgatások azonban a véletlent, mint tényezőt teljesen kizárják Diana és Dodi halálát illetően. Mohamed Al-Fayed szerint a fia merénylet áldozata lett, mások a Diana elleni gyilkosságról beszélnek.

Diana halálát balesetnek nyilvánították, melyben közrejátszott a sofőr magas véralkoholszintje. Egy fotóst se vontak felelősségre.

Vilmos és Harry Diana haláláról beszéltek

Diana hercegnő 20 évvel ezelőtt hunyt el, halál az egész világot megrázta, de természetesen főként a gyerekeit. Vilmos és Harry dokumentumfilmben beszéltek arról, hogyan fogadták a tömegek reakcióját: nem értették, miért siratja mindenki az anyjukat.

A 36 évesen elhunyt walesi hercegné számtalan karitatív tettével, felszabadult eleganciájával, példamutató önérvényesítésével elérte, hogy örökre nyomot hagyjon a történelemben.

Virágok ezreivel emlékeztek meg Diana hercegnéről a tragédia utáni hetekben a Kensington-palota előtt Forrás: AFP/Paul Vicente

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.