A szülés elhallgatott oldala, avagy dolgok, amikről nem beszél senki

szülés után csecsemő császármetszés szülés gátmetszés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kezdjük ott, hogy a filmekkel ellentétben a szülés nem abból áll, hogy elfolyik a magzatvíz, berohansz a kórházba, majd pár pillanattal később megszületik a kisbabád, és egyből kisimult arccal öleled magadhoz az egyszemélyes szobádban, mindezt csupa kedves és odafigyelő orvos és nővérke óvó „ölelésében". Nem, a szülés önmagában véve egy trauma, egy krízispont. A legnagyobb sokk akkor éri az anyát, amikor rádöbben, hogy mennyi mindent hallgattak el előle, lehet, hogy nem véletlenül!

Lerántjuk a leplet a szülés naturális mivoltáról. Csak akkor olvass tovább, ha kész vagy az igazságra!

Kezdjük az elején

A szülés közeledtét, a legtöbb esetben a nyákdugó távozása jelzi - és ezalatt semmiféle szilárd dolgot ne érts! Ez egy kocsonyás anyag, mely lehet áttetsző, rózsaszínes, vagy akár barnás színű is. Ha nem tudsz róla, ijesztő is lehet, mikor hirtelen valami nyúlós kerül az alsóneműdre. Nem kell megijedni, a 37. héttől várható ennek a távozása. Feladata, hogy megóvja a méhszájat a kórokozóktól, amikor a testet már elkezd felkészülni a szülésre, rá nincs tovább szüksége.

Forrás: Thinkstock

Bepisiltem, vagy ez már a magzatvíz?

Nos, a kérdés jogos! Amikor a harmadik trimeszter vége felé jársz, bizony a baba kényelmesen ráfekszik a húgyhólyagodra, de akár egy-két jól kivitelezett karate-, netán kidboxmozdulattal, kellően el is találhatja. Ez pedig vizeletszivárgást, de akár egy váratlan és drasztikus bepisilést is eredményezhet.

Tehát, igen, érdemes az utolsó három hónapban már betétet hordani. A drogériákban, patikákban lehet kapni olyat, mely kimutatja, hogy a távozó folyadék magzatvíz-e. Miért lehet erre szükséged? A magzatvíz távozhat egyszerre és hirtelen, de az is lehet, hogy épp csak szivárog. A magzatburok kis repedése esetén – hiába szagtalan – akár a vizelettel is összetéveszthető. Az ilyen betétek azonban egyből tudatják számodra, hogy itt az ideje felhívnod az orvosodat.

Forrás: Thinkstock

A szülészeten

Oh, igen, megérkeztünk ahhoz a részhez, ami a legdurvább.

Lényegében mindegy, hogy 5 perces fájásokkal érkezel, netán programozott császárra jelentkezel be, a történet eleje egy megfelelően kivitelezett és igen hatékony eljárás lesz; a beöntés.

Ezt két esetben tudod elkerülni. Az első, ha már tolófájásokkal léped át a kórház kapuját, és nincs rá idő, a másik, ha egyik kezedet a szívedre, másikat pedig a bibliára téve leteszed a nagy esküt, hogy előző éjjel gyakorlatilag minden távozott belőled, egy barátságos hasmenés formájában. Nem érdemes azonban valótlant állítanod, mivel a nyomással, úgymond mindent távozásra bírsz odalent. A császármetszés után pedig, hidd el, minden vágyad elkerülni a mosdóhelyiséget, eme tevékenység szempontjából.

Modellek, akik a szülés után egyből bomba formába kerültek

Olyan, mintha a modellek nem is hétköznapi emberek volnának, hiszen a testük folyamatosan úgy fest, akár egy párducé! A híres modellek még a szülés után is bomba formában vannak, mindössze néhány hónap pihenés után már úgy állhatnak a kifutón, mintha mi sem történt volna. Nézd meg, hogyan néztek ki a híres modellek szülés után!

Nyomj!

Készülj, mert lehet, hogy pár óra alatt túl vagy rajta, de az is előfordulhat, hogy másfél napig „szenvedsz" majd. Közben persze nem kell végig az ágyban feküdnöd, sétálhatsz, rugózhatsz nagy labdán, sok helyen akár kádban is vajúdhatsz, bordásfalba kapaszkodva görnyedhetsz össze, amikor érkezik a fájás. Apropó fájás. Nos, ez az, amit képtelenség elképzelni; szorozd fel a menstruációs görcsödet úgy 200-zal, és akkor már közelítesz az igazsághoz. Talán már kezded érteni, hogy a szülő nők nagy százaléka miért is kér epidurális (EDA) érzéstelenítést.

