Így épülhetsz fel a leggyorsabban a császármetszésből

Forrás: Shutterstock -
heg császármetszés szülés anya újszülött gyógyulás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A császármetszés rengeteg nő és újszülött életét menti meg nap mint nap, de tény, hogy hosszabb felépülés vár arra az édesanyára, aki ilyen módon ad életet gyermekének. Azzal, hogy a hasfalon és a méhen is friss vágással, valamint megbolygatott hasizommal kell helytállni egy kisbaba mellett, nem egyszerű feladat. Ebben szeretnék most segíteni neked, hiszen én is átéltem már ezt az állapotot, kétszer is.

Míg az Egészségügyi Világszervezet (WHO) állásfoglalása szerint a szülések 12 százalékánál lenne elfogadható a császármetszés, addig például hazánkban ez a szám meghaladja a 30 százalékot. Ez azt jelenti, hogy minden harmadik anya hasán ott lesz élete végégig az a bizonyos heg. Természetesen sok esetben ez az eljárás elkerülhetetlen, és e nélkül a szülő nő és/vagy a baba élete veszélybe kerülhetne, de bizony a császármetszések arányában az orvosok és maguk a szülők döntése is közrejátszik. Ez azonban mit sem számít, ha a vágás már megtörtént, amiből minden anya szeretne a lehető leghamarabb felépülni.

A szülés elhallgatott oldala, avagy dolgok, amikről nem beszél senki

Kezdjük ott, hogy a filmekkel ellentétben a szülés nem abból áll, hogy elfolyik a magzatvíz, berohansz a kórházba, majd pár pillanattal később megszületik a kisbabád, és egyből kisimult arccal öleled magadhoz az egyszemélyes szobádban, mindezt csupa kedves és odafigyelő orvos és nővérke óvó „ölelésében”. Nem, a szülés önmagában véve egy trauma, egy krízispont. A legnagyobb sokk akkor éri az anyát, amikor rádöbben, hogy mennyi mindent hallgattak el előle, lehet, hogy nem véletlenül! Olvasd tovább!

Vigyázz magadra és gyógyulj fel minél előbb a császármetszésből

  • Amint kezelőorvosod lehetővé teszi, kezdj rövid sétákba. A gyaloglás serkenti a vérkeringést, csökkentheti a vérrögképződés kockázatát, javíthatja a bélműködést, és segíthet a szervezet gyógyulásban.
  • Az aminosav tartalmú ételekkel – mint például a csirke és lazac – segítheted a szövetek regenerálódását.
  • Pihenj sokat, ami nem egyszerű egy újszülött mellett, de bátran dobd félre a háztartási feladataidat és koncentrálj a gyógyulásodra! Ennek megvalósításában nagy szerepe lehet a családod támogatásának.
Próbálj meg minél többet pihenni, koncentrálj a gyógyulásodra Forrás: Shutterstock
  • Amennyiben orvosod is jónak látja, nyugodtan használj hasleszorítót, amikor sétálni mész, vagy felemeled a babádat. Ez csökkentheti a fájdalmadat, amitől jobb lesz a közérzeted. Ám ne vidd túlzásba, mert hosszú távon túlságosan leveszi a hasizomról a terhelést, így pedig lassíthatja a hosszú távú gyógyulásodat.
  • Az első pár hétben figyelj oda arra, hogy hogyan ülsz fel. Normál esetben ezt hasizomból végzed, de a császármetszésnél széthúzták ezeket, és a vágás helye is fájhat, vagy akár szét is repedhet, ha túlzottan terheled. Nézd meg ezt a videót arról, miként érdemes felülnöd:
  • A műtét után fontos a fertőzés jeleinek megfigyelése. Minden nap mérd meg a hőmérsékleted, nézd meg fürdésnél a sebedet. Amennyiben intenzív fájdalmat, vörös duzzanatot, csíkokat, esetleg váladékozást, hidegrázást tapasztalsz, azonnal fordulj orvoshoz, mivel ezek bármelyike gyulladást jelezhet, amit nem szabad figyelmen kívül hagyni.

A császármetszés helyének kezelése

  • A méh sebét általában felszívódó varratokkal zárják le, a bőr hegét kapcsokkal, sebészeti ragasztóval is lezárhatják, de a legelterjedtebb a hagyományos öltések alkalmazása. Ezeket a varratokat 10 nappal a műtét után veszi ki az orvos.
  • Fürdésnél sose áztasd a sebet, langyos szappanos vízzel mosd át, de ne dörzsöld, majd óvatosan töröld szárazra.
  • Kerüld azokat a ruhadarabokat, amelyek irritálhatják a sebet, és válassz lazábbakat, hogy szellőzhessen a császármetszés helye.
Kerüld azokat a ruhadarabokat, amelyek irritálhatják a sebet Forrás: Shutterstock
  • Miután a varratok kikerültek, még pár hónapig kerüld a napozást, mivel ez sötétítheti a heget. Lágyítására, halványítására a szilikon, körömvirág vagy hialuronsav tartalmú krémek felé érdemes fordulnod, de használatuk előtt kérd ki kezelőorvosod véleményét.

A császármetszés hege – plasztikai beavatkozás és tetoválás nélkül – életed végégi látszani fog, de ezt még véletlenül se szégyelld! A bikinivonal mentén végzett bemetszést csak a párod fogja látni – őt pedig egészen biztosan büszkeséggel tölti majd el, hogy milyen erős nő vagy! Számodra pedig gyermeked születésének örök emléke marad.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.