Forrás: Birth Day geboortefotografie

Az EDA a vajúdás közepén alkalmazható, nagyban csökkentheti, akár meg is szüntetheti a fájdalmat, de a has tapintásának érzetét nem befolyásolja. A vérnyomásod drasztikusan lecsökken tőle, ezért szédülhetsz. De miként is alkalmazzák? A gerincedhez közel behelyeznek egy kanült, majd abba vezetik be az érzéstelenítőt. Juj! Nem kellemes, sőt, de az elviselhetetlennek tűnő görcsök mellett eltörpül. A dolog hátulütője, hogy a tolófájások alatt ezt megszüntetik, hiszen kell, hogy érezd őket, ahhoz, hogy a megfelelő időben tudj nyomni. Remek, pont a legdurvább résznél térsz vissza.

Minden várandós nő rémálma

Elérkeztünk a gátmetszéshez. Maga a kifejezés is borzasztó, hát még ha belegondolunk, hogy valójában hol és miként történik. Kevesen és kevés kórházban hajlanak – pláne első szülő nők esetén – a gátvédelemre, így szinte borítékolhatod a vágást. Erre azonban gondolj örömmel és boldogsággal, hiszen a repedés rettentő károkat képes okozni!

Szóval a doki ott ül a feltárult valód előtt, fog egy célszerszámot, és bevág a hüvely- és a végbélnyílásod közti bőrbe.

Forrás: Elizabeth Farnsworth Photography

Jobb esetben az EDA, vagy épp a sok fájdalom miatt ezt nem igen érzed – bízz ebben -, de sok anyuka számolt be arról, hogy „hallotta" a vágást. A szülés lezajlását követően pár öltéssel ezt összevarrják – ami szintén nem egy leányálom -, többnyire már felszívódó varratokkal, így legalább ennek kiszedését megspórolhatod.

Brutálisan őszinte fotó a szülés utáni állapotról

Mindenki egyetért azzal, hogy a gyermek születése egy természetes dolog, mégis valóságos csoda, azonban alaposan megviseli az anya testét. Jillian Harris televíziós személyiség nem is próbálta elkendőzni az igazságot. Nézd meg!

A véres rész

Tegyük fel, hogy minden rendben ment, a baba kibújt, te boldogságtól mámorosan, könnyek közt öleled magadhoz, ám ekkor újabb tolófájás érkezik. Bizony, a placenta is távozik, épp ahogy a csecsemő. Ezután már minden úgy zajlik, mint a filmekben. Kivéve, hogy egy ideig még fájni fog a gátsebed, és bizony az első pár napban akár óránként is cserélned kell az extra vastag betétet – és itt most tényleg egy hatalmasat képzelj el. Azt nyilván tudod, hogy utána vérezni fogsz, tisztul, ürül a méhed. Ám arról már nem szól a fáma, hogy az első napokban ez nem szimpla vér. Igen komoly darabokkal is találkozhatsz, melyeket talán egy leheletvékonyra szelt májhoz lehetne hasonlítani.

Forrás: Tree of Life Doula Photography

A császár mégsem olyan király

Betolnak a műtőbe – ahol rettentő hideg van! -, majd felfekszel egy olyan ágy-székre, mely inkább hasonlít egy középkori kínzóeszközre, mint a modern orvostudomány kellékére. Előtte persze a szélére ülsz, és a gerincedbe beadják az érzéstelenítést, mely általában spinális. Ettől úgy leesik a vérnyomásod, hogy szédülsz, émelyegsz, közben az eléd húzott kis függöny mögött a doki vág, húz.

Miután lezajlott a műtét, a sebedre homokkal töltött zsákot tesznek, és egy csövön keresztül ürül belőle mindenféle dolog, amit 1-2 nappal később fog csak az orvos kihúzni. Addig szépen cipeled magaddal a kis műanyag edénykédet. 9-12 órán át még a fejedet sem emelheted fel, nemhogy felülj – nem mintha éreznéd a lábaidat -, különben iszonyatos, csillapíthatatlan migréned lesz. No, de közben anyává váltál, van egy kisbabád, akit szoptatsz, megnéznél alaposan, szóval ezt a migrént csak a nagyon fegyelmezettek tudják elkerülni. A sebed fájni fog, a hasizmod működése nullára csökken.

Szülés utáni halk sóhaj

Nem szépítjük, ne várd, hogy egy olyan Instagram-anyuka fog visszamosolyogni rád a tükörből, aki a szülés után 3 nappal, már a kockás hasáról posztol képet.

A nők többsége bizony a könnyeivel küzd az első önvizsgálat után.

Forrás: jadebeall.com

A pocakod akkora marad, mintha pár hónapon belül érkezne a kistesó, de nem szép és feszes, amolyan puha, plöttyedt hasat kapsz. Pár hét, de akár pár hónap is eltelhet, míg a méhed teljesen visszahúzódik az eredeti méretére.

A hüvelyi úton szült nők inkább egy ideig meg se nézzék magukat odalent, ha megoldható, ne is nyúljanak oda! Komolyan, az ő érdekükben! Elég talán csak annyi mondani az ottani állapotokról, hogy nagy, fonnyadt saláta.

A császárosok az első sebkukucskánál frászt fognak kapni. 10 nap után, a varratszedést követően azért már javulni fog a dolog megítélése, fél évvel később pedig a heg kifejezetten széppé válik. Ha nem vagy 40 kiló vasággyal együtt, és alapból egy kis pocakkal bírsz, nos, esetedben kötényhas formáció várható, a szeméremdomb vonalában olyan lesz, mintha egy vékony zsinórral beljebb húzták volna a hasad.

Szülés után felléphet fertőzés, inkontinencia, hüvelyszárazság, mellgyulladás, nyitva maradt hasizom, köldöksérv... Szóval a szülés minden, csak nem egy szép és szervezetkímélő dolog.

Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy az a nő, aki átélte, miért is vállalkozik rá még egyszer?

A válasz banális, de igaz; mert anyává válni a világ legcsodálatosabb dolga!

Forrás: Thinkstock
Várandós-, újszülött-, szoptatós képek, amelyeken kutyák a főszereplőkhttp://www.life.hu/csalad/20170629-varandos-ujszulott-szoptatos-kepek-kutyakrol.htmlManapság teljesen természetes, hogy a várandós kismamáról csodaszép képsorozat készül, megörökítve ezt az egyedülálló és megismételhetetlen időszakot. Sőt még cenzúrázatlan szoptatós képek is napvilágot láttak! Ám az, hogy a babaváró fotók főszereplői kutyák, nos, az már jóval szokatlanabb. Család--Viktoriánus kori fotók halott gyermekekről (18+)http://www.life.hu/csalad/20170627-viktorianus-kori-fotok-halott-gyermekekrol-18.htmlSokféle módon lehet emlékezni az elhunyt szeretteinkre, de a mai modern világban a halottak fényképen való megörökítése szinte teljesen elképzelhetetlennek tűnik. A 19. században azonban a post mortem fotózás a gyász természetes velejárója volt. Ne ítélkezz elsőre, ennek megvolt a maga szépsége! Család--Az igazság a szülői lét gyötrelmes valóságáról - Képekhttp://www.life.hu/csalad/20170626-az-igazsag-a-szuloi-let-gyotrelmes-valosagarol-kepek.htmlImádjuk Brian Gordon képregényeit. Nemcsak tehetséges művész, hanem apa is, ezért nagyon jól ismeri a szülőség szép és kevésbé szép oldalát is. Nagyszerű humorérzéke lehetővé teszi, hogy viccesen adja át a gyermeknevelés árnyoldalait is. Ezekből szemezgettünk, szabad fordítással. CsaládThinkstockForró autóban hagyott gyermekek – Egy iskolás fiú találmánya életeket menthet!http://www.life.hu/csalad/20170625-forro-autoban-hagyott-gyermekek-egy-iskolas-fiu-talalmanya-eleteket-menthet.htmlA tízéves, Texasban élő Bishop Curry szörnyű tragédiával szembesült; szomszédja 6 hónapos csecsemője belehalt abba, hogy a felforrósodott autóban hagyták. Ekkor döntötte el, hogy feltalál valamit, ami segít megelőzni a hasonló tragédiákat. Család--Beyonce és Clooney is klubtagok lettek! - Sztárok, akik ikreket nevelnekhttp://www.life.hu/csalad/20170623-beyonce-es-clooney-is-klubtagok-lettek-sztarok-akik-ikreket-nevelnek.htmlIdén két híresség is ikrekkel örvendeztette meg a kíváncsi közönséget. Az első pár George Clooney és Amal volt, a második pedig Beyonce és Jay-Z. Ezzel pedig egy csapásra egy exkluzív társaság tagjaivá váltak; az ikres szülékévé. Sorra vesszük a leghíresebb hollywoodi sztárgyerekeket, akik sosem ismerhették meg az egykék világát. Család--Hihetetlen gyógyulás! Agresszív áttétes rákot győzött le a 3 gyerekes anyukahttp://www.life.hu/csalad/20170523-hihetetlen-gyogyulas-agressziv-attetes-rakbol-gyogyult-ki-a-3-gyerekes-anyuka.htmlAmikor Ashley Hallford 35 évesen várandós lett, ő volt a világon a legboldogabb ember. Egyik nap azonban egy apró, furcsa dudort tapintott ki a nyakán – ám, ekkor még fogalma sem lehetett arról, hogy mekkora harc előtt is áll. A dianózis; rák. Az orvosok heteket adtak csak a várandós nőnek. Ez 10 éve történt, azóta pedig csodák sora érte Ashley-t és családját. Család--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.